Brusel ukázal cestu z energetického pekla: Cenová regulácia nepomôže, konkrétne kroky sú na vládach

Brusel ukázal cestu z energetického pekla: Cenová regulácia nepomôže, konkrétne kroky sú na vládach

Brusel 14. októbra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo,Pixabay)

 

EK v reakcii na žiadosti skupiny krajín týkajúce sa spoločných opatrení proti zdražovaniu energií prišla s radom krokov, ktoré členské krajiny môžu podniknúť, aby zmiernili dopady rýchleho rastu cien. Medzi odporúčaniami sú dočasné opatrenia, avšak so zásadnými návrhmi, ako je reforma trhu s elektrinou či regulácia cien emisných povoleniek, Brusel nepočíta

sídlo EÚ vlajky
Na snímke vlajky Európskej únie vejú pred sídlom Európskej únie v Bruseli

Súčasný rast cien si vyžaduje rýchlu a koordinovanú odpoveď, uviedla Európska komisia v stredu vo svojom vyhlásení.

Reklama

 

Vlády majú možnosť podporiť svojich obyvateľov

Európska komisia radí členským krajinám riešiť zdražovanie energií hlavne podporou a daňovými úľavami zraniteľných domácností. Vlády môžu pomôcť tiež firmám, nesmú ale porušiť únijné pravidlá o štátnej pomoci.

Reklama

Štáty môžu podľa EK svojich obyvateľov podporiť napríklad peniazmi z predaja emisných kvót, ktorých ceny tiež šplhajú neobvykle vysoko.

peniaze
Ilustračné foto

K dispozícii budú mať krajiny tiež peniaze z už skôr oznámeného klimatického fondu na pomoc obyvateľom v prechode na obnoviteľné zdroje energie. Na začiatok v ňom bude 72 miliárd eur.

Komisia tiež podporuje daňové zľavy ako spôsob, ako skrotiť náklady na energie. Úplné zrušenie dane z pridanej hodnoty (DPH) na elektrinu, ako to zvažuje končiaca česká vláda, ale Komisia nepodporila.

Členské krajiny môžu tiež poskytnúť firmám, existenčne závislým od fosílnych zdrojov, štátnu pomoc. len musí byť v súlade s pravidlami poskytovania tejto pomoci musí sa týkať celého sektora a byť časovo obmedzená, aby nediskriminovali konkurenciu na trhu.

Tieto opatrenia by mali ísť ľahko upraviť na jar, kedy očakávame stabilizáciu súčasnej situácie, uviedla únijná exekutíva.

Reklama

 

Regulácia cien emisných povoleniek

Nepočíta sa však s tým, čo tiež požadoval Babiš, a síce so zastropovaním cien kvót na európskej úrovni. Podpredseda komisie Frans Timmermans skôr vyhlásil, že kvóty ovplyvnili rast cien energií najviac z jednej pätiny.

Cenová regulácia by navyše vyžadovala jednomyseľný súhlas všetkých krajín , a ten je v zásade vylúčený. Niekoľko krajín, ktoré stavili na obnoviteľné zdroje, práve vo vyššej cene kvót v tom vidia spôsob, ako ostatné štáty prinútiť k ekologickejšej prevádzke.

 

Trhová reforma

Medzi dlho dobejšími návrhmi sa neobjavuje ani reforma trhu s elektrinou. Jej cena sa podľa pravidiel únijného trhu počíta z momentálne veľmi vysokej ceny plynu, čo chcelo zmeniť hlavne Francúzsko. Komisia iba plánuje lepšie dohliadať na uhlíkový trh a preveriť prípadné praktiky porušujúce konkurenčné pravidlá na trhu s energiami.

Reklama

 

Centrálny nákup plynu

Bruselskí byrokrati okrem toho uviedli, že zvažujú možnosti dobrovoľného zapojenia členských krajín do spoločného nákupu plynu. To by mohlo vylepšiť európsku pozíciu pri vyjednávaní dodávok zemného plynu z Ruska, na ktorom sú európske krajiny závislé. Problém je však v tom, že takýto spoločný nákup by sa neudial hneď, a teda aj jeho efekt by prišiel neskôr.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:29

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

14:34

Politické vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas zostane v katarskej metropole Dauha dovtedy, kým bude jeho prítomnosť prospešná pre rokovania s Izraelom zamerané na ukončenie vojny v Pásme Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali