Blíži sa vojna aj k nám alebo ide o bežné cvičenie? Čo znamená pokyn Ministerstva vnútra okresným úradom

Blíži sa vojna aj k nám alebo ide o bežné cvičenie? Čo znamená pokyn Ministerstva vnútra okresným úradom

Bratislava 9. januára 2023 (HSP/Facebook/TASR/Foto:TASR-Ján Krošlák)

 

Mobilizácia, resp. príprava na ňu rezonuje Slovenskom. Ministerstvo vnútra vydalo pokyn okresným úradom čo všetko majú robiť. Od prípravy pracovníkov úradov, cez dodanie zoznamov mužov do 55 rokov až po prípravu predstaviteľov a komplexných cvičení pri vyhlásení vojnového stavu a mobilizácie. Ako to teda je ? Pýta sa generál Jozef Viktorín z hnutia Republika na sociálnej sieti

slovenskí vojaci
Ilustračné foto

Generál vysvetľuje, že to môžeme chápať či už ako preventívne opatrenie, ktoré okresné úrady vykonávajú každoročne alebo príprava na niečo, o čom ľudia nevedia. Viktorín tvrdí, nech je to v tejto chvíli akokoľvek, tak znova sa ukazuje amaterizmus vlády.

Reklama

Namiesto komunikácie smerom k verejnosti sa tak prijímajú administratívno-technické opatrenia, ktoré vytvárajú rôzne názory a hlavne obavy medzi ľuďmi. Áno, vláda si občanov neváži a už vôbec ich nepovažuje za partnerov. A to ešte nehovorím o tom, že čelní predstavitelia priznávajú vťahovanie Slovenska do reálneho vojnového konfliktu. To už nie sú iba zbrane, technika a finančné zdroje. To už je aj o občanoch, ktorí v tejto dobe všetky informácie vnímajú obzvlášť pozorne,” vyjadril sa Generál.

Tak čo, pán premiér a ministri vnútra a obrany? Ako to je? Budete reagovať alebo zostanete v pozícii mŕtveho chrobáka? Uvedomte si, že všetky opatrenia vykonávate z poverenia a Vaše súčasné právomoci slúžia iba na chodenie do práce a z práce. A už kúriť v rámci šetrenia ani nemusíte. Komunikovať s občanom však určite áno,” podčiarkol Viktorín.

Reklama

Na jeho status sa rozhodol reagovať aj jeho kolega Milan Uhrík, podľa ktorého by si ľudia v takomto vypätom stave zaslúžili vysvetlenie od kompetentných. O nezmysloch a svojich hádkach vypisujú vládni politici na Facebooku každý deň, ale podstatné veci nekomunikujú. Nulová profesionalita,” zhrnul poslanec.

Podľa najnovších informácií polícia vysvetlila, že mobilizačné cvičenia sa organizujú dvakrát do roka a nemajú žiadny súvis s vojnou na Ukrajine a malo by tak ísť len o šíriaci sa hoax.

Celé cvičenie sa vo vzťahu k civilistom týka len administratívnej činnosti. Do praktickej časti sa zapájajú len profesionálni vojaci. Cvičenie sa vždy týka len niektorých okresných úradov a nie všetkých,” priblížila polícia. Poukázala aj na zverejnené tlačové správy o cvičeniach z minulých rokov. Tohtoročné v rámci Okresného úradu v Banskej Bystrici sa plánuje na jeseň.

Informáciu na svojich sociálnych sieťach už dementovali aj Úrad vlády SR a Ministerstvo obrany (MO) SR. Mobilizačné cvičenia nie sú žiadna novinka, sú pre bezpečnosť nás všetkých. Neverte hoaxom,” napísal rezort obrany.

Zverejnený materiál z Okresného úradu v Banskej Bystrici pod názvom Hlavné úlohy na úseku obrany štátu pre rok 2023 publikovaný na webe Ministerstva vnútra SR, ktorý vo svojom statuse spomína aj Generál Viktorín, mal byť taktiež publikovaný šíriteľom hoaxu.

Reklama

Zdroje z prostredia armády Hlavným správam potvrdil, že cvičenie je bežné a vykonáva sa spravidla dvakrát ročne.

Tentokrát však, vzhľadom na nestabilnú situáciu na našej východnej hranici, môže mať toto cvičenie omnoho dôležitejší význam v prípade, že Slovenská republika bude musieť vojensky obhájiť svoje dodávky zbraní a výcvik ukrajinských vojakov na svojom území.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali