COVID-prevencia vitamínmi podľa MZ SR: Nepredávkovať sa. U hydiny je to štandard

COVID-prevencia vitamínmi podľa MZ SR: Nepredávkovať sa. U hydiny je to štandard

Bratislava 27. januára 2021 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Farmári dávno prišli na to, čo je potrebné pre ako-tak zdravé zvieratá, aby boli použiteľné na mäso či vajíčka. Vedia, že hydina konzumuje nezdravé a potrebuje dostatok vitamínov a minerálov, aby prospievala

vitamíny
Ilustračné foto

Len naše ministerstvo zdravotníctva (aktuálne azda viac “pohrebníctva”) na to prichádza pod tlakom okolia až teraz, po roku korona-hnusoby. Aj to nás odborníci varujú, aby sme sa nepredávkovali, čo je také typické pre slovenských lekárov s predsudkami voči vitamínom, ktoré sú účinnou liečbou COVID-19.

Reklama

Minister zdravotníctva pred 10 dňami prvýkrát informoval na tlačovke, aby si ľudia dali vitamín D3, C a zinok ako prevenciu hospitalizácií. Najnovšie ministerstvo urobilo osvetový leták, ktorý zdieľajú po sociálnych sieťach, ako o doplnkovej prevencii, hoci je to základná prevencia ťažkých priebehov ochorenia. Ak totiž osoba má dostatok vitamínov, priebeh ochorenia, hoci aj u starého či rizikového môže byť podstatne ľahší a tak sa predíde hospitalizáciam, kvôli ktorým tu vraj musíme mať lockdown a prepad ekonomiky.

plagát
Plagát

 

Reklama

Odporúčaniami odborníci ministerstva znova a znova mútia rozum ľuďom, že stačia vitamíny zo stravy na boj s hnusobou. V tých vajíčkach je vraj Déčko, ak áno, tak len preto, že sliepočky ho dostávajú v krmive. No neodpustia si varovať pred vysokým príjmom D3 či C vitamínov z doplnkov, lebo ešte by ste nemali symptómy z COVIDu, ale by Vám mohlo prísť zle. Aj to je nepravdepodobné, lebo toxicita pri vitamíne D3 začína, ak beriete 60 000IU denne počas 30 dní. Pri vitamíne C telo má priveľa, ak začnete pociťovať hnačku.

Vitamíny sú veľmi lacné, ak ich nakupujete v spoľahlivých eshopoch na rozdiel od lekární. Zrekapitulujme si podstatné informácie a dávkovanie vitamínov a minerálov, ktoré sú kľúčové pre posilnenie imunity pre ľahký priebeh COVIDu podľa MATH+ liečebného protokolu (známy aj ako Marikov protokol), ktorý má odporúčania pre všetky možné priebehy pre dospelého človeka (deti s COVIDom nemajú problém):

 

Vitamín C

– najvhodnejšia forma ako prášok alebo tableta ale bez cukru (cukor sa vie lepšie dostať do bunky ako Céčko a imunitu oslabuje) a bez škodlivých sladidiel ako aspertám a sacharin (často v šumivých tabletách)

– vhodné a najlacnejšie sú práškové ako kyselina askrobová alebo askorbová soľ (oba cca 10-13 eur/kg), najdrahšie a najabsorbovateľnejšie sú v lipozomálnej forme.

Reklama

– vstrebá sa naraz len 0,5g, ako profylaxia 4x denne je v norme.

– pri akútnom ochorení je vhodné brať túto dávku aj každú 1-2h na zbavenie sa bolesti (špecifická intenzívna až bodavá bolesť hlavy je typická pre COVID)

– dávkovanie je podľa hmotnosti osoby, takže vyššia váha potrebuje aj viac ako 10g za deň

– kontraindikácia len u chorých na obličky – tí môžu len malé dávky 60mg naraz a 1,5g/týždeň

– pre hospitalizované prípady sa odporúča intravenózne podanie – Marikov protokol

Reklama

 

Vitamín D3

– zo slnečného svetla u nás len od polovice apríla max. do začiatku októbra (závisí od počasia)

– ostatné mesiace treba dopĺňať, hoci niečo málo sa dá získať aj zo stravy – treščia pečeň a olej z treščej pečene, u nás sa zatiaľ Déčko nefortifikuje do žiadnych produktov ako napr. v Škandinávií

– rozpúšťa sa v tuku, teda užívať s jedlom, ak už nie je olej prítomný v kapsuli

– optimálna dávka pre mladých 2000 IU, u starších a ľudí s tmavšou pokožkou 4000IU denne ako profylaxia

– pri COVID symptómoch u rizikových a starých – jednorázovo 60 000 IU (ak nebrali dovtedy žiadne Déčko ako profylaxiu, tak jednorázovo treba aj 100 000IU), následne 6 000IU denne.

– lepšie sa absorbuje s magnéziom – táto kombinácia pomáha tiež znižovať tlak, dostatok D3 je aj prevenciou niektorých rakovinových a autoimúnnych ochorení

– obezní ľudia potrebujú vyššiu dávku, je viazaný v tuku a niet ho dosť v krvi, je kľúčový aj pre chudnutie.

 

Zinok

– 20mg u žien, 30mg u mužov denne ako profylaxia

Reklama

– u rizikových a starých pri symptómoch 50mg denne

– najlepšie sa absorbuje so zeleným čajom a tiež s quercetínom, ktorý sa nachádza výdatne vo fialovej cibuli a žltej paprike, ale tiež sa dá kúpiť ako doplnok výživy

– predávkovanie je 200mg naraz, človeku je zle a dlhodobejšie mu spôsobí nerovnováhu iných minerálov v krvi

– ľahko absorbovateľné formy sú pikolinát a glykonáte

– kyselina citrónová alebo sorbitol znižujú absorbovateľnosť zinku, tiež keď sa konzumuje s celozrnými potravinami alebo semienkami pre obsah fytickej kyseliny

Reklama

 

Bkomplex

– B12 vitamín je azda veľmi dôležitý vitamín v tele, dodáva energiu pri vyčerpaní, používa sa aj pre liečbu depresií a úzkostí – aj 1000-násobne vyššie denné dávky sú v pohode i pre tehotné

– niekoľko štúdií potvrdilo, že u ťažších prípadov práve vitamín B3 niacín reguluje metabolické procesy v tele a je tým „chýbajúcim dielikom v COVID- puzzle”

– B3 spolu so seléniom zlepšujú vstrebateľnosť zinku, ktorý je kľúčový pre imunitnú reakciu tela

 

Reklama
Melatonin

– bezpečný hormón na dobrý spánok, ktorý je dôležitý pre uzdravenie

– starí ľudia nemajú dosť hlboký a dlhý spánok, bolesť je ďalší problém, aby človek zaspal

– dá sa kúpiť v lekárni alebo v eshope

Jana Ray-Tutková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali