Chmelár: Prečo médiá štvú do vojny…? Tvrdím, že to robia zámerne

Chmelár: Prečo médiá štvú do vojny…? Tvrdím, že to robia zámerne

Bratislava 7. decembra 2022 (HSP/Foto:Facebook)

 

Politický komentátor Eduard Chmelár vo svojom poslednom príspevku, ktorý zverejnil na sociálnej sieti, upozorňuje na potrebu mieru. Jeho vyjadrenie prinášame v plnom znení

Eduard Chmelár
Na snímke Eduard Chmelár

Podporujem petíciu ruských matiek, ktorá žiada stiahnutie ich synov z Ukrajiny, ktorú podpísalo niekoľko tisíc ľudí a ktorej sa naše médiá v posledných dňoch zoširoka venovali. Len pripomínam veci, ktoré naše médiá zámerne nespomenuli ani slovom: že aj na Ukrajine existuje petícia proti násilnému odvodu brancov, ktorú podpísalo už viac ako stotisíc ľudí. Ukrajina na rozdiel od civilizovaných európskych štátov ani v mierových časoch neumožňuje odopretie vojenskej služby. Mierové organizácie na čele s Ukrajinským pacifistickým hnutím (partnerskou organizáciou česko-slovenského združenia Zjednotení za mier) zatiaľ bezvýsledne poukazujú na to, že „ukrajinský režim sa vyhýba serióznej reakcii na výhrady Výboru OSN pre ľudské práva“, nerešpektuje všeobecne uznávané právo na odmietnutie vojenskej služby a odmieta prepustiť väzňov svedomia. Podľa prieskumu Human Security Lab väčšina obyvateľov Ukrajiny odmieta zákaz cestovania pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov

Reklama

Podobne sa v našich médiách nikde nedozviete o výzve International Peace Bureau (Medzinárodného mierového úradu), ktorý vyzval svetové spoločenstvo, aby dôrazne požadovalo a podporovalo vianočné prímerie na Ukrajine a presadzovalo nový začiatok rokovaní medzi bojujúcimi stranami. „Našou víziou a cieľom je nová architektúra mieru pre Európu, ktorá zahŕňa bezpečnosť pre všetky európske krajiny založenú na princípe spoločnej bezpečnosti. Mier a harmónia, vzájomný zmysel pre ľudskosť môžu prekonať nenávisť, násilie a vzájomné obviňovanie, ktoré dnes vo vojne prevládajú. Pamätajme, že všetci sme ľudia a že vojny a vzájomné ničenie sú zbytočné. Vianočné prímerie je veľmi potrebnou príležitosťou, ako obnoviť náš súcit jeden k druhému. Sme presvedčení, že spoločnými silami sa nám podarí dostať zo začarovaného kruhu deštrukcie, utrpenia a smrti,“ píše sa vo výzve, ktorú môžete podpísať tu.

Chcem tým poukázať na to, že existujú aj iné pohľady ma riešenie ukrajinského konfliktu, než sú tie, ktoré nám predkladajú mainstreamové médiá a oficiálne úrady. V rámci výskumu bolo opísaných až 235 prípadov nenásilného odporu Ukrajincov voči ruskej agresii. Členka Ukrajinského pacifistického hnutia Katarína predniesla prostredníctvom videa 7. novembra na mnohotisícovej demonštrácii „Európa za mier“ v Ríme emotívny prejav, v ktorom sa oprela o výzvu pápeža Františka, aby sme boli všetci pacifisti. „Stratili sme veľa času,“ povedala. „Vojna už neprebieha len navonok, ale vnútri nás všetkých. Pritom veríme, že akýkoľvek konflikt sa dá vyriešiť mierovou cestou. Táto vojna je zločin proti ľudskosti. Lebo ľudský život je tou najväčšou hodnotou. Život každého Ukrajinca je najväčšou hodnotou. Život každého Rusa je najväčšou hodnotou. Život každého človeka je tou najväčšou hodnotou. Konflikty sú v našich hlavách.

Reklama

Všetko sa dá napraviť. Môžeme sa rozprávať, môžeme dospieť k spoločným záverom. Želám si, aby sme všetci mali možnosť zostať mierumilovnými ľuďmi. Aby sme nešli proti svojmu svedomiu a nezúčastňovali sa na zločinoch krviprelievania. Verím v demokraciu. Verím v slobodu prejavu. Verím v nenásilné riešenie akéhokoľvek konfliktu. A prosím vás o podporu. Žiadam vás o podporu, aby náš štát konečne začal venovať pozornosť nenásilným riešeniam, aby umožnil odísť ľuďom, ktorí si chcú zachrániť životy. Každý sa dnes usiluje o víťazstvo. Ale pre nás je skutočným víťazstvom záchrana ľudských životov, ľudskej dôstojnosti a ľudských duší,“ povedala dievčina, ktorá úprimnosťou svojho prejavu rozplakala celé námestie.

 

 

Povedzte mi, prečo nepočujeme z úst našich politikov a novinárov takéto prejavy? Prečo sa umlčiavajú hlasy mierumilovných ľudí? Prečo médiá štvú do vojny, prečo sa z nich nedozvieme nič o túžbe ľudí po mieri a mierových riešeniach? Tvrdím, že to robia zámerne. Ľudia, ktorí podporujú eskaláciu vojny a zvyšovanie zbrojenia, nechcú mier, aj keď tvrdia niečo iné. Vyhlásenie amerického prezidenta Bidena, že bude s Putinom rokovať až vtedy, keď stiahne vojská z Ukrajiny, je skrz naskrz falošné. Pred rokom nebola na Ukrajine ani noha ruského vojaka a Biely dom rokovania odmietal, hoci mal o ne Kremeľ záujem viac ako s kýmkoľvek iným. Spojené štáty hľadajú neustále zámienky na to, ako pokračovať vo vojne. Ich cieľom nie je oslobodiť Ukrajinu, ale zničiť Rusko. Ukrajinský ľud by mal túto hru konečne prečítať a namiesto militantných hysterických a štvavých príhovorov Volodymyra Zelenského počúvať tých, ktorí si želajú ukončenie vojny. Vo vyhlásení Ukrajinského pacifistického hnutia MIEROVÁ AGENDA PRE UKRAJINU A SVET schválenom pri príležitosti Medzinárodného dňa mieru 21. septembra 2022 sa okrem iného píše:

Reklama

„Nie vojna, ale mier je normou ľudského života. Vojna je organizovaná masová vražda. Nezabíjať je našou svätou povinnosťou. Dnes, keď sa morálny kompas všade stráca a sebadeštruktívna podpora vojny a armády je na vzostupe, je pre nás obzvlášť dôležité zachovať si zdravý rozum, zostať verní nenásilnému spôsobu života, budovať mier a podporovať mierumilovných ľudí. Politika vojny až do absolútneho víťazstva a pohŕdanie kritikou obhajcov ľudských práv je neprijateľné a musí sa zmeniť. Potrebné je prímerie, mierové rozhovory a seriózna práca na náprave tragických chýb, ktorých sa dopustili obe strany konfliktu. Predlžovanie vojny má katastrofálne, smrteľné následky, ničí sociálny blahobyt a životné prostredie nielen na Ukrajine, ale na celom svete. Skôr či neskôr si predsa len budeme musieť sadnúť za rokovací stôl, ak nie v dôsledku hľadania rozumného riešenia, tak pod tlakom neznesiteľného utrpenia a vyčerpania, ktorému by bolo lepšie sa vyhnúť a zvoliť diplomatickú cestu. Je nesprávne postaviť sa na stranu ktorejkoľvek z bojujúcich armád, je potrebné postaviť sa na stranu mieru a spravodlivosti. Sebaobrana sa môže a mala by sa vykonávať nenásilnými a neozbrojenými metódami.

Každá brutálna vláda je nelegitímna a nič neospravedlňuje útlak ľudí a krviprelievanie pre iluzórne ciele úplnej kontroly alebo dobytia územia. Nikto sa nemôže vyhnúť zodpovednosti za svoju svojvôľu tým, že sa bude vyhlasovať za obeť svojvôle iných. Nesprávne až kriminálne správanie ktorejkoľvek strany nemôže byť základom pre vytvorenie mýtu o nepriateľovi, s ktorým sa údajne nedá vyjednávať a ktorý musí byť zničený za každú cenu, vrátane sebazničenia. Túžba po pokoji je prirodzenou potrebou každého človeka. Príčinu eskalácie ozbrojených konfliktov na Ukrajine a vo svete vidíme v tom, že národné štáty nie sú schopné nenásilného demokratického vládnutia a výkonu svojich základných funkcií ochrany ľudského života a slobody. Existujúci politický, právny a ekonomický systém, školstvo, kultúra, občianska spoločnosť, masmédiá, verejní činitelia, lídri, vedci, odborníci, špecialisti, rodičia učitelia, lekári, myslitelia, kreatívni a náboženskí predstavitelia si v plnej miere neplnia svoje povinnosti týkajúce sa schvaľovania noriem a hodnôt nenásilného spôsobu života, ako to stanovuje Deklarácia a Akčný program v oblasti kultúry mieru, prijatý Valným zhromaždením OSN.

Svedčia o tom archaické a nebezpečné javy, s ktorými treba skoncovať: vojensko-vlastenecká výchova, nútená vojenská služba, chýbajúce systematické verejné mierové vzdelávanie, propagácia vojny v masmédiách, podpora vojny mimovládnymi organizáciami, neochota niektorých ľudí obhajcov práv, aby sa dôsledne zasadzovali za úplnú realizáciu ľudských práv na mier a svedomité odmietnutie vojenskej služby. Pripomíname zúčastneným stranám ich zodpovednosť za budovanie mieru a budeme neochvejne trvať na dodržiavaní týchto povinností. Vojna je zločinom proti ľudskosti, preto rozhodne odmietame podporovať akúkoľvek vojnu a pokúsime sa odstrániť všetky príčiny vojny.“

Toto je skutočný hlas Ukrajincov, ktorí si želajú mier. Nie je možné, aby každý náznak diplomatického riešenia (aj ten opatrný, ktorý vyslovil francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý si konečne uvedomil to, čo hovoríme od začiatku – že nielen Ukrajinci, ale aj Rusi potrebujú bezpečnostné záruky), aby každý návrh na dohodu bol vystavený štvavej mediálnej kampani, šikane a špineniu jeho nositeľa. Nie je možné bezhlavo eskalovať konflikt bez uvedomenia si aspoň hmlistých dôsledkov. Je šialené, že sa diplomacia stala zakázaným slovom, veď aj počas karibskej krízy, keď sa svet len o vlások vyhol jadrovej apokalypse, sa rokovalo a iba vyjednávania nás zachránili. Stotožňujem sa s výstrahou profesora Johna Mearsheimera, ktorý varoval, že Západ hrá na Ukrajine ruskú ruletu. Ak sme odhodlaní viesť vojnu, nemôžeme sa čudovať, že keď Ukrajinci zaútočia na vojenské základne hlboko v ruskom vnútrozemí, nasleduje masívna odveta. Navyše, správy o útokoch sú skreslené až nepravdivé, vojnová propaganda má až obludné rozmery a náš občan bez prácneho vyhľadávania nezávislých zdrojov nemá šancu dozvedieť sa pravdu alebo aspoň získať reálnejší obraz o stave konfliktu. Preto ak všetci – politici, diplomati, velitelia i novinári – nezatiahneme včas záchrannú brzdu, skôr či neskôr sa nám tento konflikt vymkne spod kontroly. Čísla hovoria jasnou rečou.

Podľa najnovších, včera zverejnených údajov rešpektovaného Štokholmského medzinárodného ústavu pre výskum mieru (SIPRI) štáty ešte nikdy v dejinách neminuli toľko peňazí na armádu ako minulý rok. Predaj zbraní a vojenského materiálu za rok 2021 dosiahol 592 miliárd dolárov. A to hovoríme o minulom roku, keď ešte vojna na Ukrajine neprepukla v plnej sile. Keď riaditeľ programu bezpečnostných vied MIT Barry Posen vyhlási, že „pre USA nie je problém nájsť 100 miliárd dolárov na vedenie vojny“, ale rozpočet OSN, teda hlavnej globálnej inštitúcie na udržiavanie a vytváranie mieru, predstavuje iba 3 miliardy dolárov a celkové globálne výdavky sú dokonca stokrát väčšie a presiahli divoké 2 bilióny dolárov – takto svet nemôže fungovať. A keď vidíte, že ešte aj slovenský výrobca delostreleckej munície ZVS Holding z Dubnice nad Váhom prešiel od začiatku vojny na dvojnásobný výkon, musí byť aj tomu najnaivnejšiemu človeku jasné, kto na tejto vojne zarába a prečo najatí vyjednávači zbrojárskych koncernov s verejnosťou (ktorým zo zdvorilosti hovoríme politici) nechcú ukončenie konfliktu.

Reklama

Na pozadí týchto krvilačných plánov a vojnychtivých rečí dnes vo Vatikáne predstavia svojím významom najdôležitejší okružný list pápeža Františka – ENCYKLIKU O MIERI. Okrem iného v nej píše: „Koľko tragédií ešte budeme musieť zažiť, kým všetci, ktorí sú zapojení do každej vojny, pochopia, že toto je výlučne cesta smrti, ktorá iba niektorých oklame, že sú (jej) víťazmi? Aby bolo jasné: vo vojne sme všetci porazení! Aj tí, ktorí sa nezúčastnili a ktorí v zbabelej ľahostajnosti stáli bokom a sledovali túto hrôzu bez toho, aby zasiahli a nastolili mier… Každý z nás, nech už hrá akúkoľvek úlohu, má povinnosť byť človekom mieru. Nikto nie je vylúčený! Nikto nemá právo pozerať sa inam. V tomto svete globalizácie sme prepadli globalizácii ľahostajnosti. Zvykli sme si na utrpenie druhých, nás sa to netýka, nie je to naša vec! Globalizácia ľahostajnosti z nás všetkých robí ‘bezmenných’ páchateľov… Mierom nie je nič stratené. Vojnou môže byť stratené všetko. Nech sa ľudia vrátia k rozumnosti. Nech sa vrátia k vyjednávaniu. Ak budú rokovať s dobrou vôľou a rešpektom k právam druhej strany, zistia, že úprimné a aktívne konanie nikdy nebráni čestnému úspechu… Nesmieme dovoliť, aby sa naše srdce a myseľ umŕtvili tvárou v tvár opakovaniu týchto strašných hrôz voči Bohu a proti človeku. Nesmieme si na toto všetko za nič na svete zvyknúť a považovať za samozrejmú túto tretiu svetovú vojnu po kúskoch, ktorá sa pod našimi očami dramaticky zmenila na totálnu tretiu svetovú vojnu.“

K týmto hlbokým slovám nemám čo dodať, iba ak prosbu a želanie, aby ich hlava katolíckej cirkvi tento týždeň zopakovala tvárou v tvár slovenskej prezidentke, ktorá hovorí a koná v príkrom rozpore s nimi, no napriek tomu neváha zneužiť pápeža na pokrytecké zlepšovanie osobného imidžu. Nech ju získa na stranu mieru a dôrazne jej vysvetlí, čo si myslí o podpore zbrojenia a násilia. A vám ostatným dovoľte ako mikulášsky darček venovať túto nemeckú pacifistickú pieseň (s českými titulkami). Je síce z roku 1986, ale nikdy nebola aktuálnejšia ako dnes, keď matkám a otcom berú ich synov a nútia ich do nezmyselného zabíjania.

 

 

Žiadna politická stratégia, bezpečnostná doktrína ani geopolitický záujem nie je dôležitejší ako ľudský život.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali