Polícia informuje, že Banskobystričanka, ktorá zomrela tesne po očkovaní na Covid-19, nezomrela na očkovanie ale na Covid-19. “Vakcína za to nemôže, je to hoax”

Polícia informuje, že Banskobystričanka, ktorá zomrela tesne po očkovaní na Covid-19, nezomrela na očkovanie ale na Covid-19. “Vakcína za to nemôže, je to hoax”

Bratislava 2. februára (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Carlos Giusti)

 

Polícia upozorňuje, že zamestnankyňa Mestského úradu v Banskej Bystrici, ktorá zomrela pár dní po očkovaní na Covid-19, nezomrela v priamej súvislosti s vakcináciou proti novému koronavírusu. Podľa polície ide o dezinformáciu, ktorá sa v posledných hodinách šírila sociálnymi sieťami a upozorňuje, že je to “hoax”

očkovanie vakcínou
Na snímke očkovanie vakcínou proti ochoreniu COVID-19

Na prípad upozornil aj bývalý župan a predseda ĽSNS Marian Kotleba, ktorý danú zamestnankyňu poznal:

Reklama

“Žiaľ, priatelia, ako rodený Bystričan musím povedať, že je to pravda. Pani Styková rod. Ševčíková bola dlhoročnou zamestnankyňou mestského úradu mesta Banská Bystrica. Na očkovanie sa nechala nahovoriť veľmi blízkou osobou, nie je dôležité ju konkretizovať. A po očkovaní táto obľúbená Bystričanka bola v priebehu pár dní mŕtva.

Preto prosím nezabúdajte. Očkovacie látky, ktoré vám ponúka vláda, sú zatiaľ schválené len na experimentálne a núdzové použitie.

Reklama

O následkoch vírusu vieme omnoho viac, ako o následkoch týchto vakcín. Nepodliehajte mediálnej a vládnej propagande, a zachovajte si zdravé zmýšľanie a rozhodovanie. Keď to totiž do vás alebo vášho dieťaťa pichnú, už to v sebe budete mať navždy. Teda až do smrti.”

Polícia pár hodín na to reagovala na sociálnej sieti nasledovným statusom:

“Registrujeme, že dezinformačná scéna sa vo veľkom pustila do očkovania a zaručené správy o úmrtí spôsobenom očkovaním sú pomaly na dennej báze. Akékoľvek úmrtie, ku ktorému dôjde po očkovaní, sa na dezinformačnej scéne automaticky pripisuje očkovaniu samotnému, bez poznania zdravotného stavu alebo ďalších súvislostí,” zdôraznila polícia.

Informáciu medzičasom vyvrátilo aj Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Rezort vysvetli, že 56-ročnú ženu zaočkovali vakcínou proti ochoreniu COVID-19 v nemocnici v Banskej Bystrici ešte 8. januára. Dôvodom očkovania bol jej kontakt s klientmi a zamestnancami domovov sociálnych služieb.

Reklama

Následne sa nakazila novým koronavírusom a v stredu 27. januára zomrela. Rezort zdravotníctva v tejto súvislosti zdôraznil, že účinnosť prvej dávky vakcíny od konzorcia Pfizer – BioNTech je na úrovni 52 percent, preto je možné sa nakaziť aj po prvom očkovaní. Po podaní druhej dávky vakcíny však účinnosť stúpne na 95 percent.

Aj riaditeľ sekcie súdneho lekárstva a patologickej anatómie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Michal Palkovič uviedol, že nariadená zatiaľ pitva nepreukázala súvis medzi očkovaním a dôvodom úmrtia, a predbežne tento súvis vylúčil.

 

Štátny ústav na kontrolu liečiv zatiaľ riešil 453 nežiaducich účinkov, 25 bolo závažných

Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) však doposiaľ nahlásili 453 podozrení na nežiaduce účinky v súvislosti s vakcínou proti ochoreniu COVID-19, z toho 25 hlásení bolo vyhodnotených ako závažných. Medzi podozreniami na závažné nežiaduce účinky hlásili štátnemu ústavu napríklad alergické reakcie, prekolapsový stav, synkopu, trombózu a anafylaktickú reakciu. Ústav ich vyhodnotil ako závažné, vyžadovali si aj lekárske ošetrenie. Po zásahu lekára však došlo k zotaveniu pacientov.

Štátny ústav informoval, že mu bolo nahlásené aj jedno úmrtie. Išlo o 79-ročného pacienta vo vyššom veku s viacerými chronickými ochoreniami, ktoré pitva určila ako hlavnú príčinu úmrtia. K celkovému zhoršeniu zdravotného stavu tohto pacienta prispeli podľa ŠÚKL aj inak mierne nežiaduce účinky po očkovaní – horúčka a slabosť.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:28

Holandská tenistka Arantxa Rusová postúpila do 2. kola dvojhry na antukovom turnaji WTA 1000 v Madride. V úvodnom zápase zdolala Češku Brendu Fruhvirtovú 7:5, 6:3. Ďalej ide aj Alexandra Ealaová z Filipín, ktorá zvíťazila nad Ukrajinkou Lesiou Curenkovou 2:6, 6:4, 6:4.

14:27

Európsky parlament (EP) v utorok v Štrasburgu prijal smernicu o práve na opravu pre spotrebiteľov. Podľa nových pravidiel musia výrobcovia opraviť tovar a viesť spotrebiteľov k tomu, aby prostredníctvom opravy predĺžili životnosť výrobku.

14:25

Polícia vysťahovala v utorok migrantov z provizórneho stanového tábora ležiaceho v centre Paríža, len niekoľko krokov od rieky Seina. Ide o dosiaľ posledné zo série takýchto vysťahovaní, ktoré ľudskoprávni aktivisti označujú za “sociálne čistky” pred letnými olympijskými hrami.

 

14:11

Listy manželke, písané jedným z najznámejších britských horolezcov Georgeom Mallorym, ktorý zmizol v roku 1924 pod vrcholom Mount Everestu, boli digitalizované a sú zverejnené na webovej stránke Magdalene College – inštitúcie spojenej s univerzitou v Cambridge.

14:07

Európsky parlament v utorok s okamžitou platnosťou pozastavil výkon funkcie asistentovi nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha za Alternatívu pre Nemecko (AfD), ktorého zatkli za údajnú špionáž pre Čínu.

13:59

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov. To je výrazný pokles v porovnaní s objemom aktív zmrazených ku koncu predchádzajúceho roka, čo by mohlo viesť k zvýšeniu tlaku na neutrálny štát, aby pristúpil k prísnejším sankciám voči Moskve za útok na Ukrajinu. Švajčiarska vláda však odmieta, že by za poklesom objemu zmrazených ruských aktív bola nedostatočná aktivita švajčiarskych úradov.

13:55

Zmeny, ktoré prináša vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, zásadným spôsobom znižujú transparentnosť a férovú súťaž. Z tohto dôvodu môžu Slovensku hroziť pokuty alebo zastavenie platieb pri zákazkách financovaných z eurofondov. Vyhlásila to opozičná poslankyňa Veronika Remišová v reakcii na novelu z dielne ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD), ktorú parlament v utorok prerokoval v prvom čítaní. Ak ju poslanci na ďalšej schôdzi definitívne schvália, zmeny začnú platiť od júla.

13:52

Nemecká mládež je čoraz viac nespokojnejšia a pravdepodobne by volila stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD). Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v utorok.

13:51

Švédskym colným úradom sa minulý týždeň v prístave hlavného mesta Švédska Štokholmu podarilo zadržať historicky najväčšie množstvo kokaínu. Policajný zdroj v utorkovom vysielaní švédskej televízie uviedol, že skonfiškovali približne 1,4 tony tejto drogy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali