V Českej republike pretrváva spomienka na Jána Husa a jeho tradícia

V Českej republike pretrváva spomienka na Jána Husa a jeho tradícia

Praha 6. júla 2018 (HSP/Foto: wikipedie.cs)

 

Na mnohých miestach po celej Českej republike prebiehajú spomienky na cirkevného reformátora Jána Husa, ktorý bol pre svoje názory pred 603 rokmi upálený v nemeckej Kostnici. Husitská tradícia je u našich susedov dodnes živá. Jeho odkaz pretrval cez rôzne pohnuté doby a živý bol aj v časoch nemeckej okupácie v roku 1939

Upálenie Jana Husa 6. júla 1415 na iluminácii Janíčka Zmilelého z Písku v Jenskom kódexe

Podľa agentúry ČTK sa v Českej republike po oslavách sviatku sv. Cyrila a Metoda bude spomínať aj na Jána Husa, ktorého štátny sviatok taktiež upozorňuje na významné korene českého národa.

Reklama

Tradičnými sú bohoslužby v Husovej rodnej obci Husinec, či v Betlehemskej kaplnke v Prahe, kde kázal. V Husinci už začali slávnosti od štvrtka, kedy sa uskutočnila pietna spomienka na Husa a čítali sa jeho listy z Kostnice. Dobové slávnosti na hrade Točník v programe s názvom “V znamení kalicha – za dob husitských” môžu návštevníci vidieť napríklad aj to, ako kázal.

Ján Hus bol okrem iného aj tvorca spisovnej češtiny. Vyštudovaný teológ na Univerzite Karlovej začal kritizovať cirkev za odvrátenie sa od jej prvotných ideálov a odmietal jej inštitucionalizáciu, kritizoval kňazov žijúcich v hriechu či kupovanie odpustkov. Cirkev ho označila za kacíra a keď Hus svoje názory odmietol odvolať, rozhodnutím cirkevného koncilu v Kostnici bol 6. júla 1415 upálený. Tým sa v českých krajinách rozprúdilo husitské hnutie.

Reklama

Hus je podľa dnešných historikov príkladom zásadovosti, statočnosti, slobody svedomia a ochoty držať sa pravdy.

Petr Bahník vo svojom príspevku na webe Česká pozice píše, že zhodnotiť Husovu historickú rolu a následné husitské hnutie je “zložité”. Hus sa totiž nachádzal v nepokojnom období tlaku nových duchovných prúdov a snáh o nápravu spoločnosti, čo viedlo k veľkému reformačnému hnutiu v cirkvi aj v spoločnosti.

“Medzi husitstvom a akýmkoľvek moderným hnutím neexistuje žiadna priama kontinuita, rôzne jeho ideové impulzy však v našej kultúre stále pôsobia. Okrem iného aj preto, že sa opäť dotýkajú tých hodnôt, ktoré tvoria našu identitu: jazyka, viery a štátnosti,” poznamenáva Bahník. Odkaz husitstva podľa neho prežil počas všetkých nasledujúcich pohnutých období tým, že bol chápaný ako “aj konzervatívny, aj liberálny, aj ľavicový”.

Ako pripomína web idnes.cz, Jána Husa si Česko pripomenulo aj 6. júla 1939, kedy sa aj napriek nemeckej okupácii po celom vtedajšom Protektoráte schádzali tak početné davy, ktoré sa “predtým ani potom pravdepodobne nikdy nezišli”. V Českom rozhlase vtedy prehovoril doktor Viktor Šinták so slovami: “Národ potrebuje ľudí s pevným chrbtom, na ktorých je možné sa spoľahnúť, ľudí, ktorí dokážu byť verní a nezrádzajú seba a meno celku, ku ktorému patria. A k týmto ľuďom hovorí dnes Jan Hus.”

V Prahe na pomník Jána Husa na Staromestskom námestí vtedy už od rána prichádzali klásť kvety a vence ľudia aj mimo hlavného mesta, o čom svedčil mimoriadny pohyb na pražskýchj staniciach. Večerných osláv sa zúčastnilo približne 50-tisícové zhromaždenie spievajúce národné piesne a niečo podobné sa dialo aj na ďalší deň.

Reklama

K tomu sa 5. júla pridávali aj púte pri príležitosti sviatkov slovanských vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda, hlavne tradičná púť na Velehrade, na ktorú podľa odhadov četníkov za krásneho počasia prišlo najmenej 50-tisíc veriacich a stala sa tak najväčšou púťou, ktorá sa do tej doby na Velehrade konala.

Husove oslavy v roku 1939 vo svojej spontánnosti a rozsahu zďaleka prekonali očakávania a zapadli do národných pútí a slávností, ktoré potom vyvrcholili 13. augusta 1939, keď sa do Domažlíc na svätovavrineckú púť podľa úradných odhadov zišlo až 100-tisíc veriacich z celých Čiech aj Moravy. Bola to aj akcia odporu proti nemeckej okupácii a prítomní pútnici vyhlásili, že svoju vlasť nikdy neopustia a nezradia.

“Minulosť je dôkazom, že národ šiel a ide tvoriacou cestou, nenesie stopy rezignácie, únavy a starnutia. Len ten, kto tvorí, žije!” písalo sa v novinách Národní listy v roku 1939 pri príležitosti výročia Husovej smrti.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali