Ako “slušní” oklamali protestujúcich? Kedy ich skutočným cieľom prestali byť predčasné voľby?

Ako “slušní” oklamali protestujúcich? Kedy ich skutočným cieľom prestali byť predčasné voľby?

Bratislava 28. septembra 2019 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Aktivista Roman Mancel v piatok na sociálnej sieti zverejnil video, v ktorom ozrejmil, že iniciatíva Za slušné Slovensko je čokoľvek iné, len nie obývačkou, kde dva týždne neumývali riady. Iniciatíva bola podľa jeho slov riadená zvonka. Organizátori ktorí sa pridali k Jurajovi Šeligovi boli iba zmanipulovaní štatisti a kto sa nepodvolil, toho vylúčili. V skutočnosti, smerovanie iniciatívy riadili ľudia z jednej mimovládnej organizácie

Na snímke zástupcovia z iniciatívy Za slušné Slovensko zľava Karolína Farská a Juraj Šeliga

21. februára 2018

Reklama

V obci Veľká Mača sa stala úkladná vražda novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Jej vyšetrovanie bolo oficiálne ukončené tento týždeň.

 

Reklama

2. marca 2018

V Bratislave ohlásili udalosť “Sviečka za Jána a Martinu“. Počas prvých marcových dní sa začali organizovať aj prvé menšie zhromaždenia po celom Slovensku. Mancel následne 12.3.2018 oslovil Táňu Sedlákovú dostal sa do mailing listu.

 

15. marca 2018

Bratislavskí hlavní organizátori posielajú mail regionálnym spoupracovníkom, v ktorom uvádzajú: “Jediným východiskom z tejto situácie, ktoré zatiaľ vidíme, sú predčasné voľby a hlavne vyslovovanie nedôvery vláde zajtra na námestiach.“ Deň na to 16. marca sa konal ďalší protest.

Reklama

 

20. marca 2018

Bratislavskí organizátori ZSS sa stretli s prezidentom Andrejom Kiskom. “Tie naše požiadavky sú od začiatku dve základné. Vyšetrenie vraždy Jána a Martiny a vyšetrenie všetkých káuz, na ktorých Ján pracoval a potom nová a dôveryhodná vláda. A my sme sledovali, čo všetko sa deje na politickej scéne. Vy všetci ste to videli, ako na nás reagovali a čo robili. Takže potom logicky, keď politici odmietajú ustanoviť takú vládu, ktorej dôverujú občania na uliciach, tak potom logicky krok sú predčasné voľby,” vyhlásil pred médiami hovorca hnutia Juraj Šeliga.

Na ďalšiu otázku či sú nové navrhnuté mená pre nich prijateľné, Šeliga odpovedal „nie“ a Táňa odmietavo pokrútila hlavou.

 

Reklama

21. marca 2018

Vtedajší prezident Kiska vymenoval novú vládu.

 

22. marca 2018

Hlavní organizátori ZSS oznámili zrušenie veľkého protestu v Bratislave. “Všetci organizátori v mestách po celom Slovensku aj v zahraničí boli doslova v šoku. Väčšina sa to dozvedela najprv z médií, alebo im volali novinári a pýtali sa, čo sa deje. Nikto nechápal prečo to Bratislava spravila. A hlavne takto, deň pred protestom. Niektorí ľudia si zobrali dovolenku aby mohli prísť do Bratislavy na protest,” komentoval situáciu piešťanský organizátor Mancel.

Organizátori tiež lokálnym spolupracovníkom oznámili konanie spoločného stretnutia v banskej Bystrici aj to, že na ňom vystúpia Dušan Ondrušek a Kaja Miková, ktorí “majú veľmi veľa skúseností s podporou demokratických zmien v rôznych častiach sveta.”

Bratislavčania okrem iného v stanovisku k zrušeniu protestov uviedli: “Vy sami najlepšie rozumiete tomu, ako to vyzerá vo vašich mestách. Nemyslíme si, že situácia všade po Slovensku je rovnaká a máte samozrejme aj slobodu v tom, rozhodnúť o tom, či piatkové zhromaždenie budete alebo nebudete robiť.

Vnímame to takto: Sú chvíle, kedy je potrebné stáť a postaviť sa na ulici za správnu vec a sú chvíle, kedy je potrebné prispieť k zmene iným spôsobom, či formou.

Hovoríme to z občianského hľadiska. Nechceme podporovať radikalizáciu a nepokoj.”

 

Reklama

23. marca 2018

Mal sa konať veľký protest, no namiesto toho predstavitelia ZSS v diskusii Pod Lampou odôvodňujú podporu rozhodnutiu prezidenta Kisku.

V denníku SME v tom čase zároveň vyšiel článok s Františkom Mikloškom, s názvom „Mikloško: Zrušiť protest bolo správne. Dosiahlo sa viac, než sa nám pred mesiacom snívalo.“

“Na scéne sa objaví až trošku neskôr ako kandidát na prezidenta, ale v podstate je prítomný od začiatku ako jedna z múdrych hláv v pozadí, neoficiálneho poradného výboru šeligovcov, ako ho bratislavský organizátori sami nazvali,” uviedol Mancel.

Organizátori protestov Juraj Šeliga a Karolína Farská sa aj neskôr vyjadrovali v rôznych médiách. Šeliga v interview pre rádio Aktual hovorí, že prezident Kiska vymenoval novú ústavnú vládu a aj iniciatíva ZSS musí rešpektovať ústavný rámec. “A ako spolu sedeli, prišli na to, že nebudú robiť ďalšie zhromaždenie, pretože na ťahu je teraz Národná rada,” dodal.

Reklama

 

24. marca 2018

Konalo sa prvé celoslovenské stretnutie asi 30 organizátorov ZSS v Banskej Bystrici.

“Skupina sa výrazne polarizovala a prepukol spor o tom, či členovia ZSS môžu kandidovať v regionálnych voľbách. V tom, že členovia ZSS nemôžu byť zároveň členovia politických strán panoval súlad. Spor bol v tom, či môžu kandidovať do regionálnych volieb ako nezávislý kandidáti. Logicky to bola hlúposť a Bratislava to videla podobne. Veľmi sa v tento deň nestihlo, ale rozišli sme sa v tom, aby si každý kraj zvolil svojich zástupcov, a aby sme pripravili návrhy do ďalšieho stretnutia. A takto v tento deň vznikla iniciatíva Za slušné Slovensko,” vysvetlil Mancel.

 

Reklama

26. marca 2018

Organizátori Dávid Straka a Martin Bajo ohlásili demonštráciu pred parlamentom.

Keďže vedenie na čele s Farskou a Šeligou už nechceli pád vlády, uvedení dvaja organizátori opustili vedenie. “Vysvetlenie Farskej bolo, že sa rozišli v názoroch o tom, ako pokračovať vo verejnom angažovaní sa a iniciatívu ukončili. Karolína Farská, Róbert Martin Hudec a Lukáš Füle prešli do iniciatívy Za slušné Slovensko.  Šeligovci to vysvetlili tak, že so Strakom nebola reč. My ostatní sme sa obávali aby nenastalo trieštenie iniciatívy ZSS, a aby po piatkovom fiasku nevznikali ďalšie skupiny, tak sme to akceptovali,” vysvetlil Mancel.

“Iniciatíva „Veľký protikorupčný pochod“ sa rozpadla kvôli tomu, že Straka a Bajo chceli predčasné voľby. Tak hovoria šeligovci. To, čo tu nesedí je čas, kedy sa to stalo. Krízová situácia nastala kvôli tomu, že Straka s Bajom začali konať verejne a ohlásili protest. V skutočnosti sa ich zbavili už dávno predtým a táto tlačová správa bola už len divadielko pre masy.

S Dávidom Strakom som sa skontaktoval už dávno predtým, ako bol zrušený protest. A aj keď sa tváril, že patrí k bratislavským organizátorom, postupne z neho vypadlo, že bratislavskí organizátori s ním nekomunikujú. Ale to sme v čase niekde medzi prvým a druhým protestom. Mohli bratislavský organizátori už vtedy vedieť, že s Bajom a so Strakom majú problém, lebo chcú predčasné voľby? Potrebovali si najprv vyčistiť tím? Nemohli mať v skupine nikoho nad kým by nemali kontrolu? Aký bol presný priebeh týchto udalostí je však otázka na Dávida Straku a Martina Baju.

Že je to naozaj tak, potvrdzuje sama Táňa Sedláková. Píše, že so Strakom a Bajom sa rozišli pred mesiacom,” vysvetlil a dodal:

“Tento post od Táni Sedlákovej je z 27.3.2018. A ani nie mesiac dozadu, dňa 2.3.2018 bolo ešte len prvé pietne zhromaždenie za Jána a Martinu. Čiže Straka a Bajo sa rozhodli nespolupracovať so šeligovcami v čase, okolo ešte len prvého pietneho zhromaždenia, pretože požadovali predčasné voľby a šeligovci nie?

Reklama

Pomaly Vám všetko začne zapadať do seba. A ešte jedna vec. Viem, že mám pred Vami náskok niekoľko kapitol, ale pochopíte neskôr. Všimnite si, aký štýl komunikácie používa Táňa Sedláková. Tá úprimnosť, emócie, čisté modré z neba. Avšak, neskôr pochopíte ten obrovský cynizmus a nebudete chápať ako niekto môže s takou ľahkosťou klamať do očí.”

 

27. marca 2018

Šéf Smeru-SD Robert Fico hovoril o štátnom prevrate naznačil spojitosť s mimovládkami Georga Sorosa.

“Predtým však, ako začnete kričať „Fico mal pravdu“, alebo „toto je prevrat organizovaný Sorošom zo zahraničia“, zamyslite sa. Pretože, zatiaľ jediným výsledkom je, že protesty boli umelo utlmené rovnako , ako bola rozložená celá iniciatíva ZSS. Nie všetko čo šteká, je pes. Štekať môže aj líška. Položte si zatiaľ otázku. Ak boli protesty organizované zo zahraničia za účelom zvrhnutia vlády, prečo šeligovci zrušili protest, prestali požadovať pád vlády a rozložili celé hnutie?,” uvádza v závere 1. kapitoly svojho vysvetľovania organizátor pochodov v Piešťanoch Mancel.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali