Bratislava 21. októbra 2020 (SITA/HSP/Foto:Pixabay)
Navrhovaná desaťdňová karanténa osôb, ktoré sa nezúčastnia celoplošného testovania na COVID-19, môže ohroziť zásobovanie štátu potravinami. Konštatovala to v stredu Potravinárska komora Slovenska (PKS). Komora preto vyzvala vládu, aby zabezpečila bezproblémové fungovanie kritických odvetví vrátane potravinárstva
“Bezproblémové a plynulé zásobovanie potravinami je kľúčové pre riadne fungovanie štátu. V súvislosti so zverejnením plánu celoplošného testovania však vzniká neistota, či navrhovaná karanténa pre osoby, ktoré sa nezúčastnia testovania, nepreruší činnosť kritických odvetví. Obavy vznikajú najmä z nedostatku pracovnej sily a s tým súvisiacim možným prerušením dodávateľského reťazca s potravinami,” uviedla PKS v stredu vo svojom stanovisku.
Zamestnanci kritických odvetví, ktorí sa nedajú otestovať, a pritom nemajú príznaky COVID-19, resp. priamy kontakt s nakazeným, by podľa PKS nemali zostať v povinnej karanténe, pretože hrozí výrazný výpadok zamestnancov a môže byť ohrozená plynulá výroba potravín.
“Vládu vyzývame, aby prehodnotila detaily realizácie celoplošného testovania vzhľadom na ich dopad na kritické odvetvia a sústredila svoje úsilie na pozitívnu motiváciu občanov k ich účasti na testovaní,“ povedal prezident PKS Daniel Poturnay.
PKS pripomína, že výpadok zamestnancov v potravinárskych podnikoch bude obtiažne nahradiť inými zložkami, napríklad armádou. Pre prácu s potravinami sa vyžaduje zdravotný preukaz, rovnako prácu v logistických centrách s vysokozdvižnými vozíkmi môžu vykonávať len vyškolené osoby.
Opatrenia musia byť zverejňované s dostatočným predstihom
Už na základe poznatkov z prvej vlny PKS poukazovala na to, že opatrenia, ktoré majú dopady na podnikateľské prostredie, musia byť zverejňované s dostatočným predstihom a musia byť vopred komunikované s príslušnými zainteresovanými predstaviteľmi podnikateľov. Túto komunikáciu má podľa PKS iniciovať Ministerstvo hospodárstva SR, resp. agrorezort. Momentálne však podľa PKS stále nie sú jasné pravidlá pre občanov ohľadom dobrovoľnosti či povinnosti testovania a ďalších pravidiel, pokiaľ občanom vyjde pozitívny test.
„Všetkým potravinárskym podnikom preto odporúčame, aby si zriadili na najbližšie obdobie krízové štáby, vyčlenili pre zamestnancov infolinky, kde budú nahlasovať prípadnú povinnú karanténu a aby aktívne komunikovali so svojimi dodávateľmi a odberateľmi,“ dodal Daniel Poturnay.