Česi po výskume: “Nie je dôvod nebrať Covid len ako ďalšie respiračné ochorenie. Je načase stanoviť podmienky pre vyhlásenie, ale aj ukončenie pandémie,” tvrdí česká epidemiologička Zuzana Krátka

Česi po výskume: “Nie je dôvod nebrať Covid len ako ďalšie respiračné ochorenie. Je načase stanoviť podmienky pre vyhlásenie, ale aj ukončenie pandémie,” tvrdí česká epidemiologička Zuzana Krátka

Bratislava 2. augusta 2021 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Najdiskutovanejšou témou v spoločnosti za posledný rok a pol sa stal Covid. Téma pandémie, opatrení, očkovania i hladiny protilátok má svojich zástancov i odporcov nie len medzi laickou verejnosťou, ale aj medzi odborníkmi. V susednom Česku sa uskutočnil výskum, podľa ktorého je určujúcim faktorom pre ukončenie pandémie zistenie hladiny protilátok u obyvateľstva. Podľa odborníkov z organizácie SMIS nastal čas vyhlásiť Covid len za ďalšie z mnohých respiračných ochorení

Spoločnosť Alpha medical testuje nový koronavírus
Ilustračné foto

Nová česká štúdia, o ktorej informuje portál Echo24.cz , hovorí o tom, že protilátky po prekonaní Covidu sú dostatočnou a najmä dlhodobou ochranou proti opätovnému ochoreniu. Neexistuje teda dôvod, prečo by malo mať respiračné ochorenie Covid-19 špecifické miesto medzi podobnými ochoreniami. Tvrdia to odborníci zo Združenia mikrobiológov, imunológov a štatistikov (SMIS) v susednej Českej republike.

Reklama

Podľa jednej z autoriek štúdie, Zuzany Krátkej, je načase stanoviť podmienky pre vyhlásenie, ale aj ukončenie pandémie.

Ako preukázala nová štúdia, hladina protilátok v krvi osôb, ktoré prekonali Covid, je dostatočná aj po desiatich mesiacoch od ochorenia. Jej výška je pritom irelevantná. Česká vláda považuje osoby za bezinfekčné len počas 3 mesiacov od prekonania choroby. Po uplynutí tejto doby tlačia na očkovanie. Podľa odborníkov je to nezmysel, ktorý sa im podarilo preukázať.

Reklama

Preukázanie protilátok je dôkazom prekonanej infekcie, teda toho, že imunitný systém vie, ako na koronavírus reagovať,” uviedla pre Echo24 imunologička.

Štúdia totiž hovorí o tom, že nájdenie protilátok v krvi má priamy súvis s nájdením neutralizačných protilátok, ktoré zabezpečujú ochranu pred opätovných ochorením.

Zistili sme, že medzi 1869 pacientmi s pozitívnym výsledkom hladiny IgG protilátok (hladina 1,1 a viac, ďalej označené ako IgG pozitívne) malo negatívne VNT (teda VNT = 0) iba 8 osôb. Teda 99,6% IgG pozitívnych osôb malo neutralizačné protilátky,” hovoria výsledky štúdie.

Keďže koronavírus nás bude sprevádzať ešte niekoľko rokov, na základe nových zistení je podľa imunologičky Krátkej čas otvoriť diskusiu o ukončení epidémie. Je potrebné stanoviť jasné podmienky, ako napríklad pri chrípke. Ak stúpne počet ochorení v určitom regióne nad stanovenú hranicu, môžu prísť určité opatrenia. Nie však plošné, ale na úrovni krajských hygienických staníc.

Nie je dôvod nebrať Covid len ako ďalšie respiračné ochorenia a tie hranice pre vyhlásenie a ukončenie epidémie nastaviť,” dodala Krátka.

Reklama

Zdôrazňuje pri tom potrebu zmeniť definíciu ochorenia Covid-19 tak, aby určujúcim znakom nebol pozitívny test, ale klinické prejavy.

 

Testy na protilátky sú drahé, prevyšujú cenu vakcín

S tým nesúhlasí epidemiológ Petr Šmejkal zo združenia MeSES (Medziodborová skupina pre epidemické situácie), ktoré považuje testy na zisťovanie hladiny protilátok za drahé a tým pádom neefektívne. Je potrebné podotknúť, že toto združenie je oficiálnym poradcom Ministerstva zdravotníctva Českej republiky v otázkach epidémie.

Cena štandardizovaných testov neutralizačných protilátok výrazne prevyšuje cenu vakcín,” uvádza MeSES.

Tí by hladinu protilátok zisťovali len u osôb s potlačenou imunitou a len v súvislosti s potrebou podania ďalšej dávky vakcíny.

Reklama

Aj na základe týchto vyjadrení môžeme vidieť tendenciu umelého predlžovania pandémie, aj keď jej riešenie je na dosah. Rovnako ako u nás, kompetentní pod vplyvom len jedného názorového prúdu, za jedinú voľbu považujú dopovanie ľudí experimentálnou vakcínou. Je totiž lacnejšia a pohodlnejšia, ako priznanie konca pandémie. Obzvlášť, ak bola vyrobená v politicky spriaznenej krajine.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali