Ako „domáci teroristi“ zlikvidovali hedžový fond. Zasahovať musel FED a porušiť pravidlá burzy. Zarábať nemôže hocikto, len vyvolení

Ako „domáci teroristi“ zlikvidovali hedžový fond. Zasahovať musel FED a porušiť pravidlá burzy. Zarábať nemôže hocikto, len vyvolení

Bratislava 30. januára 2021 (HSP/Foto:archív HSP)

 

Tento týždeň došlo na americkej burze k veci, ktorá zrejme obnoví protesty, ktoré prebiehali v roku 2011 pod názvom OccupyWallStreet. Teraz pod názvom Re-OccupyWallStreet, píše Financial Times

Ako „domáci teroristi“ zlikvidovali hedžovýfond. Zasahovať musel FED a porušiť pravidlá burzy. Zarábať nemôže hocikto, len vyvolení
Ilustračné foto

Ukázalo sa, že obchodovanie na burze patrí len vyvoleným, a nie hocijakým malým investorom. FED cez komisiu pre cenné papiere bezprecedentne uzavrel obchodovanie s akciami GameStopu na burze, aby pred malými investormi zachránil veľký hedžový fond Melvin.

Reklama

Čo sa stalo? Malí investori sa cez sociálnu sieť Reddit dohodli, že začnú skupovať akcie firmy GameStop, na ktorých pokles stavili práve niektoré hedžové fondy, medzi nimi aj Melvin. Cez brokerske firmy Robin Hood a Ameritrade začali malí investori skupovať akcie a vyhnali ich cenu zo 17 dolárov na 347 dolárov, teda 20 násobok.

Špekulovanie na pokles cien zo strany hedžových fondov spočíva v tom, že investor si akcie požičia na trhu, okamžite ich predá a následne, keď cena akcií klesne, ich nakúpi lacnejšie naspäť a v dohodnutom termíne vráti. Rozdiel je pre neho výnos.

Reklama

Ak však veľký počet malých investorov, ktorí sú synchronizovaní, nakupovaním zvýšia dopyt po akciách, vystrelia ich cenu nahor. A na to práve doplatili veľké investičné fondy, ktorých zárobok by bol tým vyšší, čím viac by cena akcií klesla.

Všetko sa začalo oznámením spoločnosti Citron Research, ktorá vydala odporúčanie na shortovanie akcií GameStopu s cieľovou cenou 20 dolárov. To nabudilo amatérskych traderov z diskusného fóra WallStreetBets a dav zo sociálnej siete a Redditu si povedal, že to Citronu a iným hedžovým fondom osladia.

Dohodli sa, že zakročia proti takzvanému shortsellingu, teda obchodovaniu na pokles ceny akcií v konkrétny deň a v konkrétny čas. Predaj nakrátko nie je ničím iným ako snahou dosiahnuť zisk z klesajúcich cien akcií.

Investori, ktorí predávajú nakrátko, predávajú akcie, ktoré nevlastnia. Tie si vypožičajú (väčšinou od brokera) a vrátia ich po uzavretí pozícií s poplatkom. Cieľom je predať zapožičané akcie a následne ich odkúpiť späť za nižšiu cenu a vrátiť brokerovi. Ak však cena akcií stúpne, znamená to stratu.

Príklad: Trader si požičal akcie GameStopu za 1000 dolárov, okamžite ich predal (získal tisíc dolárov). Následne si počkal na zníženie ceny, akcie nakúpil napríklad za 800 dolárov a vrátil ich brokerovi – zisk je 200 dolárov.

Reklama

Shortselleri veľmi riskujú. Dôvodom je, že predávané akcie nedržia vo svojom portfóliu. Za túto službu navyše brokerovi (vlastníkovi akcií) platia poplatok, ktorý ešte zväčšuje ich potenciálnu stratu. Takže ak akcia neklesne, ale naopak, stúpne až na 1200 dolárov, s čím trader nepočítal, musí ju za túto cenu kúpiť a s poplatkom vrátiť brokerovi. Jeho strata je tak 200 dolárov plus poplatok.

A to sa udialo aj hedžovým fondom, ktoré shortovali akcie GameStopu. Hromadné nákupy malých investorov vyhnali ceny akcií GameStopu do nových výšin a zaskočené fondy v snahe zabrániť stratám požičané akcie nakupovali späť. V prípade GameStopu ide o spoločnosť ktorú zasiahla kríza a pokles jej akcií sa očakával.

Cena akcií však miesto toho, aby klesla, začala stúpať a to až o dvadsaťnásobok pôvodnej ceny. Hedžový fond Melvin sa tak dostal do straty 2,75 mld dolárov, ktoré teraz dlží malým akcionárom GameStopu. Dokopy hedžové fondy prerobili šesť miliárd dolárov.

Zárobok malým akcionárom však prekazil FED. Ten cez komisiu pre cenné papiere zastavil obchodovanie na burze s akciami GameStopu na mesiac, aby zachránil hedžové fondy pred stratou. Brokerske spoločnosti Robin Hood a Ameritrade, cez ktoré môžu malí investori nakupovať na burze, zastavili predaj akcií GameStopu. Pridali sa korporátne médiá, ktoré hovoria o bezprecedentnom akte domáceho terorizmu, keď sa skupina „fašistických priaznivcov Donalda Trumpa“ dohodla na trollovaní burzy. Mediálny presstitúti navrhujú prísne tresty a vyzývajú veľké internetové spoločnosti aby blokovali sociálne platformy ako Reddit.

Takto vyzerá slobodné obchodovanie na burze v podaní hlavných sponzorov Bidenovej kampane. Zarábať na krachoch iných môžu len oni, no ak by mal niekto zarobiť na ich krachu, tak už pravidla neplatia, burza sa zastaví a označí sa to za domáci terorizmus. Pritom títo zosynchronizovaní malí investori urobili len to isté, čo robia hedžové fondy celý čas. Azda neprekvapí,  že šéfka FED-u Janet Yellenová je už súčasťou novej Bidenovej administratívy.

Reklama

Aj keď sa korporátne médiá snažia z akcie obviniť Trumpových priaznivcov, prieskum ukázal, že investorov tvorili hlavne mladí ľudia okolo 20 rokov ktorí takto obrali WallStreet, a dokonca na svoju investíciu použili peniaze ktoré dostali od štátu ako pomoc počas krízy. Najväčší problém má teraz Biden, ktorý musí zachraňovať fond, ktorý ho sponzoroval, proti svojim voličom, ktorých WallStreet nechce vyplatiť.

Ľavicoví (Bidenovi) voliči už chystajú Re-Ocuppy Wall Street. A ich nepriateľom nebude nikto iný ako Biden ktorého zvolili. Biden tak má pár dní po inaugurácií našliapnuté stať sa rovnako „populárnym“ ako Matovič na Slovensku. Kríza s Covidom, ktorá mu cez hlasovanie poštou zabezpečila sporné víťazstvo, si začne teraz vyberať svoju daň v náraste bankrotov, nezamestnanosti a skutočných sociálnych nepokojov. Aby uvoľnil peniaze na sociálne opatrenia, bude musieť zdaňovať veľké korporácie, ktoré mu do prezidentského kresla pomohli. USA tak čaká ekonomicky turbulentné obdobie.

No už v novembri 2022  budú voľby do kongresu a senátu, kde to po dvoch rokoch neomarxistickeho liberálneho chaosu zrejme prevalcujú republikáni a Bidenovi a jeho sponzorom z Wall Streetu znemožnia vládnutie. Demokrati to vedia a Biden sa už teraz snaží vládnuť vydávaním prezidentských výnosov, aby obišiel senát a kongres. Za necelý týždeň čo je pri moci, ich už vydal 40! Trump za celé svoje funkčné obdobie 15. Jedným z takýchto výnosov je aj zastavenie deportácií nelegálnych migrantov. Texaský generálny prokurátor Ken Paxton už pre tento prezidentský dekrét podal žalobu. Rozhodovať o jeho platnosti bude najvyšší súd, kde je prevaha konzervatívnych sudcov.

Ivan Blaho

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali