Aritmetika recyklácie: Teraz je jasné, akú hrozbu predstavuje 300 leopardov pre ruskú armádu

Aritmetika recyklácie: Teraz je jasné, akú hrozbu predstavuje 300 leopardov pre ruskú armádu

Moskva 30. januára 2023 (HSP/svpressa/Foto:TASR/AP/dpa-Axel Heimken)

 

Na ukrajinskom internete sa objavili zaujímavé údaje, ktoré by mohli šokovať každého hura-patriota

Ilustračné foto

Telegramová komunita upozornila na hodnotenie situácie na fronte renomovanými západnými expertmi vrátane RMOD a VT. Január 2023 na ukrajinskom bojisku označujú za statický mesiac s pomaly sa rozvíjajúcou ofenzívou ruských ozbrojených síl na obmedzených častiach frontu v blízkosti Donbasu. Pričom k dvom horúcim bodom – Bachmut/Artemivsk a Soledar – sa nečakane pridal Ugledar.

Reklama

Ich závery sú celkovo nasledovné:

“Ruské jednotky sa zameriavajú najmä na ničenie vojenskej techniky a živej sily.”

Reklama

“Predstieranie, že kyjevské sily ‘víťazia’ na bojisku, je základom propagandy, ktorú sa medzinárodné médiá a západní diplomati snažia predať medzinárodnému spoločenstvu.”

Po “Ramsteine-8” sa však nečakane objavila aj téma “leopardov”, ktorá sa aktivovala, ako poznamenala Svobodnaja Pressa, hneď po tom, ako Zelenskyj podpísal zákon č. 8271 o posilnení zodpovednosti ukrajinských vojakov. Akonáhle ukrajinský prezident podpísal nepopulárny zákon, čo mnohí považujú za jeho politickú samovraždu, všetky vymyslené prekážky zo strany Západu boli okamžite odstránené. A dokonca USA sľúbili dodať Ukrajine Abramsy – hoc… pravdepodobne bez tajného pancierovania.

Mediálne aktívni ľudí z kancelárie prezidenta [Ukrajiny] a lídri verejnej mienky zamietli pod koberec soledarskú katastrofu AFU občanmi. Napriek tomu treba oceniť ukrajinskú informačnú kampaň s názvom “Prečo sú tanky Leopard-2, Abrams a Challenger-2 také dôležité pre Ukrajinu a čo zmenia?”.

Profesionálni propagandisti vysvetľovali ľuďom, že hlad po munícii sa konečne skončí, aj keď len pre boj na krátku vzdialenosť. NATO má napríklad obrovské hory 120 mm nábojov, čo z nich robí nekonečný zdroj. To po prvé.

Po druhé. “Leopard-2A6” je vraj lepší ako T-90 “Proryv”, pretože nemecká “mačka” má chladené termálne zameriavače a komunikáciu chránenú proti rušeniu. Druhé tvrdenie je však diskutabilné, a to aj podľa ukrajinských expertov, keďže dobre fungujúci systém elektronického boja ruší akékoľvek rádiové vysielanie.

Reklama

Po tretie. Vysvetľujú bežným občanom, že čím ťažší tank, tým lepšie. Áno, je ťažké ich použiť v útoku, ale ako stroje na zabíjanie ruských vojakov sú v poriadku. Faktom je, že ruské ozbrojené sily majú v súčasnosti príliš málo obetí, čo Západu bráni v tom, aby rozhojdali ruskú politickú loď.

Čo je prekvapujúce: Lídri verejnej mienky na Ukrajine už píšu, že okrem jadrových zbraní neexistujú žiadne iné absolútne zbrane. Ukázalo sa, že ukrajinskí tankisti sú veľkými fanúšikmi “odčerpania” pohonných hmôt, aby ich predali bokom, a ukrajinskí mechanici sú zvyknutí pracovať s kladivom a zvárať, čo im umožňuje rýchlo “oživiť” sovietske vozidlá.

To však nebude fungovať v prípade nemeckých Leopardov a britských Challengerov. Najhoršie pre ukrajinské ozbrojené sily a ich veliteľov je, že 60-70 ton železa je v skutočnosti nemožné evakuovať z bahna, takže západné vozidlá, ktoré sa z akéhokoľvek dôvodu zastavia budú musieť byť buď opustené, alebo vyhodené do vzduchu. Skrátka, ukrajinskí propagandisti už teraz vyťahujú informačné slamky, ak použitie tankov NATO nesplní očakávania.

Okrem toho sa viacerí ukrajinskí blogeri domnievajú, že tristo očakávaných “leopardov” bude AFU stačiť len na jeden mesiac skutočných bojov (a to len vtedy ak ich dislokujú na pokojné miesto, napríklad do Kyjeva). Potom USA pretlačia nové dodávky. A tak to bude dovtedy, kým sa nemecké “mačky” nevyčerpajú, ako sa to stalo so sovietskym tankovým dedičstvom bývalého Varšavského bloku.

Ide o to, že západní pozorovatelia a blogeri, vrátane spomínaných RMOD a VT, vypočítali straty vojenskej techniky AFU od 1. decembra 2022 do 25. januára 2023 (teda za 56 dní), pričom použili videozáznamy a fotografie a vyhlásenia ukrajinských vojakov. Výsledný obraz má názov “Apoteóza ukrajinskej vojny (alebo špeciálna operácia v ruskom štýle, keďže na ruskej strane sa konfliktu zúčastňuje veľmi obmedzený vojenský kontingent – pozn. autora)”.

Reklama

Má zmysel uvádzať smutné štatistiky ukrajinských ozbrojených síl podľa verzie západných pravičiarov. Samozrejme, nie sú to súhrny ruského ministerstva obrany, sú omnoho nižšie ale aj tak sú pôsobivé. Takže ukrajinská armáda stratila za dva neúplné mesiace:

731 obrnených vozidiel vrátane tankov a BMP;

252 diel vrátane 38 ks M777, ako aj 11 ks KRAB, šesť CAESAR-ov;

87 jednotiek MLRS, z toho 11 ks HIMARS;

59 ks drahých protibatériových radarov.

Tieto správy sa mimochodom zhodujú s ruskými zdrojmi. Samozrejme, nikto nezrušil informačný boj, ale dokonca aj americký think-tank ISW, hlavný dodávateľ vojenských správ pre západné médiá, čerpá svoje údaje z mnohých ruských telegramových kanálov a zjavne im dôveruje viac ako ukrajinským rečiam.

Podľa televízneho kanálu “Vojennaja chronika” tak napríklad ukrajinské ozbrojené sily v dôsledku útočných aktivít ruskej armád 21. a 23. januára stratili najmenej päť 155 mm húfnic M777 a tri delá FH-70 spoločnej anglicko-nemeckej konštrukcie pri obci Maksimovka neďaleko Ugledaru. Ukázalo sa, že pre nedostatok ťažkých terénnych vozidiel musela AFU prepravovať tieto zbrane kolesovými vozidlami výlučne po spevnených cestách.

“V dôsledku toho ukrajinská armáda nemohla spoľahlivo zamaskovať pozície delostreleckých zbraní, ktoré odhalili ruské bezpilotné lietadlá a prieskumné a diverzné skupiny,” zdôrazňuje “Vojennaja chronika”. Hovoríme len o malom úseku frontu.

Natíska sa otázka, ako ukrajinskí bojovníci zamaskujú stopy po 60-tonových nemeckých “mačkách”? “Leopardy sa jednoducho pretlačia cez akýkoľvek asfaltový povrch a teda ešte aj na asfalte zanechajú stopy, pričom jazda po poli, najmä po zrážkach, má nemenej nepríjemné následky. Ak sa tanky z nejakého dôvodu zastavia, napríklad uviaznu v bahne alebo narazia na mínu, ktorá roztrhne pásy, AFU opäť nemá technické prostriedky na ich evakuáciu.

Tu je najvyšší čas citovať veliteľa práporu “Vostok” ozbrojených síl DĽR Alexandra Chodakovského: “Poznám takých, ktorí vydržali osemdesiat dva zásahov tanku mínou, ale nepoznám nikoho, kto by sa mohol pochváliť, že po zásahu stopäťdesiat milimetrovým nábojom pokračoval v boji. Áno, strela možno neprenikne do tanku, ale “úder” bude taký, že posádka bude vážne pomliaždená… Takže je možné získať “Abramsy”, ale kde vziať železných mužov?

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali