Česi si zvolili prezidenta

Česi si zvolili prezidenta

Praha 28. januára 2023 (HSP/Foto:Barbora Vizváryová, Petr David Josek, Jaroslav Novák, Facebook)

Aktualizované 28. januára 2023 o 18:10 h.

Volebné miestnosti v Českej republike sa zatvorili o 14.00 hod. Ľudia si zvolili nového prezidenta. Sčítavanie hlasov prebieha, Petr Pavel od začiatku vedie nad Andrejom Babišom. Konečné výsledky sa očakávajú veľmi rýchlo. Sledujte sčítanie hlasov a volebné štúdio na iDNES.cz

Pavel Babiš
Na snímke českí prezidenskí kandidáti vľavo generál Petr Pavel a vpravo Andrej Babiš

Petr Pavel vedie už po sčítaní prvých okrskov. Na druhej strane, pred dvoma týždňami Andrej Babiš spočiatku viedol.

Reklama

Podľa predpovede agentúry STEM pre CNN Prima News vyhrá voľby Petr Pavel so ziskom 58,01 % hlasov. Podľa AI Blindspot vyhrá Pavel s 58,41 % hlasov.

Sčítaných je 100 % hlasov. Zvíťazil Petr Pavel s 58,32 % hlasov pred Andrejom Babišom 41,67.

Reklama

Generál Pavel dominoval v 2. kole českých prezidentských volieb aj na Slovensku

Zatiaľ neoficiálny víťaz českých prezidentských volieb generál Petr Pavel získal v 2. kole výraznú väčšinu hlasov aj v dvoch zvláštnych volebných okrskoch, v ktorých mohli českí občania voliť na Slovensku. Dominantnú prevahu dosiahol vo voľbách na Veľvyslanectve ČR v Bratislave i v priestoroch vojenského výcvikového priestoru Lešť, kde v rámci medzinárodného zoskupenia NATO pôsobí aj kontingent českých vojakov. O účasti a počte hlasov pre kandidátov informovala TASR chargé d’affaires Veľvyslanectva ČR v Bratislave Alena Jermářová.

Novým českým prezidentom bude armádny generál vo výslužbe Petr Pavel
Na snímke Petr Pavel

„Na zastupiteľstve volilo 722 občanov ČR, platných hlasov bolo 720. Petr Pavel získal 637 hlasov, Andrej Babiš 83,“ uviedla Jermářová o výsledkoch volieb druhého kola v zvláštnom volebnom okrsku v Bratislave

V Lešti odovzdali voliči 347 platných hlasovacích lístkov, 295 z nich bolo pre Pavla, 52 pre Babiša.
V rámci zvláštnych volebných okrskov v zahraničí mohli voliť občania ČR, ktorí si vybavili volebný preukaz alebo požiadali o zápis do zvláštneho zoznamu voličov.

Podľa predbežných neoficiálnych výsledkov druhého kola českých prezidentských volieb získal po sčítaní vyše 90 percent volebných okrskov Pavel viac ako 57 percent hlasov, Babiš necelých 43 percent.

Reklama

 

Eduard Heger zagratuloval Petrovi Pavlovi, zvíťazili podľa neho hodnoty Novembra 1989

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) zagratuloval novému prezidentovi Českej republiky Petrovi Pavlovi. Poukázal na to, že zvíťazili hodnoty Novembra 1989 – pokoj, rozvaha, slušnosť, cieľavedomosť. Informoval o tom na sociálnej sieti.

„Zvíťazilo hľadanie riešení nad rozsievaním nenávisti. Zvíťazilo spojenectvo a spolupatričnosť nad sebectvom,“ vyhlásil.

Doplnil, že sa teší na spoluprácu s novým českým prezidentom.

Reklama

Prezidentka zablahoželala Petrovi Pavlovi k zvoleniu za českého prezidenta

Prezidentka Zuzana Čaputová zablahoželala Petrovi Pavlovi k zvoleniu za českého prezidenta.

Čaputová, Pavel
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a novozvolený český prezident Peter Pavel

„Spolu s vami zvíťazila nádej, že slušnosť a pravdivosť môžu byť silou. Teším sa na našu spoluprácu, spoločné stretnutia a iniciatívy,“ odkázala Čaputová Pavlovi na Twitteri.

Víťazom druhého kola prezidentských volieb v Českej republike sa stal armádny generál vo výslužbe Petr Pavel. Vyplýva to z výsledkov po sčítaní vyše 90 percent okrskov. Súčasného prezidenta Miloša Zemana v úrade nahradí 8. marca.

Prezidentka prišla do štábu Petra Pavla, víťazstvo považuje za nádej

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová prišla do volebného štábu Petra Pavla. Novozvolenému českému prezidentovi osobne zagratulovala a uviedla, že sa z jeho víťazstva mimoriadne teší, lebo v našom regióne pribudne hlava štátu, ktorá si ctí demokratické hodnoty a ktorej sila pramení v pokoji, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Na snímke novozvolený český prezident Petr Pavel (vpravo) a prezidentka SR Zuzana Čaputová

„Myslím si, že na svete nie sú dva národy, ktoré sú si také blízke ako Česi a Slováci. Práve táto ľudská blízkosť je vlastne dôvodom, prečo sa spolu tešíme pri každej veľkej chvíli. A voľba prezidenta nesporne takouto veľkou chvíľou je,“ uviedla prezidentka v štábe Pavla po jeho zvolení.

Dodala, že víťazstvo novozvoleného prezidenta je zároveň víťazstvom nádeje.

„Nádeje o tom, že slušnosť a pravdovravnosť nie je slabosťou, ale je silou, ktorá môže viesť k víťazstvu, a to dokonca aj v politike,“ uzavrela.

Petr Pavel bude v poradí druhým prezidentom, ktorého si občania ČR zvolili v priamej voľbe. Prvýkrát si Česi vyberali hlavu štátu v roku 2013, predtým ho volil parlament.

 

Reklama

Boris Kollár zagratuloval Petrovi Pavlovi k jeho volebnému výsledku

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár zagratuloval novému prezidentovi Českej republiky Petrovi Pavlovi k jeho volebnému výsledku. TASR o tom informovala hovorkyňa a riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Michaela Jurcová.

Kollár zaželal Pavlovi vo výkone jeho funkcie veľa rozvahy a dobrých rozhodnutí.

„Verím, že aj touto voľbou, ktorú si naši bratia Česi zvolili, sa ešte väčšmi upevnia vzájomné vzťahy medzi Českou a Slovenskou republikou,“ povedal.

Víťazom druhého kola prezidentských volieb v Českej republike sa stal armádny generál vo výslužbe Petr Pavel. Súčasného prezidenta Miloša Zemana nahradí Pavel v úrade 8. marca.

 

Reklama

Michal Šimečka zagratuloval Petrovi Pavlovi k víťazstvu v prezidentských voľbách

Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka zagratuloval Petrovi Pavlovi k víťazstvu v prezidentských voľbách v Českej republike. TASR o tom informoval riaditeľ komunikačného oddelenia strany Radovan Choleva.

„Zastáva jasne proeurópske postoje, kladie dôraz na hodnoty demokracie a potrebu spolupráce krajín EÚ a NATO pri obrane mieru a bezpečia pre našich občanov,“ vyjadril sa Šimečka na adresu Pavla.

Ocenil, že sa postavil klamstvám, populizmu a neuhol pri obhajobe pomoci pre Ukrajinu.

„To všetko nás spája. Ako predseda PS musím oceniť aj jeho neútočnú politiku a rešpekt k hodnotám férovosti a spravodlivosti pre všetkých ľudí bez rozdielu,“ doplnil.

Zvolenie generála Pavla je podľa neho dobrou správou nielen pre ČR, ale aj pre Slovensko.

Reklama

„Ide o našu najbližšiu partnerskú krajinu,“ poukázal.

 

Reakcia SaS: Gratulujeme Petrovi Pavlovi

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) gratuluje novému prezidentovi Českej republiky Petrovi Pavlovi.

„Gratulujeme novému prezidentovi Českej republiky Petrovi Pavlovi,“ zablahoželal predseda SaS Richard Sulík.

„Peter Pavel bol počas kampane stelesnením slušnosti. Ako prezidentovi našej najbližšej krajiny mu prajeme, aby bol prezidentom všetkých a dokázal spájať rozdelenú spoločnosť,“ uviedol podpredseda SaS Branislav Gröhling.

„Česká republika si zvolila solídneho a prozápadného prezidenta. Jasná orientácia Petra Pavla je v súčasnej dobe o to dôležitejšia. Taktiež považujem za správne, že bude pokračovať aj blízka spolupráca medzi Slovenskou a Českou republikou. Práve tá je kľúčom k úspechu tak na úrovní V4 ako aj Európskej únie a NATO,“ doplnil tímlíder pre zahraničnú politiku SaS Juraj Droba.

 

Reklama

Andrej Stančík

Gratulujem a blahoželám Petrovi Pavlovi k zvoleniu za prezidenta.

V týchto časoch je dobré mať za hlavu štátu generála a verím, že za jeho pôsobenia sa naše vzájomné výborné vzťahy ešte prehĺbia.

 

Peter Kremský

Gratulujem novozvolenému českému prezidentovi Petrovi Pavlovi. 🇨🇿. Česká republika si nevybrala populizmus a bezbrehé vyvolávanie strachu. To je dobrý signál.

 

Juraj Šeliga

Blahoželám Petrovi Pavlovi k zvoleniu za prezidenta Českej republiky!

Verím, že jeho zvolenie povedie k posilneniu už aj tak veľmi dobrých vzťahov medzi Čechmi a Slovákmi.

Reklama

Prajem Vám do Vášho funkčného obdobia dobrých poradcov a veľa úspechov pri dosahovaní Vašich cieľov, s ktorými do tejto funkcie nastupujete.

 

Káčer: Gratulujem Pavlovi k zvoleniu za prezidenta ČR, chápe význam spojenectva

Petrovi Pavlovi k víťazstvu v českých prezidentských voľbách zagratuloval aj dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. Ocenil, že Pavel chápe význam partnerstva a spojenectva a jedinečnosť slovensko-českých vzťahov.

„Najvyššieho štátneho postu v Česku sa ujíma osobnosť, ktorá vďaka svojim bohatým skúsenostiam veľmi dobre chápe význam partnerstva a spojenectva. Osobnosť, ktorá vie, aké dôležité je spoločne komunikovať a hľadať riešenia, ale tiež rozumie rizikám a hrozbám, ktorým dnes spoločne čelíme,“ napísal Káčer na sociálnej sieti.

Pavlovi zaželal k výkonu funkcie mnoho síl a úspechov.
Šéf slovenskej diplomacie vyzdvihol, že nemáme bližšieho partnera, spojenca a priateľa ako Česko.

„Pri dnešných výzvach má naša úzka spolupráca aj mimoriadny strategický význam. To, že sa môžeme jeden na druhého spoľahnúť, si musíme udržať a nesmieme to brať ako samozrejmosť,“ zdôraznil.

Káčer je rád, že blízke medziľudské vzťahy sa odrážajú aj v excelentných vzťahoch na úrovni politických reprezentácií.

Reklama

„Teší ma, že novozvolený prezident Českej republiky, pán generál Pavel, vníma jedinečnosť slovensko-českých vzťahov podobne,“ dodal.

 

Hlas-SD zablahoželal Petrovi Pavlovi, ČR je podľa neho najbližším partnerom Slovenska

Mimoparlamentná strana Hlas-SD blahoželá novému prezidentovi ČR Petrovi Pavlovi k zvoleniu. Krajina je podľa nich najbližším partnerom Slovenska. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

„Spája nás spoločná minulosť, aktívna spolupráca počas existencie oboch samostatných republík,“ uviedol Hlas-SD v stanovisku. Strana verí, že Pavel prispeje k ďalšiemu rozvoju intenzívnej spolupráce medzi oboma národmi.

Šéf platformy Most-Híd mimoparlamentnej Aliancie Konrád Rigó k výsledkom volieb poznamenal, že „u českých bratov nakoniec zvíťazil zdravý rozum“. Väčšina voličov si podľa neho v cieli uvedomila, čo je v stávke.

„Rozhodla sa nezísť z cesty, na ktorej tými najdôležitejšími míľnikmi sú Európska únia, liberálna demokracia, nezávislé a slobodné médiá. V čase vojny si vybrali Západ,“ vyhlásil v stanovisku, ktoré TASR zaslala hovorkyňa strany Klára Magdeme.

Predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský rovnako zablahoželal Pavlovi k víťazstvu vo voľbách. Je rád, že v Česku zvíťazila slušnosť.

Reklama

„Verím, že nový prezident bude upokojujúcim prvkom českej politiky, rovnako ako sa KDH snaží pôsobiť na tú slovenskú,“ povedal v reakcii, ktorú TASR poskytla hovorkyňa strany Lenka Halamová.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali