Čo je skutočnou podstatou kauzy Sputnik V? A kto bude za sabotáž niesť zodpovednosť?

Čo je skutočnou podstatou kauzy Sputnik V? A kto bude za sabotáž niesť zodpovednosť?

Bratislava 9. apríla 2021 (HSP/Foto:TASR/AP-Eraldo Peres)

 

„GRATULUJEM IDIOTI! Zobrali ste si za rukojemníkov zdravie milióna ľudí na Slovensku! Buchnite si šampanské!“ Za Matovičovým emotívnym odkazom páchateľom bezprecedentnej sabotáže je však zásadná otázka: kto bude potrestaný?

Vakcína Sputnik V
Na snímke vedci pracujú na pilotnej fáze výroby ruskej vakcíny Sputnik V

Fantastická paródia na politické dianie sa nekončí, ale naopak, dostala novú dynamiku. Výsledkom byrokratickej sabotáže proti dodávke vakcíny – ktorá mohla zachrániť množstvo ľudských životov, ale namiesto toho bola ponechaná v sklade, údajne pre chýbajúce dáta – je medzinárodné fiasko, keď pre nedodržanie podmienok zmluvy musí Slovensko vakcínu vrátiť.

Reklama

 

Chýbajúce dáta? Alebo to bolo trochu inak?

Šéfka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzana Baťová vyhlásila 17. marca, že v týždni 22. – 26. marca budú výsledky skúmania vakcíny Sputnik V. Teda týždeň pred údajným ukončením skúmania vakcíny nehovorila nič o chýbajúcich dátach. Odvtedy prešli viac ako tri týždne, výsledky však nie sú. Odrazu sa dozvedáme, že vraj chýbajú dáta.

Reklama

Takmer 60 štátov sveta tú vakcínu používa, im žiadne dáta nechýbajú a vakcína zachraňuje životy. Ani v Bavorsku nikomu žiadne dáta nechýbajú – práve tento týždeň preletela médiami správa, že sa Bavorsko s Ruskou federáciou dohodlo, že bude Sputnik V vyrábať. O chýbajúcich dátach ani slovo. Ale my sme zistili, že nám chýbajú dáta, a vraj preto sa vakcínou ani po 40 dňoch od privezenia na Slovensko nezačalo očkovať…

 

Odkiaľ fúka vietor? Kto je Baťová a jej manžel?

Pripomeňme si, kto je šéfka ŠÚKL Zuzana Baťová. To je tá osoba, ktorá sa nedávno stala známou, keď si dovolila tú neuveriteľnú drzosť sa (v mene koho? V mene Slovenska?) ospravedlniť šéfke správnej rady Európskej liekovej agentúry (EMA) Christe Wirthumerovej-Hocheovej za status vtedajšieho premiéra Igora Matoviča. Ten totiž na Wirthumerovej-Hocheovej drzý komentár odpovedal patričným spôsobom, kde jej odporučil, aby (namiesto strkania nosa do vecí, do ktorých ju nič nie je, to dodávame my) jej agentúra radšej pracovala 24 hodín denne a sedem dní v týždni na tom, aby bol Sputnik V v Európe čím skôr schválený.

Bolo by treba pani Baťovej vysvetliť, že slávna Európska agentúra pre lieky (EMA) nie je žiadne zlaté teľa, ktorému by sa mali na Slovensku všetci poddaní klaňať, ale je to jeden obyčajný úrad, ktorý nemá žiadnu právomoc a je iba poradným orgánom, keďže oblasť starostlivosti o zdravie občanov je podľa aktuálne platnej zmluvy o fungovaní EÚ stále v pôsobnosti jednotlivých členských štátov EÚ.

Potom sa Matovič dostal do konfliktu s Baťovej manželom Radoslavom Baťom, bývalým poradcom bývalého prezidenta Andreja Kisku. Tento konflikt sa skončil Baťovou vulgárnou esemeskou Matovičovi, ktorú tento zverejnil, na čo následne Baťo zverejnil Matovičovo telefónne číslo. Matovič vtedy povedal, že verí, že rodinný vzťah Baťovcov sa neprejaví na postoji ŠÚKL k vakcíne Sputnik V.

Reklama

 

ŠÚKL porušil podmienky zmluvy, Rusi ju vypovedali

Ruský fond priamych investícií (RFPI) požiadal listom zo 6. apríla Slovensko o vrátenie vakcíny Sputnik V a ukončenie zmluvy preto, že ŠÚKL v rozpore s existujúcou zmluvou nezabezpečil testovanie Sputnika v laboratóriu, ktoré by bolo súčasťou siete oficiálnych laboratórií EÚ na kontrolu liečiv.

Matovič si, samozrejme, so Sputnikom hrá svoju vlastnú hru, a preto sa operatívne pokúsil situáciu zachrániť. Vo štvrtok odletel do Moskvy na stretnutie s výkonným riaditeľom RFPI Kirillom Dmitrijevom. A spustil sa náramný krik.

Je to naozaj smutný pohľad, keď ten, ktorého všetci označujú za blázna, a iste nie bezdôvodne, bráni vec, ktorá je v štátnom záujme a tí superdemokrati a humanisti, ktorí sa tvária, že robia všetko pre ľudí, ho kameňujú…

 

Reklama
Gratulujem, idioti!

Matovičova cesta do Moskvy bola asi neúspešná (viac sa máme dozvedieť na piatkovej tlačovke). Sputnik budeme musieť vrátiť.

Matovič ešte pred cestou napísal na sociálnu sieť: „Sputnikom dnes už vo veľkom očkujú vo viac ako 50 krajinách sveta … len na Slovensku si s ním naďalej niekto hrá svoju špinavú hru. Čo tam po ľuďoch, veď ide o geopolitiku! Vraj. Nestačila im exemplárna poprava Mareka Krajčiho ,za drzosť‘ kúpiť ruskú vakcínu a ísť to oznámiť na košické letisko. Zobrali si aj moju hlavu … a stále nekončia. Krok za krokom už šiesty týždeň robia všetko preto, aby v tomto zápase dosiahli absolútny zvrat – úplne znemožniť použitie Sputnika na Slovensku … cynicky a chladnokrvne, bez ohľadu na zdravie a životy ľudí na Slovensku. Bez ohľadu na 500 tisíc ľudí, ktorí sa inou vakcínou ako Sputnikom ani nezaočkujú.

Rád by som vám napísal narovinu, aké svinstvá je niekto schopný pre dosiahnutie tohto špinavého cieľa páchať. Teraz však na to čas nie je – zatiaľ budem mlčať, ako týždne doteraz,“ napísal Matovič ešte pred jednaním s ruským partnerom, na ktorom mu bolo oznámené, že ruská výpoveď kvôli nedodržaniu podmienok zmluvy platí.

Po stretnutí v Moskve Matovič napísal na sociálnej sieti ešte tvrdší status: „Keď sme priviezli Sputnik V na košické letisko, navreli im z nenávisti oči krvou. Spustili svoju geopolitickú špinavú hru proti ,hybridnej zbrani‘ Ruska … a bolo im úplne jedno, či budú predčasné voľby a vráti sa mafia k moci. Dnes však svoje dielo dokonali – svojimi bludmi, ktoré cez Denník N pustili do celého sveta, primäli Rusov povedať dosť – a tí nás požiadali o vrátenie Sputnika a ukončenie zmluvy.

GRATULUJEM IDIOTI! Zobrali ste si za rukojemníkov zdravie milióna ľudí na Slovensku! Buchnite si šampanské.“

 

Hrôza: Matovič si dovolil letieť do Moskvy!

Tých, ktorých Matovič tak emotívne oslovil, sa tiež ozvali. Boli zväčša pobúrení, že Matovič letel do Moskvy a snažil sa dodávku Sputnika zachrániť.

Medzi najhlasnejšími kritikmi Matovičovej cesty do Moskvy, aby pre Slovensko zachránil Sputnik V, bol napríklad poslanec Za ľudí Tomáš Valášek. On bol prvý, kto sa v marci po privezení Sputniku V na Slovensko „hodil o zem“ a vystúpil z koalície, a aj tentoraz bol medzi prvými, kto sa k Matovičovej ceste vyjadroval.

Valášek kritizoval, že si Matovič dovolil letieť do Moskvy. Napriek tomu, že tam letel so súhlasom premiéra, pre Valáška to je dôkaz, že predseda najsilnejšej koaličnej strany si robí, čo chce. Vraj svojím počínaním stavia strany Za ľudí a SaS „do nemožnej situácie a zvyšuje pravdepodobnosť ďalšej krízy či kolapsu vlády“. A čo je úplne strašné, Matovič vraj v predvečer vojny návštevou Moskvy legitimizuje politiku Moskvy v súvislosti s Donbasom…

Okrem Matovičom oslovených gratulantov sa, samozrejme, na celej veci výdatne vypásali aj korporátne médiá. Až priveľmi ochotne napríklad šírili dezinformáciu zo ŠÚKL, že šarža Sputniku V, ktorú priviezol Matovič na Slovensko, je iná, než Sputnik V distribuovaný v ostatných štátoch EÚ a v Rusku.

Reklama

 

Je to ešte horšie

Na povrch však presvitá v čoraz desivejšej nahote ešte oveľa vážnejšia vec: že naša štátna suverenita, výsledok zápasu mnohých generácií, nebola už dávno takou prázdnou škrupinou, ako teraz.

Keď štvrtotriedna geopolitická téma, pár debien nejakej nepodstatnej vakcíny dokáže dlhé týždne pohadzovať politickým životom krajiny ako korkovou zátkou na rozbúrenom mori, keď štátna moc nemá ani toľko sily, aby ubránila svoje rozhodnutie pred banálnou byrokratickou sabotážou, tak je očividné, že tento štát bol kompletne unesený, ukradnutý ľuďmi, pre ktorých životy, zdravie ľudí, záujem štátu nemajú žiadnu cenu: jedinou hodnotou je poslušnosť voči zahraničnému pánovi.

Jedna vec je istá: Matovičova štvrtková cesta do Moskvy otvára nové kolo bizarnej politickej grotesky. Veď sa len bližšie pozrime na to, čo vlastne Matovič vo svojich statusoch z Moskvy tvrdí: že niekto na Slovensku obetoval ľudské životy pre cudzie geopolitické ciele. Že niekto na Slovensku rozvracia štát kvôli záujmom zahraničia. Dokonca priamo menoval Denník N! Pozor, to nehovorí Kotleba ani Fico, ale šéf najsilnejšej strany vládnej koalície!

No dobre, Matovič toho už narozprával… lenže čo iné sú tieto vyjadrenia od ministra financií a bývalého predsedu vlády, ak nie ťažké obvinenia ľudí z koalície z vlastizrady, podvodu a vážnej sabotáže?

Reklama

Už pár dní po uzatvorení krehkého prímeria a „rekonštrukcii vlády“ je teda jasné, že sputniková show pokračuje, zábava bude pokračovať a ďalej gradovať. Celá krajina sa bude politicky otriasať. Kvôli pár debnám vakcíny. Alebo skôr kvôli tomu, že Slovensko je v moci ľudí, pre ktorých tento štát a životy jeho obyvateľov nič neznamenajú?

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali