Chmelár k vyjadreniam Kisku na Pohode: Doslova povedal, že „treba prevziať moc“, čo je citát ako z Leninovho spisu Štát a revolúcia

Chmelár k vyjadreniam Kisku na Pohode: Doslova povedal, že „treba prevziať moc“, čo je citát ako z Leninovho spisu Štát a revolúcia

Bratislava 8. júla 2018 (HSP/Foto:Facebook)

 

Prezident Andrej Kiska sa konečne prestal hrať na nezávislého a “definoval sa ako hlava opozície”, napísal to na sociálnej sieti politický analytik Eduard Chemlár, ktorý má záujem nahradiť Kisku na poste prezidenta SR v budúcoročných voľbách.

Na snímke Eduard Chmelár

“Andreja Kisku prestalo baviť hrať sa na nadstraníckeho prezidenta a otvorene sa definoval ako hlava opozície. Hovorím – hrať sa na nadstraníckeho – pretože on v skutočnosti nadstraníckym nikdy nebol, na polovicu obyvateľstva vyslovene kašľal a podprahovo rozdeľoval túto spoločnosť ako málokto, čo dnes už vnímajú všetci okrem jeho fanatických prívržencov,” uviedol Chmelár.

Reklama

Kiska ale podľa neho v posledných dňoch zašiel ešte ďalej. “Po prvý raz v dejinách tohto štátu sa stalo, že úradujúca hlava štátu ešte pred prvým kolom prezidentských volieb vyjadrila podporu niektorým kandidátom. Tvrdím však, že je to dobre. Konečne bude totiž jasné, kto za koho kope.”

Eduard Chmelár je toho názoru, že ak niekto tvrdí, že chce pokračovať v šľapajach Andreja Kisku, stotožňuje sa s jeho štýlom, neprekážajú mu ani jeho kauzy, ani neplnenie ústavných povinností, hlási sa k jeho militaristickej politike a proamerickým postojom na úkor posilňovania Európy. “Práve voči týmto praktikám sa vyhraňujem, práve voči takémuto videniu sveta a chápaniu povinností hlavy štátu vytváram alternatívu s cieľom presvedčiť ľudí, že sa to dá robiť inak, lepšie a prospešnejšie pre všetkých,” poznamenal.

Reklama

“Prezident však použil aj jeden výraz, z ktorého ma mierne zamrazilo. Môže a nemusí niečo znamenať, ale treba na to upozorniť. Andrej Kiska doslova povedal, že „treba prevziať moc“, čo je citát ako z Leninovho spisu Štát a revolúcia. Tento slovný zvrat sa zväčša používa pri revolúciách a prevratoch, nie pri demokratických parlamentných voľbách. Andrej Kiska už na jar tohto roka ukázal, že v prípade dosiahnutia moci neváha ísť nielen na hranu, ale podľa niektorých ústavných právnikov aj za hranu ústavy,” pokračoval Chemlár, keď mal na mysli Kiskov pokus nastoliť vlastnú úradnícku vládu, ktorá by nemohla urobiť nič bez jeho súhlasu.

Podľa prezidentského kandidáta tento pokus síce nevyšiel, “ale pri človeku, ktorý sa o to už raz pokúsil, treba byť predsa len opatrnejší a pozornejší.” Napokon, Andrej Kiska na Pohode zopakoval oveľa tvrdšie to, čo hovoril pred rokom: že Slovensko je mafiánsky štát a že to ukázala vražda dvoch nevinných mladých ľudí.

“Zarážajúce na tom nie je len to, že pán Kiska bez akýchkoľvek dôkazov obviňuje štát z dvojnásobnej vraždy, ale že označuje ako mafiánsky práve štát, na čele ktorého stojí. Znamená to, že Andrej Kiska sa cíti byť hlavou mafie? Ak nie, ak tvrdí, že chce prevziať moc (hoci jej časť drží stále v rukách), ak sa dištancuje od charakteru tohto štátu, obviňuje ho a stavia sa do opozície voči nemu, potom by bolo nielen logické a správne, ale aj čestné a morálne, aby po týchto slovách odstúpil z funkcie. Lebo špiniť štát a užívať si výhody jeho najvyššieho predstaviteľa je zvrátenosť, ktorej rozumejú iba jeho nekritickí prívrženci!” upozornil na záver Chmelár.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali