Chmelár: Solženicyn vedel, k čomu povedie expanzia NATO

Chmelár: Solženicyn vedel, k čomu povedie expanzia NATO

Bratislava 4. júla 2023 (HSP/Foto: Facebook ECh)

 

Plytkosť argumentov liberálnej kaviarne obstojí u čitateľa možno na prvé čítanie, podrobnejšiemu skúmaniu však neodolá. Celá propaganda je založená na donekonečna opakovaných myšlienkových skratkách, ktoré ľudia zamestnaní svojimi existenčnými problémami často ani nemajú šancu odhaliť. Bolo by totiž treba bližšie sa im prizrieť. Tak, ako to urobil Eduard Chmelár v nasledujúcej úvahe

Alexander Solženicyn
Alexander Solženicyn

Rozmohl se nám tady takový nešvar… Bratislavská kaviareň sa začala predháňať v tom, kto vyprodukuje najodpornejší a najšovinistickejší príspevok o Rusku. Mrzí ma, že do tejto zvrátenej súťaže sa zapojili aj ľudia, ktorých som si vážil alebo som ich aspoň považoval za príčetných. Najnovšie koluje na internete zoznam Rusov, ktorí museli emigrovať – ako dôkaz toho, že Rusko je zlé a treba na neho nadávať. Hoci sa tí, ktorí tento pamflet zdieľajú, považujú za kultúrnu elitu Slovenska, nedokázali v tomto zozname rozlišovať ani medzi cárskym režimom, stalinistickým režimom, nacistickou okupáciou a dnešným Ruskom – všetko je pre nich to isté, nevidia medzi tými žiadne rozdiely. Neuveriteľná obmedzenosť.

Reklama

Nebudem tu strácať čas vysvetľovaním, že by som mohol zostaviť päťkrát dlhší zoznam zložený z Európanov nútených emigrovať – od Komenského cez Rousseaua a Victora Huga až po povedzme Milana Kunderu a Ladislava Mňačka. Podobne by sme mohli zostaviť zoznam stoviek amerických umelcov od Charlieho Chaplina až po Larryho Adlera, ktorí museli v dôsledku mccarthizmu opustiť územie USA. Ale na čo je toto dobré? Iba na vyvolávanie tých najprimitívnejších nenávistných pudov, za ktoré sa raz (až doba vytriezvie) budú títo ľudia strašne hanbiť. Práve tí, ktorí inak tak radi moralizujú nad akýmikoľvek náznakmi xenofóbie, sa dopúšťajú toho najodpornejšieho šovinizmu a hanobenia národa, ktorý má svoje korene v tých najtemnejších časoch 20. storočia.

Ale nechajme ich v týchto jedovatých orgiách osamotených. Dôvod, prečo píšem tento článok, je niekde úplne inde. Pobavilo ma, ako často sa progresívci, ale aj najrôznejší lovci konšpirátorov a bojovníci proti dezinformáciám zaštiťujú ruským spisovateľom a disidentom Alexandrom Solženicynom. Pochopiteľne, Solženicyn je vnímaný ako svedomie nielen ruského národa. Ibaže v tomto prípade je skôr zneužívaný bez toho, aby antiruskí šovinisti poznali alebo chceli poznať jeho skutočné politické názory.

Reklama

Alexander Solženicyn, ktorého 15. výročie úmrtia si pripomenieme presne o mesiac, dva roky pred smrťou, v apríli 2006, poskytol inak zriedkavý až výnimočný rozhovor pre týždenník Moscow News, v ktorom obvinil NATO a konkrétne Spojené štáty americké, že ich konečným cieľom je ovládnuť a podriadiť si Rusko. „Hoci je jasné, že súčasné Rusko nepredstavuje žiadnu hrozbu, NATO metodicky a vytrvalo buduje svoju vojenskú mašinériu – vo vnútri východnej Európy a v okolí Ruska z juhu,“ povedal 87-ročný spisovateľ. „USA a NATO poskytujú farebným revolúciám ideologickú podporu. Bez pochýb sa pripravujú úplne obkľúčiť Rusko a zbaviť ho suverenity,“ varoval. Solženicyn ostro kritizoval prozápadnú vládu na Ukrajine za jej snahu získať členstvo v NATO. Zdôraznil, že Rusko nikdy nezradí mnohomiliónovú ruskú populáciu na Ukrajine. V tejto súvislosti kritizoval Gorbačova, že sa príliš ľahko vzdal Západu i Jeľcina, že riadil masívnu krádež ruských zdrojov a naopak pochválil prezidenta Vladimíra Putina za jeho prácu na obnove silného štátu.

Nebolo to po prvýkrát, čo Solženicyn kritizoval Západ. Minulý mesiac uplynulo 45 rokov od jeho najslávnejšej prednášky na Harvardovej univerzite, ktorá vošla do dejín pod názvom Rozdelený svet. Alexander Solženicyn niekoľko rokov po svojej emigrácii mlčky pozoroval západný svet ako človek z inej planéty. Keď sa potom ozval, všetkých ohromil, lebo s chirurgickou presnosťou analyzoval všetky dodnes platné neduhy západnej spoločnosti. Vyčítal jej stratu spoločenskej odvahy, úpadok demokracie, nezodpovednosť médií, plazivý útlak a nechutný nápor propagandy – čiže všetko to, čo sa do dnešnej doby rozvinulo do obludných rozmerov. A azda preto tento dôležitý prejav nikdy nebol preložený do slovenčiny.

Alexander Solženicyn bol prenikavý spoločenský kritik. Dnešných povrchných hejterov Ruska by vysmial. Povedal by im, že presne proti takým ako sú oni, bojoval celý život. A aj pred nami stojí ešte veľa práce, ak chceme uchrániť náš svet od bezduchej propagandy a vyliečiť ho z jeho duševnej a duchovnej choroby. Solženicyn to vedel. Túto vojnu vo svojej prapríčine spôsobila expanzia NATO. A svet nebude bezpečný, kým bude založený na takých konfrontačných a militaristických organizáciách, a nie na mierovej spolupráci. Raz na to budú musieť prísť aj tí tajtrlíci, ktorí bezmyšlienkovite opakujú, že NATO je naša jediná spása a že bez Severoatlantickej aliancie nevyjde slnko. Práve naopak. Militantná filozofia NATO bráni ľudstvu v jeho všestrannom rozvoji.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:52

Na diaľnici D2 v smere do Bratislavy na 28. až 29. kilometri bude od soboty od 7.00 h prejazdný len jeden jazdný pruh. Obmedzenie potrvá do pondelka (13. 5.) do 20.00 h. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti. Dôvodom je oprava pravého jazdného pruhu s krajnicou. “Žiadame vodičov, aby zvýšili svoju opatrnosť pri prejazde týmto úsekom a riadili sa pokynmi polície,” uviedla polícia.

06:51

Pred 80 rokmi rozhodol Stalin o deportáciách 200.000 Krymských Tatárov. Krymskí Tatári zažili počas svojej existencie viacero vĺn núteného vysídľovania z polostrova Krym. K prvej došlo v roku 1783, kedy cárovná Katarína II. Veľká po víťazstve nad Osmanskou ríšou pripojila Krym k Ruskému impériu a polostrov vyhlásila “odteraz a navždy” za ruské územie. 

06:50

Spojené štáty v piatok vyhlásili, že očakávajú zintenzívnenie novej ruskej ofenzívy na Ukrajine. Vyjadrili však dôveru Kyjevu a zároveň pochybnosti o výrazných úspechoch Moskvy.

06:49

Izrael prakticky odmietol návrh dohody o prímerí predložený sprostredkovateľmi a rokovania tým vrátil na úplný začiatok. V piatok to vyhlásilo palestínske hnutie Hamas.

06:49

Juhoafrická republika (JAR) požiadala Medzinárodný súdny dvor (MSD), aby Izraelu prikázal stiahnuť sa z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy. Vyplýva to zo súdnych spisov publikovaných v piatok.

06:48

Španielsko, Írsko a Slovinsko plánujú 21. mája symbolicky uznať palestínsky štát, vyhlásil v piatok šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Včera 19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

Včera 19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

Včera 19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

Včera 19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
Včera 19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke samozber jahôd v Návojovciach

Autor: TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali