Čaputovej škandál, na ktorý médiá uvalili cenzúru: Po fyzickom útoku na novinára by slušný kandidát odstúpil z boja o prezidentský palác

Čaputovej škandál, na ktorý médiá uvalili cenzúru: Po fyzickom útoku na novinára by slušný kandidát odstúpil z boja o prezidentský palác

Bratislava 5. marca 2019  (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Pred blížiacimi sa voľbami je dobré si pripomenúť, čo za osobu sa môže dostať do prezidentského paláca. Podľa prieskumov top favoritka Zuzana Čaputová ešte v októbri minulého roku prekonala škandál bez povšimnutia mainstreamových médií. Iným kandidátom na prezidenta by to jednoznačne neprešlo a požadovalo by sa od nich odstúpenie z boja o post prezidenta Slovenskej republiky

Na snímke Zuzana Čaputová

V októbri minulého roku sa investigatívny novinár Martin Daňo (v súčasnosti tiež kandidát na prezidenta) rozhodol ísť na verejnú tlačovú konferenciu obce Gbely na tému nelegálnej skládky odpadov, kde mala vystúpiť aj kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová.

Reklama

Na počudovanie však pred vstupom do tlačovkovej miestnosti stáli dvaja neznámi muži, ktorí sa nijako nepreukázali a odmietli novinára pustiť na verejnú tlačovú konferenciu. Neskôr sa ukázalo, že to boli Čaputovej “gorily,” resp. spoluorganizátori tlačovky.

To, čo sa udialo následne, je najväčší škandál týchto prezidentských volieb. Novinár Daňo napriek upozorneniam “Čaputovej ochranky” s vedomím, že sa jedná o verejnú tlačovku išiel smerom k dverám, v čom ho vtedy títo dvaja neznámi muži spacifikovali až do takej miery, že tam tiekla krv. Z videa, ktoré Daňo zverejnil, bolo vidieť, ako ho škrtia a obmedzujú na osobnej slobode.

Reklama

Fyzické napadnutie potvrdil aj lekársky nález, ktorý Daňo zverejnil na sociálnej sieti.

Čaputová však namiesto odsúdenia tohto činu jej “chlapov” voči novinárovi a namiesto vyvodenia zodpovednosti, začala svojich ľudí chrániť a za agresora označila novinára Daňa:

“Samotný incident som nevidela, odohral sa však v súkromnom prenajatom priestore, do ktorého dostali pozvánku novinári,” tvrdí Čaputová.

Vo vyhlásení prostredníctvom správy na sociálnej sieti Facebook dodala, že jej kolegovia, ktorí organizovali míting s médiami, najprv Martina Daňa upozornili, aby nevstupoval do miestnosti, keďže nemal pozvánku. “Napriek výzve sa rozbehol a vrazil do organizátorov a snažil sa agresívne a s pomocou hrubej sily preraziť do miestnosti. Organizátorov, ktorí mu zamedzili vstup, de facto fyzicky napadol a spôsobil im aj zranenia,” uviedla svoju verziu Čaputová.

Doteraz je však známe, že lekársku pomoc musel vyhľadať len novinár Daňo a nie Čaputovej spoluorganizátori, ktorí vraj mali byť “napadnutí agresorom Daňom.”

Reklama

Napokon, pozrite si skrátenú verziu tohto incidentu:

https://www.facebook.com/martin.dano.1976/videos/757652457911555/?v=757652457911555

Paradoxné je, že samotná Zuzana Čaputová v ten istý týždeň upozorňovala na násilie v spoločnosti.

“Voči akémukoľvek násiliu nesmieme byť ľahostajní – to nám dnes pripomína medzinárodný deň nenásilia. Nezatvárajme pred násilím oči a zastaňme sa tých, ktorí trpia,” uviedla vo videu na Facebooku.

Predstavme si, že by sa podobný násilný incident stal pred tlačovou konferenciou kandidáta na prezidenta Štefana Harabina, Mariana Kotlebu, či Maroša Šefčoviča.

Reklama

Práve posledný menovaný bol pranierovaný za to, že na podujatie MDŽ v Prešove, ktorý organizovala strana Smer-SD za účasti Šefčoviča, nebola vpustená matka zavraždenej Martiny Kušnírovej, ktorá chcela provokatívnym spôsobom vrátiť kvety Robertovi Ficovi, ktoré od neho dostala pred dvomi rokmi.

A teraz si predstavme, že by sa napriek tomu vydala smerom k dverám a ochrankári by ju spacifikovali, podobne ako novinára Daňa. Tiekla by krv a začali by ju škrtiť a obmedzovať na osobnej slobode.

Jednoznačne by z toho bol celoslovenský škandál a v mainstreamových médiách by sa o ničom inom nepísalo, len o tom ako na podujatí kandidáta Šefčoviča, jeho ochrankári fyzicky napadli Kušnírovu.

Mainstream by tiež s najväčšou pravdepodobnosťou tlačil na to, aby sa Šefčovič vzdal boja o prezidentský palác.

V prípade Čaputovej škandálu s napadnutím novinára sa však nič nedialo a mainstream na túto kauzu uvalil cenzúru ako za čias totality. Čaputová sa stala pre novinárov chránenou osobou, rovnako ako dosluhujúci prezident Andrej Kiska.

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:11

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila 68 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad juhoruským Krasnodarským krajom a Krymským polostrovom.

Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

08:47

Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu skoro ráno zaznamenalo 22 čínskych lietadiel v okolí ostrova Taiwan.

Aktivity uvedeného počtu lietadiel boli zaznamenané od 09.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) a trvali približne tri hodiny. Spomedzi 22 čínskych lietadiel, medzi ktorými boli aj stíhačky Su-30, 12 prekročilo tzv. stredovú líniu Taiwanského prielivu a vstúpilo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany.

08:26

Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP.

08:15

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. Informovali agentúry AFP a DPA.

08:04

Severná Kórea sa v sobotu ohradila voči výročnej správe Spojených štátov o ľudských právach, ktorá negatívne hodnotí ľudskoprávnu situáciu v KĽDR, a nazvala ju “zasahovaním do vnútorných záležitostí” Pchjongjangu.

07:56

Grécko v piatok slávnostne odovzdalo olympijskú pochodeň organizátorom tohtoročných hier, ktoré sa budú konať v Paríži.

Stalo sa tak na štadióne Panathinaiko, teda na mieste, ktoré hostilo v roku 1896 prvé moderné OH.

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

07:27

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali