Béla Bugár: Nemyslím si, že M. Kočner je nedotknuteľný

Béla Bugár: Nemyslím si, že M. Kočner je nedotknuteľný

Bratislava 3. júna 2017 (TASR/HSP/Foto: TASR – Miroslav Košírer)

 

Dôvodom, prečo parlament nezrušil milosti prezidenta Michala Kováča aj ďalším aktérom kauzy Technopol, ale len voči jeho synovi, bol kompromis vo vládnej koalícii. V dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to povedal líder Mosta-Híd Béla Bugár na margo otázky, prečo sa to nedotklo aj podnikateľa Mariána Kočnera

Na snímke Marian Kočner

Bugár si však nemyslí, že je Kočner nedotknuteľný. “Nemyslím si to. Ja som s Kočnerom nikdy nebol, čo nemôže povedať skoro nikto. Ale ak chcete v koalícii výsledok, musíte dosiahnuť kompromis. Inak nemáte nič,” povedal.

Reklama

Šéf Mosta-Híd uviedol, že ak by jeho strana v tejto koalícii nebola, nálada v spoločnosti volajúca po zrušení amnestií Vladimíra Mečiara by vôbec využitá nebola. “V rámci koalície bola dohoda, že ak rušiť, tak na jednej strane štát nemôže amnestovať samého seba, ale ani prezident rodinu. Pýtali sme sa Kancelárie prezidenta SR, kto každý dostal milosť v kauze Technopol. Najprv to boli štyria, potom ich bolo viac, hovorilo sa o šiestich aj jedenástich ľuďoch. Ak vynecháte čo len jedného, asi by sme dostali na čumák,” vysvetlil dôvod, prečo bola zrušená len milosť Michalovi Kováčovi mladšiemu.

Poslanec Milan Krajniak (Sme rodina) je však presvedčený, že Kočner drží na Slovensku veľa ľudí za gumu na trenkách. “Preto tam nebol zahrnutý. Netvrdím, že drží Bugára, ale skôr iných ľudí. Je to postavička, ktorá 25 rokov ide z jednej kauzy do druhej a tieto kauzy končia tým, že sa skutok nestal, alebo to neurobil Kočner. Ako je to možné, že sa s tým orgány tohto štátu nedokázali vyrovnať?” pýtal sa.

Reklama

Na margo samotného zrušenia Mečiarových amnestií Bugár poznamenal, že to nemohlo na Ústavnom súde (ÚS) SR inak dopadnúť. “Ak by aj hrozilo, že ÚS by zrušil uznesenie parlamentu, boli možnosti namietať zaujatosť sudcu. Viem, že sme boli obviňovaní, že to chceme potopiť, ale vidíte, dopadlo to najlepšie. Mali sme tušenie, že to prejde, ale nie takouto väčšinou,” priznal.

Na otázku, či ľudia ako Ivan Lexa a Gustáv Krajči skončia pred súdom a potrestaní, Bugár odvetil, že nie je úlohou politikov hovoriť, kto má a kto nemá byť zavretý. “Bude to ale odkaz pre všetkých, že síce to trvalo 19 rokov, ale pred spravodlivosťou nikto neujde. Ale nebude to jednoduché ani pre súdy,” myslí si.

Krajniak sa domnieva, že poďakovanie za zrušenie amnestií patrí najmä poslancovi Petrovi Kresákovi (Most-Híd). “Dokázal seriózne komunikovať aj s opozíciou, ktorej hlasy boli potrebné. Dokázal nás presvedčiť právnymi argumentmi, že nejde o gaťafalš. My sme za to hlasovali preto, aby tu nebol systém, v ktorom sú niektorí rovnejší a dokážu si kúpiť beztrestnosť,” povedal.

Zároveň sa pýtal, čo je to za štát, v ktorom svojho politického konkurenta riešim tak, že mu tajná služba unesie syna. “Dnes si už neunášame synov a rodinných príslušníkov, ale stále tu máme rovných a rovnejších, ktorí sú beztrestní. Dnes je najslávnejšie spojenie, že skutok sa nestal,” dodal Krajniak.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali