Blaha: Za smrť človeka dostane Lipšic podmienku a za použitie čísla dostane Kotleba vyše štyroch rokov basy natvrdo? A prokurátor je “dojatý”?

Blaha: Za smrť človeka dostane Lipšic podmienku a za použitie čísla dostane Kotleba vyše štyroch rokov basy natvrdo? A prokurátor je “dojatý”?

Bratislava 13. októbra 2020 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha ozrejmil, že so šéfom ĽSNS Marianom Kotlebom sa síce názorovo nezhodne, no z jeho odsúdenia sa neteší, na rozdiel od prokurátora Tomáša Honza. “S Kotlebom sa ako ľavičiar filozoficky vášnivo rozchádzam, ale basu mu rozhodne neželám. A už tobôž nie za číslo,” píše opozičný politik

Ľuboš Blaha
Na snímke poslanec NR SR Ľuboš Blaha (Smer-SD)

“Marián Kotleba dostal vyše štyri roky basy za to, že použil číslo. Prepáčte, ja som síce presvedčený odporca fašizmu, ale to sa teraz ideme akože tváriť, že toto je boj proti fašizmu? To sa teraz ideme tváriť že urválkovský prokurátor Tomáš Honz je nasledovník Jozefa Gabčíka? A že sudkyňa Sabová je nová Dolores Ibárruri?… Prosím – nežartujme.” Začal svoj komentár poslanec Blaha.

Reklama

Vysvetlil, že ani náhodou nechce obhajovať akýchkoľvek fašistov. “Ich rasistická a nenávistná ideológia sa mi z duše protiví. Ale prosím vás – ako chce niekto vysvetliť ľuďom, že za smrť človeka dostane Daniel Lipšic podmienku a za použitie čísla dostane Marián Kotleba vyše štyroch rokov basy natvrdo? Veď robia z Kotlebu v priamom prenose martýra, čo to nevidia?”

Blaha píše, že ak by niekoho zavreli za to, že vyzýva k rasovým vraždám, nikto by ani nemukol. “Keby niekoho zavreli za to, že verejne propaguje Hitlerove zločiny, tak by nikto ani nemukol. Keby Kotlebu stíhali za jeho výroky, že SNP bol len boľševický puč, tak aj to je zjavne o niečom inom. Ale číslo?”

Reklama

 

Ako to ľuďom vysvetlíte?

“Prosím, ako chce niekto vysvetliť ľuďom, že človeka idú na niekoľko rokov zavrieť do basy za číslo, o ktorom okrem úzkej skupinky zasvätencov nikto nevie, že ide o extrémistický symbol? Prepáčte, ale toto ľuďom nejde vysvetliť. Môžete im vysvetliť, že takéto čísla sú pubertálne. Že sú hlúpe. Že sú zlé. Ale nie, že za ne treba zatvárať ľudí na niekoľko rokov do basy – to nejde.”

Ešte by podľa neho ľudia možno akceptovali, keby sa to riešilo ako nejaký priestupok. “Ale za číslo na štyri roky do basy? A ešte sa škodoradostne hrajkáme s výškou trestu a dáme mu 4 roky a 4 mesiace? Mimochodom, a to dve 4-ky v hranatom prevedení nepoužívajú nacisti pri symbolike SS? To už nevadí? V tomto už nejdeme hľadať extrémistický motív? Toto fakt takto nakladajú s ľudským životom, že sa hrajinkajú s číslami pri výške trestu odňatia slobody? Čisto politicky – toto je voda na mlyn Kotlebovej strane.

 

Dojatý prokurátor Honz

Ľuboš Blaha zo Smeru tiež upozornil, že ho zaráža reakcia prokurátora ÚŠP Tomáša Honza, ktorý sa vyjadril, že je z rozsudku dojatý. “Doslova – dojatý. Ja len pripomínam, že rozsudok berie slobodu otcovi dieťaťa, nech si o ňom myslíme čokoľvek, a byť z toho dojatý je prejavom takej surovosti, že by som sa zamýšľal nad tým, či má takýto človek sedieť na prokuratúre.”

Reklama

“Neviem o tom, že by Kotleba vraždil malé deti, takže byť dojatý z toho, že ho oberáme o slobodu a o ten najvzácnejší čas so svojim dieťaťom, nech s jeho názormi akokoľvek nesúhlasíme, mi teda ako prejav ľudskosti vôbec nepripadá, prepáčte.”

Tomáš Honz
Na snímke prokurátor ÚŠP Tomáš Honz

Podľa slov Ľuboša Blahu ak sa niekto emocionálne vyžíva v tom, že zatvára iných ľudí, je to vážny duševný problém. “Prokurátor môže racionálne oceniť, že bolo dané za pravdu jeho výkladu zákona, dokonca môže hovoriť o svojom ponímaní spravodlivosti či ochrane spoločnosti – ale byť dojatý z toho, že politika za “ideozločin” posielam za mreže? Za číslo?”

“Tomáš Honz už v minulosti stíhal aj Roberta Fica. Za úplné nezmysly. Obvinenie stiahol, čím len potvrdil, že bolo nezákonné. Prokurátor Honz stíhal aj novinára Rostasa za citáty Ľudovíta Štúra a iných slovenských národných buditeľov. Pán Honz je zároveň známy svojimi kontaktmi na liberálne mimovládky ako Nadácia otvorenej spoločnosti či Zastavme korupciu.”

“A tento pán, prokurátor Honz, sa včera od dojatia takmer rozplakal pred kamerami – lebo ide vďaka nemu človek za mreže. Toto preboha nie je profesionálny výkon prokurátora, toto sú prejavy politického fanatika.”

 

Reklama
Navrhnutý na generálneho prokurátora

Blaha pripomenul aj to, že Honz je nominovaný na šéfa generálnej prokuratúry na návrh poslankyne SaS.

“A potom nech mi niekto povie, že koalícia si nehľadá svojho Urválka, ktorý by stíhal a zatváral opozíciu. Ten hlavný politický odkaz včerajšieho rozsudku nie je v tom, že ideme tvrdo bojovať proti fašizmu. Proti nemu tvrdo bojovali naši starí otcovia a staré mamy v SNP – bránili vlasť a nehrali sa s číselkami. Rozsudok proti Kotlebovi nie je prejav antifašizmu, ale prejav nastupujúcej totality.”

“Dnes na štyri roky pošlú do basy Kotlebu, zajtra pod nejakou zámienkou pošlú na štyri roky do basy kohokoľvek z vás. Povedia, že ste extrémista, lebo ste si uctili pamiatku Červenej armády a preto zákonite propagujete gulagy. Nejaký liberálny expert im to potvrdí a fanatický Honz vám vymeria možno aj desať rokov. Alebo vás zavrú za to, že si prečítate knižku od Karla Marxa – aj to je pre vládnych poslancov extrémizmus. Všetko okrem toho ich proamerického liberalizmu je extrém. A teraz si vytvorili precedens, ako zatvárať svojich oponentov do basy. Toto je politický signál zo včerajšieho súdu. Nič iné.”

 

Zastrašovanie politických oponentov?

Poslanec za zopakoval, že tu nejde o Mariana Kotlebu, s ktorým sa ako ľavičiar filozoficky rozchádza. “Ale basu mu rozhodne neželám. A už tobôž nie za číslo. Ešte raz – toto nie je boj proti fašizmu. Ani boj proti extrémizmu. Tu ide o zastrašovanie politických oponentov – naľavo aj napravo. Otvára sa Pandorina skrinka a už ju nikto nezavrie.”

“Som presvedčený, že pri politických názoroch by sa malo zatvárať do basy iba pri tých najvypuklejších prejavoch, kde niekto vyzýva rozzúrený dav na masakrovanie ľudí, alebo niečo podobné. Toto je zmysel boja proti extrémizmu. Ak budeme zatvárať ľudí za to, že si niečo myslia, potom tomu nehovorme demokracia, lebo to je typický prejav totality.”

Na záver vyhlásil, že je potrebné bojovať proti fašizmu, no nie tým, že zatvárame ľudí za číselká. “Ale tak, že dáme ľuďom prácu a sociálne istoty, aby v nich nerástla nenávisť. Tak, že odstránime nespravodlivosť, nerovnosť a aroganciu moci.”

“Tak, že si budeme vážiť svoje národné dejiny a hrdinov z druhej svetovej vojny a nie proti nim spisovať antikomunistické zákony. Tak, že budeme deťom hovoriť pravdu o minulosti a nevtĺkať im do hláv americkú liberálnu propagandu. Takto môžeme poraziť fašizmus. Iba takto.”

Jaroslav Zajac

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali