Chmelár: Umožniť tak ako Maďarsko Američanom, aby sa ich vojská voľne pohybovali po krajine, to by splnilo definíciu okupácie

Chmelár: Umožniť tak ako Maďarsko Američanom, aby sa ich vojská voľne pohybovali po krajine, to by splnilo definíciu okupácie

Bratislava 23. júla 2019 (HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

Nové hnutie Socialisti.sk neprišlo nikomu kradnúť hlasy, ako to niektorí hovoria, ale reaguje na spoločenskú objednávku veľkého počtu ľudí, ktorí nechodia voliť a chýba im autentická ľavica – povedal líder nového politického subjektu Eduard Chmelár na pondelkovej tlačovej konferencii

Na snímke Eduard Chmelár

Na Slovensku chýba skutočná ľavicová strana, keďže Smer-SD ani Progresívne Slovensko nie sú autenticky ľavicové strany. Uviedol to Eduard Chmelár na tlačovej konferencii, ktorú zvolal v mene prípravného výboru hnutia Socialisti.sk. Hnutie sa pôvodne malo volať iba „Socialisti“, ale Ministerstvo vnútra SR prihlášku hnutia s takýmto názvom odmietlo s odôvodnením, že podľa novely zákona nemôže zaregistrovať subjekt s rovnakým názvom, aký bol už v minulosti registrovaný, aj keď už neexistuje.

Reklama

Ministerstvo si vykladá ten zákon absurdne, tvrdí Chmelár, ale on napriek tomu to rozhodnutie rešpektuje. Prípravný výbor preto pristúpil ku kozmetickej úprave názvu na „Socialisti.sk“. Hnutie teraz potrebuje vyzbierať najmenej desaťtisíc podpisov, aby mohlo byť zaregistrované.

Chmelár tvrdí, že je čas, aby sa politickým pojmom a smerom vrátil ich pôvodný význam, a aby spoločenský konflikt nebol na báze konfliktu osobných a mocenských sporov, ale aby to bol spor reálnych hodnôt. Hovorí, že pomenovať veci pravými menami znamená aj pomenovať koreň problémov, a koreňom súčasných problémov je súčasná podoba kapitalizmu. Všetci hovoria o boji proti korupcii, ale korupcia je systémovým prvkom tohto režimu, a takisto je to aj s klimatickou zmenou.

Reklama

Socialisti chcú hovoriť aj o takých veciach ako skracovanie pracovného času, nepodmienený základný príjem, zavedenie ekonomickej demokracie, odluka cirkvi od štátu, či zrovnoprávnenie všetkých foriem vlastníctva, keď poukazujú na to, že družstevná forma vlastníctva bola prakticky zničená.

Svoju politiku chcú postaviť na troch pilieroch: sociálnom, environmentálnom (chcú zastaviť rabovanie, doslova genocídu slovenských lesov) a mierovom. Pokiaľ ide o tento posledne menovaný pilier, sú absolútne proti zvyšovaniu výdavkov na zbrojenie: „Tento štát má zle nastavené priority: jediná číselná priorita je zvyšovanie vojenských výdavkov. To je šialené: podobáme sa na militaristický štát z rozvojového sveta, kde zo všetkého najdôležitejšie je zbrojiť a potom nie sú peniaze na iné veci,“ uviedol Chmelár.

A zdôraznil: „S tým súvisí aj zvyšujúci sa tlak na americkú vojenskú prítomnosť v tejto oblasti a my sme pripravení urobiť všetko pre to, aby sme tieto plány zastavili. Tým skôr, že v Maďarsku bolo prijaté vládne nariadenie, podľa ktorého sa armáda USA môže voľne presúvať po území Maďarska. Toto opatrenie, ku ktorému bol donútený Orbánov kabinet, je podľa nášho názoru veľmi nebezpečné a bude vyvíjaný tlak, aby sa to dosiahlo aj na Slovensku. Urobíme všetko pre to, aby sme to zastavili, lebo podľa nášho názoru je to definícia okupácie. Môžete si to nazvať ako chcete, ale normalizačný režim alebo Tisov režim urobili presne to isté: zlegalizovali pobyt cudzích vojsk na území štátu jednoduchým nariadením. To považujeme za absolútne neprijateľné.“

Vyjadril sa aj k otázke geopolitickej orientácie štátu: „Som presvedčený, že ten spor sa v súčasnosti nevedie medzi prozápadnou a proruskou orientáciou. Takto otázka nestojí: my sa dnes rozhodujeme medzi proatlantickým prístupom, ktorý uplatňuje Poľsko a Pobaltské krajiny, a ktorý je podľa mňa prístupom vazalského štátu USA, a nezávislým európskym prístupom, ktorý uplatňuje Nemecko, Francúzsko, Taliansko. Podľa nášho názoru sa treba uberať tým druhým smerom: my musíme sledovať a napĺňať európske záujmy, lebo Európa vždy mala, má a bude mať odlišné záujmy od záujmov tak USA, ako aj Ruska, a nemali by sme ten problém skresľovať, že je to rozpor nejakej proruskej alebo prozápadnej orientácie.“

 

Reklama

Hlavné správy: Ako socialisti kritizujete kapitalizmus a hovoríte, že by ste chceli prijať opatrenia, ktoré by zmenili nelichotivý stav súčasného systému. Ale aké konkrétne riešenia by to mali byť? Spýtam sa napríklad na azda najboľavejšiu súčasť fungovania tohto neokoloniálneho systému, ktorým je odtekanie miliárd eur ročne do zahraničia v podobe dividend. Máte aj na tento problém nejaké riešenie, ktoré by mohlo efektívne zafungovať?

Chmelár: „Najprv poviem, že náš podrobný program bude zverejnený až po registrácii hnutia. Náš názov ,socialisti‘ sme zvolili zámerne a reakcie sú presne také, aké som očakával: ľudia, ktorí tomu rozumejú, sú nadšení, že je to čisté prihlásenie sa k úplne legitímnemu politickému prúdu – španielsky premiér, švédsky premiér, generálny tajomník OSN, to sú všetko socialisti, napokon aj Emmanuel Macron bol  kedysi socialista.

Na druhej strane tí, ktorí keď počujú názov socialista, hneď sa prežehnajú, tak tí by nás aj tak nikdy nevolili. Preto nás netrápi, či niekto vníma tento názov kontroverzne. Ale keď hovoríme, že chceme kapitalizmus prekonávať: človek potrebuje mať určité základné vzdelanie, aby pochopil, že nechceme robiť nejaké prevraty, ale chceme prekonávať ekonomické vzťahy návrhmi, ktoré oslabujú účinky systému zameraného na súkromný zisk.

Podľa môjho názoru, spravodlivý systém by mal byť zameraný na verejný záujem a nie na súkromný zisk. A tomu slúžia mnohé opatrenia: obnovenie dane z dividend, obnovenie dane z dedičstva, ale aj ďalšie.

Určite budeme mať v programe aj preskúmanie pochybných privatizácií z 90. rokov. Ja chcem otvoriť tému, že keď sa vyrovnávame so zločinmi fašistického režimu, komunistického režimu, tak sa začnime vyrovnávať aj so zločinmi súčasného režimu – je nepochybné, že rozkrádanie majetku najmä v 90. rokoch a na začiatku tohto storočia bolo nebývalé a treba sa tým zaoberať.

Reklama

No a samozrejme, treba už začať pripravovať konkrétne legislatívne opatrenia na to, aby ste moc oligarchie zlomili. Všetci kričia, že sú proti oligarchom, ale dať nejakej opozícii bianko šek len preto, že hovorí, že je proti oligarchii, to je trochu málo. To je podobné, ako keď všetky strany a vlastne všetky ponovembrové vlády hovorili, že chcú podporovať malých a stredných podnikateľov, a že sú za sebestačné pôdohospodárstvo, ale ani jedna s tým nič neurobila. Chceme sa v tomto smere pohnúť dopredu systémovými opatreniami. Tie, ktoré predstavíme v našom programe, už budú aj ekonomicky vyčíslené.“

 

Hlavné správy: Na prijatie takýchto zásadných krokov však budete potrebovať nejakých partnerov…

Chmelár: „Ja viem kam mierite a odpoviem vám na to rovno, a hovorím to všade, toto nie je z mojej strany alibizmus. Vidíme, čo robí opozícia; ja som sa už pre médiá vyjadril, že nebudem deliť kožu z medveďa, ktorý ešte behá po lese. My sa nezaoberáme tým, kto bude premiérom a ministrom financií: tie karty rozdajú voliči a my tú otázku môžeme otočiť a pýtať sa nie na to, ku komu sa pridáme my, ale kto sa pridá k nám.

My totiž budeme mať naozaj alternatívny program a na základe toho programu si budeme vyberať jednak my partnerov, ale aj potenciálni partneri budú vidieť, kde sa naše pohľady prelínajú. Pre nás to nie je mocenské spojenectvo, ale o vytvorení politickej a ekonomickej alternatívy. A o tom, s kým ísť alebo neísť do vlády, budeme hovoriť po voľbách. Voliči rozdajú karty: my dnes nevylučujeme nikoho, snáď s výnimkou Kotlebu, lebo tam tie ciele vopred vidíte, on ich dodnes nepoprel, vytvorenie stavovského štátu, to je v rozpore s demokratickými princípmi.

Každá politická sila, s ktorou budeme rokovať, musí rátať s tým, že my sa nebudeme hrnúť do vlády za každú cenu. Môj osobný názor je, že žiadna nová strana by nemala prahnúť po moci, ak má jednociferný výsledok. My odmietame byť príveskom nejakej strany. Chceme predovšetkým narásť na relevantné politické hnutie, ktoré bude ovplyvňovať vývoj v štáte, a ktoré bude môcť meniť veci k lepšiemu.“

 

Hlavné správy: Konkrétne som mal na mysli, či by ste aspoň predbežne akceptovali ako partnera Progresívne Slovensko, ktoré nemá ďaleko k Spojeným štátom aj s ich americkým militarizmom.

Chmelár: „My nemáme blízko k nikomu, kto má blízko k militarizmu, ale to je podobná otázka, ako keď sa ma spýtajú, či je pre mňa neprijateľný Fico: no je, ale pre mňa je neprijateľný aj pán Kiska v prípade, že sa proti nemu začne trestné stíhanie. Toto je dnes otázka úplne irelevantná, my sa dnes usilujeme zozbierať podpisy a dostať sa do parlamentu, to je náš cieľ v tejto fáze.“

Ivan Lehotský

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali