Americký denník The New York Times ocenil prácu Hlavných správ. Strach na Západe však rastie najmä z Fica

Americký denník The New York Times ocenil prácu Hlavných správ. Strach na Západe však rastie najmä z Fica

Bratislava 8. septembra 2023 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Parlamentné voľby na Slovensku, ktoré sa uskutočnia tento mesiac budú testom európskej jednoty ohľadom Ukrajiny a snáh Ruska ju podkopať. Líder slovenskej opozície chce zastaviť dodávky zbraní do Kyjeva, uvádza americký denník The New York Times. Americké noviny spomínajú aj ruského veľvyslanca Bratčikova, ktorého článok obviňuje z výmyslov. Orbán má získať silného spojenca (Fica) a Blaha je protiamerický

Robert Fico
Na snímke Robert Fico

Hlasovanie nielenže rozhodne o tom, kto bude vládnuť malej stredoeurópskej krajine s menej ako šiestimi miliónmi obyvateľov, ale naznačí aj to, či by sa odpor voči pomoci Ukrajine, ktorý je v súčasnosti v celej Európe väčšinou obmedzený na politický okraj, mohol presadiť v hlavnom prúde, uvádza NYT.

Reklama

Americké noviny sa spomínajú aj prieskumy verejnej mienky, kde je lídrom strana, na čele ktorej stojí Robert Fico, priebojný bývalý premiér, ktorý prisľúbil zastaviť slovenské dodávky zbraní na Ukrajinu, odsúdil sankcie proti Rusku a brojil proti NATO napriek členstvu svojej krajiny v aliancii.

Silné výsledky Fica a krajne pravicových strán nepriateľských voči vláde v Kyjeve vo voľbách by pravdepodobne zmenili jedného z najpevnejších podporovateľov Ukrajiny – Slovensko bolo prvou krajinou, ktorá jej poslala rakety protivzdušnej obrany a stíhačky – na neutrálneho pozorovateľa, ktorý je viac naklonený Moskve. Ukončilo by to aj izoláciu maďarského premiéra Viktora Orbána ako jediného lídra v Európskej únii a NATO, ktorý sa dôrazne vyslovil proti pomoci Ukrajine, konštatujú americké noviny.

Reklama

V článku sa spomína aj ruský veľvyslanec Bratčikov, ktorý si mal podľa NYT vymyslieť kauzu poškodenia ruských hrobov: Keď Ukrajina objavila masové hroby civilistov v oblasti opätovne dobytej od ruských vojsk, ruský veľvyslanec na susednom Slovensku reagoval vlastným objavom, píše NYT a poukazuje na to, že starosta odľahlej slovenskej dediny, ako oznámil veľvyslanec v septembri minulého roka, buldozérom vyhádzal ruské hroby z prvej svetovej vojny. veľvyslanec Igor Bratčikov žiadal, aby slovenská vláda, ktorá je silným podporovateľom Ukrajiny, prijala opatrenia na potrestanie tohto “bohorúhačského činu”.

Slovenská polícia reagovala rýchlo a odmietla veľvyslancove tvrdenia ako “podvod”, ale jeho výmysly sa rozleteli a boli posilnené hlasnými proruskými skupinami na Slovensku a spravodajskými portálmi, ktoré sú známe recykláciou ruskej propagandy, uvádza NYT.

“Rusko sa raduje,” povedal v Bratislave Rastislav Káčer, bývalý minister zahraničných vecí a otvorený podporovateľ Ukrajiny. “Slovensko je pre jeho propagandu veľkým úspechom. Tvrdo a veľmi úspešne pracovalo na tom, aby využilo našu krajinu ako klin na rozdelenie Európy.”

Vďaka širokej nespokojnosti verejnosti s bojmi medzi prozápadne orientovanými slovenskými politikmi, ktorí sa dostali k moci v roku 2020, a hlbokým zdrojom skutočných proruských nálad siahajúcich až do 19. storočia, Rusko tlačí na pootvorené dvere.

Podľa NYT majú Rusku pomáhať aj Hlavné správy, ktoré americké noviny označujú ako „populárnu protiamerickú spravodajskú stránku”. Pravda je taká, že nie sme ani tak protiamerickí, ako sme proti chorej západnej civilizácii, ktorej sú USA predvojom, a ktorú navonok politicky reprezentujú Demokrati a aktuálny prezident Biden. Rovnako ako nie sme prehnane proruskí, ale odmietame verklíkovať proamerickú propagandu, ktorá prúdi z toho istého chorého centra. Vždy sme sa na prebiehajúce procesy snažili pozerať triezvo a informovať aj o veciach, o ktorých musia zapredané médiá mlčať alebo ktoré sa snažia manipulovať. Pritom napriek nevôli NYT zostaneme.

Reklama

Ďalej NYT medzi pomocníkov Ruska radí motorkársku skupinu Brat za Brata, ktorá je spojená s motorkárskym gangom Noční vlci podporovaným Kremľom v Rusku.”

Peter Kalmus, 70-ročný slovenský “umelec”, uviedol, že ho minulý mesiac zbili členovia motorkárskej skupiny po tom, ako na protest proti ruským zverstvám na Ukrajine poškodil sovietsky vojnový pamätník v meste Košice. V marci motorkári zmenili na “pandemonium” verejnú diskusiu o vojne v meste pri ukrajinských hraniciach, ktorú sponzorovala vláda a na ktorej sa zúčastnil aj Káčer, vtedy ešte minister. Káčer si spomína, že proruskí demonštranti, ktorých priviezli motorkári, “skákali na pódium, kričali a pľuli na nás”.

Mnohí Slováci, povedal Grigorij Mesežnikov, z Inštitútu pre verejné otázky, “majú v hlave vymyslenú romantickú predstavu o Rusku, ktorá v skutočnosti neexistuje”, a ľahko sa dajú ovplyvniť “lžami a propagandou” o Západe.

NYT podotýka, že Ľuboš Blaha – autor kníh o Leninovi a Che Guevarovi, je tiež jedným z najhlasnejších a najvplyvnejších slovenských hlasov naklonených Kremľu.

“Nálada v Európe sa mení,” povedal v rozhovore Blaha a konflikt na Ukrajine označil za “vojnu amerického impéria proti ruskému impériu”, ktorú nemožno vyhrať, pretože Rusko je jadrová mocnosť.

Reklama

Trval na tom, že “nie je proruský, len bojuje za národné záujmy svojej krajiny”, a predpovedal, že krajiny nepriateľské voči vyzbrojovaniu Ukrajiny budú čoskoro “vo väčšine, zatiaľ čo podporovatelia Ukrajiny budú v malej menšine”, najmä ak Donald J. Trump vyhrá ďalšie prezidentské voľby v Spojených štátoch.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:08

Ruský rubeľ posilňuje voči americkému doláru a v utorok okolo 13.30 h SELČ sa priblížil tesne k hranici 91 RUB/USD, čo je najvyššia hodnota za posledné dva mesiace. Mena profituje z vysokých cien ropy a vládnych opatrení, ktorých cieľom je zabezpečiť prílev devízových prostriedkov do ruskej ekonomiky.

15:08

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) uspel so žiadosťou o nenávratný finančný príspevok (NFP) vo výške takmer 14 miliónov eur. Do jeho vozového parku by tak od budúcich letných prázdnin malo pribudnúť 11 nových elektrobusov spolu s príslušnou nabíjacou infraštruktúrou. Informuje o tom mesto Košice na svojej webovej stránke.

15:06

Súd v iránskom meste Isfahán odsúdil Mahmouda Mehrabiho na trest smrti za internetové príspevky počas protivládnych protestov v roku 2022. Protesty spustila smrť mladej Kurdky Mahsy Amíníovej vo väzbe, ktorú v septembri 2022 zatkla mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania žien.

15:06

Na Viedenskej univerzite si propalestínski demonštrujúci vytvorili protestný tábor, ktorý zorganizovali skupiny ako Iskra (Der Funke) či Bojkot, stiahnutie investícií a sankcie pre Izrael (BDS).

14:59

Moldavská prezidentka Maia Sanduová v utorok vyhlásila, že jej cieľom je pripraviť krajinu pre vstup do Európskej únie do roku 2030. Dovtedy chce k Moldavsku pričleniť aj odštiepenecký región Podnestersko.

14:52

Členské štáty Európskej únie v utorok definitívne odsúhlasili Nástroj na podporu reforiem a rastu pre západný Balkán. Ide o nový prostriedok Únie, ktorý ma napomôcť regiónu v hospodárskom raste.

14:52

Obvineniu z ohrozovania pod vplyvom návykovej látky čelí 76-ročný vodič. V sobotu (4. 5.) ráno mu namerali v dychu 2,38 promile alkoholu. Informovala o tom trenčianska polícia na sociálnej sieti. Vodičovi, ktorého zastavili policajti z obvodného oddelenia v Ilave, obmedzili osobnú slobodu a umiestnili ho do policajnej cely. O výške trestu bude rozhodovať súd.

14:51

V utorok sa v Bruseli konalo fórum zamerané na posilnenie obrannej priemyselnej spolupráce medzi EÚ a Ukrajinou. Cieľom je poskytnúť Ukrajine trvalú vojenskú podporu aj z dlhodobého hľadiska a lepšie riešiť obranné a priemyselné potreby Ukrajiny.

14:43

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že Rusko si v pondelok predvolalo francúzskeho veľvyslanca v Moskve. Obvinilo v tejto súvislosti ruský rezort diplomacie z manipulácie a zastrašovania.

14:22

Holandská poriadková polícia v utorok skoro ráno ukončila propalestínsku demonštráciu na Amsterdamskej univerzite, kde zadržala približne 125 ľudí a zničila barikády.

14:14

Rusko a Ukrajina sa vzájomne obviňujú z použitia chemických zbraní na Ukrajine. Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) však v utorok informovala, že tvrdenia, ktoré v tomto smere od oboch strán dosiaľ dostala, neboli dostatočne podložené na to, aby mohla dospieť k takémuto záveru.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali