Lucia Žitňanská k novele ústavy o zmenách v justícii a ochrane manželstva. Manželstvo podľa KDH môže vytvoriť priestor pre diskrimináciu

Lucia Žitňanská k novele ústavy o zmenách v justícii a ochrane manželstva. Manželstvo podľa KDH môže vytvoriť priestor pre diskrimináciu

Bratislava 19. marca (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Ako právnička si nemyslí, že spomínaná ústavná definícia manželstva nemôže definitívne zabrzdiť nejakú právnu úpravu registrovaných partnerstiev

Ústavná definícia manželstva ako jedinečného zväzku jedného muža a jednej ženy by mohla vytvoriť priestor pre diskrimináciu iných foriem partnerstiev, ako je manželstvo. Pripustila to exministerka spravodlivosti a nezaradená poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská.

Reklama
Na snímke nezaradená poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská

“Vytvára sa priestor pre istú preferenciu manželstva. To, čo by dnes bolo diskrimináciou, nemusí byť diskrimináciou, pokiaľ ústava povýši istú formu zväzku na vyššiu úroveň,” povedala dnes v parlamente. Ako právnička si nemyslí, že spomínaná ústavná definícia manželstva nemôže definitívne zabrzdiť nejakú právnu úpravu registrovaných partnerstiev.

“Platí, že sa tým vytvára klíma, aby možno toto ustanovenie ústavy mohlo byť použité na znevýhodňovanie alebo inú pozíciu iných zväzkov, nemyslím registrovaných partnerstiev, ale iných partnerských, rodinných zväzkov, ako je manželstvo,” doplnila. Znevýhodňované by podľa nej mohli byť partnerstvá bez sobáša či neúplné rodiny.

Reklama

Žitňanská nemá problém s tým, aby existovala nejaká právna úprava registrovaných partnerstiev. “Myslím si, že štát má byť natoľko veľkorysý, aby vytvoril priestor pre všetkých občanov, aby sa cítili v tomto štáte komfortne,” uzavrela.

 

Lucia Žitňanská k novele ústavy o zmenách v justícii a ochrane manželstva

Poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská (nezaradená) dnes poslala aj svoje stanovisko k návrhu novely ústavy o zmenách v justícii a ochrane manželstva. V stanovisku uvádza:

“Téma spoločného návrhu novely ústavy predsedu parlamentu Pašku a predsedu poslaneckého klubu KDH Hrušovského za dva týždne od jej oznámenia už stihla pochovať nádeje jedného prezidentského kandidáta, aj existenciu jedného politického zoskupenia. Mám oprávnené obavy, aby sa jej ďalšou obeťou nestala slovenská justícia.

Reklama
Na snímke nezaradená poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská počas tlačovej konferencie 18. februára 2014 v Bratislave

Dnes nie je žiadny oprávnený dôvod, aby sa táto účelová novela ústavy prerokovávala v chvate pred druhým kolom volieb. Dôvody na rýchle prerokovanie novely sú len úzko stranícke a vyvolávajú obavy.

Obávam sa, že KDH v snahe odčiniť svoje volebné fiasko zahlasuje za akúkoľvek podobu novely, pokiaľ v nej zostane zmienka o manželstve a chcú tak urobiť rýchlo. Inak by svoje predchádzajúce kroky ani dodatočne pred voličmi nedokázali obhájiť.

Obávam sa tiež motivácie strany SMER-SD. Je vysoko pravdepodobné, že Robert Fico sa nestane prezidentom, a tak je v záujme strany SMER-SD rýchlo zmeniť kreovanie Súdnej rady, aby z nominovania jej členov bol vylúčený prezident a celú nesudcovskú časť rady mohla vymenovať a zvoliť len súčasná vláda SMER-SD a jej parlamentná väčšina. A najviac sa obávam, že bez vstupu novozvoleného prezidenta, len pod kuratelou vládnej strany vymenovaná Súdna rada by mala preveriť všetkých sudcov do konca roku 2015. Takto totiž znie podmienka strany SMER-SD poslancom KDH na schválenie novely.

SMER-SD aj KDH vysvetľujú potrebu rýchlej zmeny ústavy zlým stavom justície. Stav slovenskej justície je naozaj zlý, ale ako by jej novela v navrhovanom znení mohla pomôcť?

Vo vzťahu k justícii obsahuje body, ktoré nie sú nové. Boli opakovane predmetom diskusie, boli už aj v parlamente a odmietli ich práve poslanci SMER-SD. Ide o zúženie trestnoprávnej imunity sudcov a oddelenie funkcií predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady. Oba návrhy boli na marcovú schôdzu predložené už pred viac ako mesiacom, zúženie imunity predložil poslanec Gál a oddelenie funkcií som predložila ja.

Reklama

Návrh však obsahuje aj body, ktoré nikdy neboli predmetom žiadnej diskusie a vzbudzujú oprávnenú obavu, že ich výsledkom v lepšom prípade nebude nič a v horšom prípade len zhoršenie stavu. A to už by bol problém, pretože by to znamenalo, že sa opäť raz vzbudzujú očakávania, ktoré sa nenaplnia a výsledok bude len prehlbujúca sa nedôvera v justíciu, aj v politiku.

Novela ústavy mení zloženie Súdnej rady, umožňuje, aby ministri boli jej členmi, rozširuje jej pôsobnosť a z jej predsedu robí ústavného činiteľa s platom poslanca. Dnes platí, že Súdna rada má 18 členov, 9 sú sudcovia 3 menuje prezident, 3 vláda a 3 parlament. Po novom by ich malo byť len 16, z toho 8 by mali byť sudcovia volení sudcami, 4 menovaní vládou a 4 volení parlamentom. Z menovania členov Súdnej rady tak vypadol prezident. Parlament a vláda na jednej strane a prezident na druhej strane však majú iné funkčné obdobia a odvodzujú svoju moc od iných volieb. Ak členov Súdnej rady volených politikmi bude nominovať len parlament a vláda, bude polovica Súdnej rady nominovaná len vládnymi stranami a nikým iným. V žiadnom prípade to nie je krok, ktorý má šancu pozitívne zmeniť stav justície. Navyše, z textu ústavy je zrejmé, že predsedom Súdnej rady môže byť aj nesudca, čo je v rozpore s pôvodnými cieľmi, medzi ktoré patrilo predovšetkým, aby súdnictvo malo svoju vlastnú reprezentáciu, ktorá komunikuje s ostatnými zložkami moci.

Novela ústavy rozširuje pôsobnosť Súdnej rady. Okrem vydávania etických pravidiel aj o verejnú kontrolu súdnictva. Vymedzenie pôsobnosti verejnej kontroly však vôbec nie je verejnou kontrolou v pravom zmysle, sú to len právomoci Súdnej rady v oblasti správy súdov. Dnes je Súdna rada stavaná predovšetkým ako orgán sudcovskej legitimity, podľa novely ústavy je to pomaly paralelné ministerstvo spravodlivosti, ale bez zodpovednosti. Súdna rada totiž nikomu neskladá účty. Po novom má raz ročne robiť správu o svojej činnosti a tú zverejniť – ale nikomu ju nepredkladá, nikto jej prácu na základe správy nemá vyhodnocovať. A úplne sa zabúda na dlhodobo nedotiahnutú procesnú stránku rozhodovania Súdnej rady, ktorá stále neodôvodňuje svoje personálne rozhodnutia.

Do ústavy sa zavádza oprávnenie predsedovi na návrh Súdnej rady iniciovať disciplinárne konanie proti sudcovi. To sme už mali v zákone a zrušili sme to (aj s hlasmi KDH), lebo Súdna rada kreuje disciplinárne senáty, teda aby nemal jeden orgán právomoc aj iniciovať konanie aj kreovať orgán, ktorý o tom rozhoduje.

Po novom má mať predseda Súdnej rady právo napadnúť ústavnosť zákona týkajúceho sa súdnictva. Len podotýkam, že Ústavný súd už skoro 3 roky nerozhodol o zákonoch týkajúcich sa justície schválených ešte za Radičovej vlády. Niektoré zmeny majú Ústavným súdom pozastavenú účinnost. Predseda Súdnej rady by tak mohol na dlhé roky blokovať inú moc vo výkone jej právomoci.

Pomenovala som veľa otázok, o ktorých sa nehovorí, pretože sa hovorí len o tých častiach novely, ktoré sú nesporné a ležali na stole dávno predtým, ako došlo k dohode SMER-SD a KDH. Pritom existuje niekoľko otvorených otázok, ktoré sú dlhodobo diskutované, a ktoré by, naopak, mohli prispieť k dôveryhodnejšiemu fungovaniu Súdnej rady, no v novele nie sú.

Najneprijateľnejšou časťou dohody SMER-SD a KDH sú však sudcovské previerky, hoci v návrhu novely ešte ani nie sú, majú sa do návrhu zaviesť v druhom čítaní. Bez súhlasu KDH s previerkami nebude zmienka o manželstve, a nebude ani žiadna zmena v justícii. Hoci existujú minimálne dve justičné témy, na ktorých potrebe sa zhodlo kompletné politické spektrum – návrh na oddelenie funkcií predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady a návrh na zrušenie trestnoprávnej imunity sudcov.

Preto považujem za nesmierne dôležité, aby môj návrh a návrh poslanca Gála prešiel do ďalšieho čítania. Aby sa v prípade nedohody SMER-SD a KDH na texte ich novely ústavy (napríklad kvôli sporným previerkam) nikto nemohol vyhovoriť, že žiaden iný návrh zákonov na pozitívne zmeny v justícii v parlamente nie je.”

Lucia Žitňanská, poslankyňa Národnej rady SR.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali