Do Letnej školy telemedicíny prišli svetoví vedci

Do Letnej školy telemedicíny prišli svetoví vedci

Smolenice 17. augusta (TASR/HSP)

 

Letná škola je určená nielen študentom, ale aj doktorandom a mladým výskumníkom zaoberajúcim sa biomedicínskym inžinierstvom, informatikou či prírodnými vedami

Svetoví experti na telemedicínu a študenti zo Slovenska, Španielska, Grécka a Holandska strávia dnešok a nasledujúcich päť dní v Smoleniciach v letnej škole venovanej tomuto vednému odboru. Začala sa dnes prednáškou profesora Toshiyo Tamura z Japonska o využití nositeľných a implantovateľných senzorov na monitorovanie a vyhodnocovanie zdravotného stavu pacienta. Podujatie zorganizovala Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave spolu so zahraničnými partnermi.

Reklama

“Letnú školu sme pripravili už druhýkrát,” povedal pre TASR za organizátorov Fedor Lehocki z Ústavu robotiky a kybernetiky Fakulty elektrotechniky a informatiky STU. Je určená nielen študentom, ale aj doktorandom a mladým výskumníkom zaoberajúcim sa biomedicínskym inžinierstvom, informatikou či prírodnými vedami. Pozvanie prijalo aj osem renomovaných odborníkov z USA, Veľkej Británie, Japonska, Nemecka a Španielska, ktorí sa podelia so svojimi skúsenosťami. “Cieľom našej letnej školy je sprostredkovanie znalostí a kontaktov. Mladí ľudia budú mať priestor aj na neformálnejšie stretnutia, diskusie o možnostiach spolupráce, stáží a pod. Kontrola pacientov “na diaľku” pomocou moderných prístrojov, zdieľanie výsledkov testov medzi odbornými pracoviskami, najmodernejšie technológie na monitoring viacerých životných funkcií pacientov, počítačové analýzy množstva dát z vyšetrení pacientov – to všetko je telemedicína,” dodal Lehocki. Výsledkom letnej školy spred dvoch rokov je podľa neho napríklad spolupráca s dvomi prednášateľmi z univerzít v Hustone a Hongkongu na konkrétnom projekte s STU týkajúceho sa komplexného monitorovania diabetikov.

“Dnešná prednáška Toshiyo Tamuru je venovaná aj trendom vo vývoji snímačov, kde hrá prím miniaturizácia. Sú už vyvinuté také, ktoré sa podobajú tetovaniu a dajú sa nalepiť na telo, pritom snímajú všetky dôležité funkcie človeka a komunikujú s lekárom či rodinou pacienta,” uviedol Lehocki. Druhá dnešná prednáška je venovaná vplyvu stresu na kvalitu spánku. V nasledujúcich dňoch sú do programu zaradené témy ako moderné technológie a prístupy na komplexný manažment diabetických pacientov, využitie telemedicínskych technológií v kardiológii a skúsenosti z klinických štúdii v Nemecku či nervové inžinierstvo, ktoré je novou disciplínou prepájajúcou inžinierstvo, počítačové vedy, fyziku, chémiu a matematiku s bunkovou, molekulárnou medicínou na účely sledovania a vyhodnocovania klinických problémov súvisiacich s nervovou disfunkciou.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali