Aký je skutočný život v KĽDR? Povie vám v rozhovore Slovák Alexander Velitš zo spolku Pektusan, ktorý v KĽDR reálne bol

Aký je skutočný život v KĽDR? Povie vám v rozhovore Slovák Alexander Velitš zo spolku Pektusan, ktorý v KĽDR reálne bol
Pchjongjang 13. decembra 2017 (HSP/Foto:Archív Alexandra Velitša)

 

O súčasnom konflikte KĽDR so Spojenými štátmi a OSN, no najmä o živote bežných ľudí v izolovanej komunistickej krajine, sme hovorili s Alexandrom Velitšom z občianskeho združenia Pektusan. Členovia tohto spolku česko-slovensko-kórejského priateľstva pravidelne navštevujú Severnú Kóreu, preto sme sa opýtali, v čom sú informácie o KĽDR z mainstreamových médii pravdivé a v čom nie.

Sochy vodcov na kopci Mansu

Na začiatok nám niečo povedzte o vašom spolku Pektusan. Čo je vašim poslaním? Akými spôsobmi vlastne môžu spolupracovať Česi a Slováci so vzdialenými Kórejcami?

Spoločnosť česko-kórejského priateľstva Pektusan bola založená v 90-tych rokoch a usiluje sa o vytváranie priateľských vzťahov medzi ľudom Česka, Slovenska a KĽDR. Jej poslaním zároveň je šíriť osvetu a pravdivé informácie o tejto krásnej krajine a napomáhať vzájomnému rozvoju kultúrnych, vedeckých, politických a hospodárskych vzťahov. S KĽDR spolupracujeme prostredníctvom jej ambasády, ktorá sa nachádza v Prahe.

Reklama

 

Ako ste sa dostali do takéhoto spolku? Na účasť v ňom asi nestojí rad.

Reklama

Ja osobne som sa do Pektusanu dostal tak, že môj kamarát, ktorý je tiež podporovateľom KĽDR, získal kontakt na Pektusan a oni nás pozvali na schôdzu. Nakoniec nás prijali medzi seba. Momentálne vďaka zavedeniu elektronickej prihlášky sa nám neustále hlásia noví záujemcovia o členstvo respektíve spoluprácu s našou organizáciou.

 

Ako často vaši členovia navštevujú KĽDR?

Zvyčajne ju navštevujú pri príležitosti významných sviatkov alebo konferencií štúdijných skupín čučche, tento rok sa konali dva takéto výjazdy našej organizácie do KĽDR. Nie je to ale pravidlom, napríklad minulý rok členovia Pektusanu v KĽDR neboli.

 

Reklama

Máte aj nejaké administratívne problémy pri cestách na ďaleký Východ? 

Keďže momentálne je politika Česka aj Slovenska orientovaná prozápadne, tak ani dopravné spojenie s východom nie je až také, ako v minulosti, keď lietali lietadlá do KĽDR aj z miest východného bloku. Mali sme však šťastie, že v čase našej cesty do KĽDR letel priamy let z Prahy do Pekingu, takže sme prestupovali iba tam. Najzložitejšie bolo vybavovanie víz do Číny, cez ktorú sme prechádzali a tým pádom sme potrebovali tranzitné víza. Ale so samotnou KĽDR nebol s vízami ani inými formalitami žiadny problém.

Delegácia Pektusanu s podpredsedom Kórejskej strany práce Kim Ki Namom

Aké sú vaše poznatky z pobytov v KĽDR? Akým životom tam žijú bežní obyvatelia?

Moje poznatky z ciest do KĽDR sú rozhodne pozitívne a som šťastný, že som mohol túto krajinu navštíviť, dozvedieť sa viac o ideológii čučche a o živote miestnych ľudí. Ľudia v KĽDR žijú pokľudným a mierumilovným spôsobom života, ktorý by sme im mohli závidieť. Neženú sa za peniazmi tak ako ľudia v kapitalistických krajinách a vďaka socialistickému systému je ich život bezstarostnejší.

 

Reklama

Kedy ste naposledy boli v KĽDR vy?

Ja som navštívil KĽDR v apríli tohoto roka a v auguste tam bol náš prvý podpredseda.

Výstava kimirsenií

Momentálne je KĽDR dosť ekonomicky izolovaným štátom. No zdá sa, že krajina môže existovať aj takto. Povedzte nám niečo o bežnom živote ľudí v tejto zlou povesťou opradenej krajine.

Bežný život v KĽDR by sme mohli prirovnať k bežnému životu v socialistickej krajine, akou sme boli aj my. Neexistuje tam nezamestnanosť, každý má zabezpečené bývanie, bezplatnú lekársku starostlivosť a bezplatné vzdelávanie. Akurát v KĽDR je viac kladený dôraz na posilňovanie revolučných tradícií, triednej uvedomelosti a jednoty. Keďže je riadená na princípoch ideológie čučche, darí sa jej prežiť aj v takýchto zložitých podmienkach medzinárodnej izolácie.

 

Ako celkovo vyzerá ekonomika krajiny? Sú si úplne sebestační? Prípadne, ktoré komodity sú nútení dovážať z krajín ako Čína a pod.?

Ekonomika krajiny je založená na spoločenskom vlastníctve výrobných prostriedkov a centrálnom plánovaní. KĽDR sa snaží byť sebestačná a v mnohých veciach sa jej to aj darí, ale stále sa nájdu veci, ktoré musí dovážať, napríklad ropu, pretože tá sa v KĽDR nevyskytuje. Veci, ktoré sa u nich nevyskytujú, sa snažia nahrádzať alternatívnymi spôsobmi.

Múzeum americko-kórejskej vojny

 

Niektorí cestovatelia, ako napríklad Whisky z kapely Slobodná Európa, hovoria o KĽDR ako o najdepresívnejšej krajine na svete. Sú ľudia v Severnej Kórei skutočne gniavení režimom a trpia rôzne bezprávie? Videli ste tam hlad? Aké tovary sú v obchodoch? Chýbajú im základné veci ako niekedy počas výpadkov za socializmu u nás?

Určite nie. Myslím si, že ľudské práva sú v KĽDR dodržiavané viac ako u nás. Krajina na mňa nepôsobila vôbec depresívne, naopak, jej obyvatelia mi pripadali šťastnejší ako u nás. Ja mám niekedy depresiu keď kráčam v našom okresnom meste po ulici a vidím tých zachmúrených ľudí, uštvaných z kapitalistického systému.

Reklama

Žiadne náznaky nejakého hladu sme tam nevideli. Nemôžem povedať, aké sú tam tovary v bežných obchodoch, pretože tie som nenavštívil. Navštívili sme iba hotelový obchod, kde sa dali nájsť zahraničné produkty ako aj výrobky z KĽDR. Avšak na uliciach sme videli bežné obchody, kde Kórejci chodili a nakupovali a nikde sme nevideli žiadne fronty. Myslím si, že ľuďom v KĽDR nechýba nič, pretože štát im garantuje všetky základné potreby. Občania KĽDR žijú dôstojným životom, o čom sme sa počas našej návštevy mohli presvedčiť.

 

Veria úprimne v kult vodcu, alebo je to iba hrané, ako u nás 1. máj za komunistov?

Som presvedčený o tom, že svojho vodcu si vážia a videl som to nadšenie, keď sa maršal Kim Čong Un objavil na tribúne počas vojenskej prehliadky. Rovnako prechovávajú veľkú úctu k prezidentovi Kim Ir Senovi a vodcovi Kim Čong Ilovi, čo sme mohli vidieť v Paláci Slnka Kumsusan, kde sa nachádza mauzóleum a Kórejci mali slzy v očiach, keď sa boli pokloniť pamiatke svojich vodcov.

Je smutné, že u nás také revolučné nadšenie za socializmu od smrti J. V. Stalina nevládlo.

Reklama
ulice Pchjongjangu
KĽDR je jednou z mála krajín na svete s klasickým socialistickým režimom. Váš spolok hlása práve ideológiu socializmu. Je práve preto Severná Kórea vzorovou krajinou? Čo z Kórey by sa dalo aplikovať na krajiny v Strednej Európe v 21. storočí?
Určite áno, v mnohých veciach by sme si z nej mohli brať príklad a veľa vecí z ideológie čučche by sa dalo uplatniť aj v našej krajine. Už len samotná hospodárska sebestačnosť by našej krajine, ktorá sa momentálne plne podriaďuje diktátu z Bruselu, veľmi pomohla. Československo v minulosti naozaj bolo v mnohých veciach sebestačné a dalo by sa to obnoviť. Je pravda, že do niektorých vecí by bolo treba investovať, pretože kapitalisti tu toho za takmer 30 rokov veľa poničili. Ale určite by sa to oplatilo. Tiež by sme si mohli brať príklad z ich vzťahu k rodine, starostlivosti o seniorov, deti a mládež. Veľmi pozitívne hodnotím čistotu na uliciach, bezpečnosť a mnoho ďalších vecí.

 

Trump aj Kim Čong-un vo vyjadreniach viackrát použili slovo vojna. Je podľa vás reálny nejaký väčší vojenský zásah USA a spojencov na území KĽDR?

KĽDR našťastie disponuje jadrovými zbraňami, vďaka čomu sa zrejme Spojené štáty neodvážia ju napadnúť. USA však naďalej provokujú KĽDR svojimi vojenskými manévrami. Obyvatelia KĽDR sú pripravení do posledného muža brániť svoju krajinu a disponujú veľmi silnou armádou, ale verím tomu, že k vojne nedôjde.

Tu treba podotknúť aj to, že imperialisti vždy napadli len štáty vnútorne nepevné, rozvrátené, kde sa mohli spoľahnúť na predajnú opozíciu (kolaborantov) a na sieť svojich agentov, pričom v KĽDR nemajú ani jedno, ani druhé. Ak je socialistický štát pevne podporovaný svojím ľudom, budú útočníci porazení, ako za občianskej vojny v sovietskom Rusku, Veľkej vlasteneckej vojny alebo americko-kórejskej vojny.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali