Ako sa vyrába prezident?

Ako sa vyrába prezident?

Bratislava 27. februára (HSP/Foto:TASR)

 

Predstavte si klasické zadanie. Ste vplyvní ľudia z pozadia a potrebujete presadiť svojho kandidáta na prezidenta. Problém je v tom, že  politickí konkurenti najsilnejšieho kandidáta  sú nielen dokonale skompromitovaní, ale aj neschopní, nudní, nezaujímaví, rétoricky úbohí, bez akejkoľvek  pozoruhodnej myšlienky a, samozrejme, bez náznaku charizmy. Čo  v tejto situácii robiť? 

Na snímke kandidát na prezidenta SR Andrej Kiska

Prvý krok je jasný. Keďže panoptikum politických kandidátov je len strach a hrôza, treba verejnosti vytrvalo a systematicky vsugerúvať, že Slovensko môže zachrániť len občiansky, a teda nezávislý kandidát. To, že funkcia prezidenta je funkcia politická, že prezident priamo vstupuje do politických zápasov, že váhou svojej autority môže posúvať akcenty politiky, že sa priam očakáva, že bude otvárať a moderovať diskusie na celospoločenské témy, je nepodstatné. Znechutenie z politických kandidátov, alebo aspoň z kandidátov s politickou minulosťou treba živiť a favorita vyrobiť z človeka nového s nulovým politickým zázemím, aby bol ľahšie politicky ovládateľný.

Reklama

Samozrejme, treba takéhoto človeka nájsť. Ideálne je, ak sa nájde človek, ktorý má za sebou zaujímavý osobný príbeh. Najlepšie nejaký selfmademan, teda človek, ktorý sa vypracoval od piky, stal úspešným podnikateľom, ale v istom štádiu svojho života pochopil, že zhŕňanie peňazí ho už nenapĺňa a chce robiť niečo zmysluplnejšie. Svoj úspešný biznis predá – pre bežného človeka – za astronomickú čiastku a začne robiť charitu. Najme si tých najlepších profíkov, aby mu jeho charitatívny projekt náležite spropagovali a z jeho mena urobili  značku. No a potom už len s vhodným časovým predstihom treba ohlásiť svoju kandidatúru a vrážať do nej horibilné čiastky.

Takto by  sme v krátkosti mohli popísať rozbeh kandidatúry Andreja Kisku, čoby opozičného favorita na postup do druhého kola prezidentskej voľby. Otázka je, prečo práve Kiska je ten vyvolený. Odpoveď je jasná. Ak by sa do druhého kola dostal nejaký skompromitovaný pravicový (a takí sú všetci politickí kandidáti) kandidát, v priamej konfrontácii s Ficom by totálne pohorel. Bol by to súboj prvoligistu s treťoligistom. Predstava predvolebného duelu Fica s Hrušovským, Kňažkom či Procházkom, ktorí viac či menej asistovali pri všetkých problematických rozhodnutiach pravicových vlád, dáva jasne tušiť, že duel by skončil K.O. v prospech Fica.

Reklama

Keďže dnes Robert Fico nemá vyrovnaného partnera, hrá sa na niečo iné. Najprv treba vyrobiť favorita. Na to ideálne poslúžia takzvané modely volebného správania pre druhé kolo. Aby sa náš kandidát stal favoritom, a aby to bolo uveriteľné, treba do médií pustiť aspoň tri prieskumy, z ktorých jasne vyplýva, že jediný, kto je schopný Fica poraziť, je náš nepolitický kandidát Andrej Kiska. Samozrejme, jeho zisk v druhom kole nemôže byť ohurujúci, musí rásť pomaly a uveriteľne. Najprv to bude len skromných 51 % ku 49 %, v ďalšom už bude dominancia výraznejšia, povedzme 53 % ku 47 %. Rovnako štart jeho preferencií bol pozvoľný. Najprv bol len tesne na čele pelotónu postupujúcich do druhého kola, potom sa odtrhol a podľa posledného prieskumu odskočil od svojich prenasledovateľov o 20 % a stiahol Ficov náskok na 2 %. No a potom už na základe takýchto „prieskumov“ stačí len vsugerovať všetkým voličom, že toto je jediný človek, ktorý dokáže poraziť Fica a ktokoľvek iný, kto by sa dostal do druhého kola, by skončil akurát tak fatálnym debaklom.

Keďže Kiska je totálny politický amatér, potrebuje okolo seba profi tím. Iste nie je náhodou, že šéfom jeho kampane sa stal všetkými politickými masťami mazaný novinár a hovorca expremiérky Radičovej Radoslav Baťo. Ten má zabezpečiť, aby Kiska nevyrobil nijaké „nevyžehliteľné“ faux pas. A skutočne, jeho mediálne výstupy sú rozvážnejšie, premyslené, celá jeho mediálna prezentácia začína dávať zmysel.

Celé čaro Andreja Kisku však spočíva  v niečom inom. Tieto prezidentské voľby budú v podstate referendom a ide len o to, kto účinnejšie zmobilizuje svoj elektorát. Je veľmi pravdepodobné, že ak by sa do druhého kola dostal jasný pravicový „výtečník“ s celou sériou káuz, ktorého Ficovi skalní poznajú ako svoje staré topánky, znamenalo by to pre nich jediné: treba do nohy prísť  k volebným urnám, aby tí, ktorí viackrát v politike fatálne zlyhali, nemohli  paralyzovať snahu súčasnej exekutívy opraviť ich pochybenia. V prípade Andreja Kisku bude mobilizácia oveľa ťažšia. Napriek tomu, že sa hlási k pravici, v politike je to v podstate tabula rasa (nepopísaný list). Nestihol sa dostatočne skompromitovať konkrétnymi politickými rozhodnutiami a zo všetkých relevantných kandidátov bude asi najmenej mobilizovať Ficových voličov.

Napriek tomu to nebude mať ľahké. Vec, na ktorej môže výrazne pohorieť, sú priame prezidentské debaty.  Z nich sotva vyjde ako víťaz, žiadnym veľkým rečníkom nie je. Naopak, priama konfrontácia s Ficom v takmer životnej forme s najväčšou pravdepodobnosťou skončí  jeho debaklom. Tak či onak, to, že Kisku vyrábajú ako najsilnejšieho Ficovho protikandidáta, nesvedčí ani tak o jeho kvalitách, ako skôr o zúfalom postavení slovenskej pravice.

Politológ Roman Michelko

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali