10 dôvodov, prečo neísť na potrat

10 dôvodov, prečo neísť na potrat

Svet 28. marca 2017 (HSP/lifesitenews/Foto:TASR/AP-Al Hartman)

 

10 dôvodov, prečo neísť na potrat a prečo je potrat nelegitímny

Ilustračné foto

Tragédia nevyrieši tragédiu

Reklama

Okolnosti tehotenstva môžu byť niekedy tragické. Možno bola žena znásilnená. Možno má dieťa vážne genetické ochorenie. Možno je ohrozené zdravie ženy. Avšak zlo potratu neuzdraví tieto tragédie. Nezmažeme znásilnenie tým, že odstránime dieťa. Nevyliečime choré dieťa tým, že ho predbežne zabijeme. Žena sa neuzdraví zo všetkých svojich zdravotných problémov tým, že vymaže inú ľudskú bytosť.

Ženy, ktoré boli znásilnené, potrebujú súcitnú starostlivosť. Ale táto súcitná starostlivosť nezahŕňa popravu jej dieťaťa. Rodičia, ktorí čelia ťažkej prenatálnej diagnóze, potrebujú byť detailne informovaní o reálnych faktoch o chorobe a nasmerovaní na expertov, ktorí s ňou majú skúsenosti. Nesmú byť tlačení rýchlo sa rozhodnúť pre potrat bez možnosti zváženia, že dieťaťu dajú šancu navzdory všetkému. Existuje mnoho prípadov, keď sa aj opakovaná diagnóza zmenila a narodilo sa úplne zdravé dieťa. Ženy s rizikovým tehotenstvom musia byť pod dohľadom profesionálov, ale liečba nezahŕňa zabitie inej ľudskej bytosti (ak dieťa zomrie počas liečby, napríklad po chemoterapii alebo pri odstránení mimomaternicového tehotenstva – nejde o potrat).

Reklama

 

Berie život nevinnému 

Veda už nemôže byť jasnejšia. Nenarodené deti sú žijúce, separátne a jedinečné bytosti. Od momentu oplodnenia/počatia – začína existencia ľudského života. Ukončenie tohto života nie je ukončením „potenciálneho života.“ Je to ukončenie života. Moderná veda už vie jasne ukázať ľudskosť nenarodeného dieťaťa – môžeme si prečítať vedecké správy, vidieť fotky aj videá. Nie je to vecou “viery”, ako sa nám to snažia odporcovia potratov nahovoriť a tým zrušiť akúkoľvek diskusiu.

 

Porušuje občianske práva

Reklama

Občianske právo je porušené, keď sú ľudia ukrátení o základné práva diskriminačným spôsobom. Nenarodené deti boli ukrátené o život – to najzákladnejšie právo zo všetkých – iba na základe ich lokality (pretože sú v maternici matky) a na základe úrovne vývoja (pretože sú ešte malé). To je diskriminačné, neľudské a kruté.

 

Trestá nevinných

Dieťa si nezaslúži zomrieť za zločiny svojho otca. Päťročné dieťa nemôže byť zabité kvôli tomu, že jeho otec je kriminálnik. Päť mesačné nenarodené dieťa by nemalo byť zabité z toho istého dôvodu.

Dieťa si nezaslúži zomrieť, pretože jeho rodičia sú nezodpovední. Dieťa je úplne nevinné. Dieťa nemôže za to, že rodičia použili neefektívnu antikoncepciu. Dieťa je VŽDY nevinné a nemalo by byť nikdy potrestané.

Reklama

 

Ubližuje ženám

Skutočné príbehy jasne ukazujú znova a znova, že potrat ženám ubližuje. Zranenia prichádzajú v rôznych formách – mentálnej, emočnej, vzťahovej a fyzickej. Ženy aj v dnešnej dobe zomierajú práve pri legálnych potratoch. Strata plodnosti alebo zvýšený výskyt spontánnych potratov po umelých potratoch je len zrnkom piesku v problémoch spojených s umelými potratmi. Obrovské množstvo skutočných príbehov, ktoré sú v dnešnej dobe ľahko overiteľné, dokazuje, že nielen deti, ale aj ženy sú skutočnými obeťami tohto skutku.

 

Ničí vzťahy a rodinné väzby

Zakaždým, keď zomrie člen rodiny, je zasiahnutá celá rodina. Rovnako je to aj pri potrate. Naozajstné, živé, nenahraditeľné dieťa bolo zabité a rodičia aj súrodenci sú tým poškodení. Ženy, ktoré si potratom chcú muža udržať, často tento vzťah skončia skoro po potrate aj tak samé. A s výčitkami svedomia. Ženy, ktoré trpia post-abortívnym syndrómom, svojimi problémami ďalej ovplyvňujú aj celé svoje okolie.

 

Nikdy sa neskončí

Akokoľvek sa žena bude snažiť zabudnúť, nikdy nevymaže, čo potratom urobila. Umelý potrat zabíja nevinný život. Čas nevymaže zabitie ani neuľahčí vnímanie tejto reality. Potrat je krutá tragédia a je voľbou, ktorá by nikdy nemala byť zvolená. Lebo táto voľba zostáva navždy.

Pre všetkých čo akýmkoľvek spôsobom participovali na potrate existuje nádej na uzdravenie. Projekt Ráchelina Vinica, ktorý sa venuje emocionálnemu a duchovnému uzdraveniu existuje už aj na Slovensku.

Reklama

 

Vytvára nové problémy

Mnoho ľudí verí, že umelý potrat vyrieši určitý problém. Môže sa zdať, že v danej chvíli bol problém vymazaný. Možno môže dievča ďalej študovať, možno sa rodičia ani nedozvedia, že bola tehotná, možno bude aféra zatajená… Ale v realite, potrat iba ukryje problémy, nevyrieši ich. To, že je to legálne neznamená, že je to v poriadku. A to, že sa potrat často deje potajomky neznamená, že so ženou nezostane navždy.

 

Potláča zodpovednosť

Reklama

Potrat je niekedy využívaný na rýchle zakrytie jednorazovky alebo riešenie vzťahu, ktorý sa pokazil. Ale keď dvaja dospelí ľudia urobia rozhodnutie a participujú v aktivite, o ktorej je známe, že sa pri nej začne život dieťaťa, títo dospelí musia prijať aj zodpovednosť za svoje činy. Antikoncepcia môže zlyhať. Najlepšie plánovanie môže zlyhať. Ale vyhnutie sa zodpovednosti by nemalo stáť inú ľudskú bytosť jej život.

Zodpovední ľudia musia niekedy urobiť aj ťažké rozhodnutia. Možno je zlé načasovanie, možno sú ťažké okolnosti. Ale to neospravedlňuje zabitie nevinného života. Vybrať si vychovanie dieťaťa je zodpovedné. Vybrať si adopciu je zodpovedné. Ale vybrať si potrat a zabrániť dieťaťu, ktoré už existuje, akokoľvek je malé, je nezodpovedným a neodvolateľným zlom.

 

Neoslobodzuje ženu

Je zvláštne, že aj keď pôvodné feministky boli pro-life, dnešné „feministky“ tvrdia, že potrat je oslobodzujúci a je to ich „právo“. Nie je právom ženy zabiť svoje dieťa. Nie je exkluzívnym právom ženy ísť k lekárovi a dovoliť mu, aby popravil jej dieťa. Nie je oslobodzujúce nechať svojmu dieťaťu roztrhať končatinu za končatinou a nechať ho vysať z maternice. Toto nie je voľba ani sloboda. To je tragédia pre všetkých zúčastnených, a preto by to nemalo existovať v nijakej civilizovanej krajine. Ženy nezískavajú slobodu prelievaním krvi svojich detí.

Reklama

Viktória Dandarová

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali