Srbského premiéra zasiahli v dedine pri Srebrenici kameňmi do hlavy. Útočníci kričali Alláhu akbar

Srbského premiéra zasiahli v dedine pri Srebrenici kameňmi do hlavy. Útočníci kričali Alláhu akbar

Srebrenica/Belehrad 11. júla 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP-Darko Vojinovic)

 

K incidentu došlo po tom, čo srbská delegácia položila kvety v Pamätnom centre v Potočari, pripomínajúcom podľa oficiálnej verzie obete masakry 8000 bosnianskych Moslimov v neďalekej Srebrenici spred 20 rokov

Srbský premiér Aleksandar Vučič bol dnes napadnutý na spomienkovom podujatí v bosnianskej dedine Potočari a zasiahnutý kameňmi do hlavy. Srbskú delegáciu okamžite evakuovali a vrátila sa do Belehradu, informovala srbská televízna stanica RTS.

Reklama

Podľa srbskej tlačovej agentúry Tanjug sa Vučičovi pri incidente rozbili okuliare. Či utrpel aj nejaké zranenia, agentúra neuviedla.

K incidentu došlo po tom, čo srbská delegácia položila kvety v Pamätnom centre v Potočari, pripomínajúcom podľa oficiálnej verzieobete masakry 8000 bosnianskych Moslimov v neďalekej Srebrenici spred 20 rokov. Časť srbskej verejnosti toto číslo nikdy neprijala a doposiaľ sa osláv zúčastnil iba jeden srbský predstaviteľ, bývalý prezident Boris Tadić v 2010 roku.

Reklama

Už kladenie venca Vučičom bolo sprevádzané piskotom. Následne skupina ľudí začala na srbského premiéra hádzať kamene, topánky a fľaše s vodou. Premiérova ochranka sa ho snažila chrániť otvorenými nepriestrelnými kufríkmi. Jeden z ochrankárov chcel roztiahnuť dáždnik, ale Vučič to odmietol.

Útočníci kričali “Alláhu akbar” (Alah je veľký), “Zomri četnik” (narážka na to, že Vučič mal kedysi blízko k četnikom, príslušníkom srbských polovojenských zborov, ktoré v 20. storočí bojovali vo viacerých konfliktoch) alebo “Zabi ho”. Jednotlivci z davu zaútočili aj na srbskú ochranku v snahe dostať sa k Vučičovi.

Stránka bosnianskych novín Dnevni Avaz informovala, že jedného z útočníkov polícia zatkla. Podľa Dragana Lukača, ministra vnútra Republiky srbskej, jednej z bosnianskych entít, Vučiča zasiahlo niekoľko kameňov. “Vzhľadom na to, že sme niečo také očakávali, mali sme v dave veľa ľudí v civile a oni reagovali hneď, ako sa začal útok na premiéra Vučiča,” povedal Lukač.

Srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič v reakcii uviedol, že útok na Vučiča je tiež útokom na Srbsko, jeho mierovú politiku a politiku regionálnej spolupráce. “Je to ďalší negatívny dôsledok spolitizovania tejto témy (masakry v Srebrenici), ktoré namiesto k zmiereniu viedlo k novému štiepeniu a nenávisti,” uviedol Dačič vo vyhlásení pre médiá.

Bosnianske médiá dali útok na Vučiča do súvislosti s tohtotýždňovými udalosťami v Bezpečnostnej rade OSN, ktorá kvôli vetu Ruska v zabránila prijatiu rezolúcie o Srebrenici predloženej Veľkou Britániou. Pracovná verzia rezolúcie jednoznačne definovala zločiny spáchané v Srebrenici v roku 1995 ako genocídu voči bosnianskym Moslimom. Vyzývala tiež na jej pripomínanie, aby sa podobná udalosť už nikdy nezopakovala.

Reklama

Srbskí politici vrátane Vučiča odmietajú nazývať masaker v Srebrenici genocídou a namiesto toho hovoria “hroznom” alebo “obludnom” zločine.

Vučičovi, bývalému srbskému nacionalistovi, ktorý sa zmenil na presvedčeného Európana, pripomenuli účastníci spomienky v Potočari jeho minulosť, keď roztiahli transparent s nápisom “Za každého Srba zabijeme 100 moslimov”. Vučič to vyhlásil 20. júla 1995 v srbskom parlamente, deväť dní po tom, čo Srebrenica, vyhlásená za bezpečnú zónu OSN, padla napriek prítomnosti holandských modrých prílb do rúk jednotiek bosnianskych Srbov.

Vučič bol vtedy čelným predstaviteľom ultranacionalistických Srbskej radikálnej strany (SRS) Vojislava Šešelja obvineného neskôr z vojnových zločinov. Na jeseň roku 2008 sa Vučič od Šešelja dištancoval a spolu so súčasným prezidentom Tomislavom Nikoličom nastúpil na kurz proeurópskej politiky Srbska.

Viac sme o Srebrenici písali TU.

Pozrite si video z nebezpečnej situácie, keď srbský premiér uteká vyhnaný islamským davom:

Reklama

 

Vučič po útoku v Potočari sa vyjadril, že jeho ruka k Bosniakom zostáva vystretá

Srbský premiér Aleksandar Vučič reagoval pokojne na dnešný útok na svoju osobu počas spomienkového podujatia pri príležitosti 20. výročia genocídy v Srebrenici. Útok podľa neho neiniciovali príbuzní obetí bosnianskej vojny z rokov 1992-95.

“Bez ohľadu na to, čo som videl, moja ruka k Bosniakom zostáva vystretá,” vyhlásil Vučič v Belehrade na tlačovej konferencii po mimoriadnom zasadnutí vlády. “S Bosniakmi musíme žiť spoločne v budúcnosti. Dosť bolo nenávisti, dosť bolo zloby,” dodal.

Srbský premiér opäť vyzval na zmierenie medzi Srbmi a bosnianskymi Moslimami. Z útoku obvinil tri skupiny futbalových chuligánov, z ktorých jedna, ktorá však naňho útočila len slovne, prišla zo Srbska. Po položení kvetov v Pamätnom centre v bosnianskej dedine Potočari ležiacej neďaleko Srebrenice nasledoval podľa neho dobre organizovaný a pripravený útok za použitia kameňov, pästí a kopancov.

Vučič pri opise udalostí potvrdil, že počas úniku pred rozvášneným davom sa mu rozbili okuliare, no z incidentu nakoniec vyviazol len s poranenou perou.
Na novinársku otázku, či došlo k pokusu o atentát, Vučič odpovedal: “Určite ma nechceli pozvať na obed alebo večeru.”

Starosta Srebrenice Čamil Durakovič sa srbskému premiérovi za útok v Potočari ospravedlnil. “Vučič dnes objal Muniru Subašičovú (predsedníčka organizácie Matky zo Srebrenice), zúčastnil sa spomienky na obete a pripol si ‘kvet Srebrenice’, čím sa snažil ukázať, že súcití s naším smútkom a utrpením,” citovala Durakoviča srbská agentúra Tanjug.

Srbský minister vnútra Nebojša Stefanovič označil incident v Potočari za “škandalózny čin” a “pokus o vraždu”. Bosna si podľa neho nesplnila ani minimum svojich povinností pokiaľ ide o bezpečnosť srbského premiéra. Už v piatok varoval, že problémy môžu spôsobiť tri skupiny futbalových fanúšikov, z toho jedna zo srbského mesta Novi Pazar.

Za bezpečnosť v Potočari zodpovedala bosnianskosrbská polícia. Srebrenica sa po konci vojny v ocitla na území Republiky Srbskej, menšej z dvoch bosnianskych entít. Jej najvyšší predstavitelia si nepripomínajú masaker v Srebrenici, deje sa tak len v moslimsko-chorvátskej Federácii Bosny a Hercegoviny.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali