Rádio Frontinus dostalo za diskusiu s Mazurekom likvidačnú pokutu. Hovorkyňa Rady: Oblasti ľudskej dôstojnosti a ľudskosti prináleží adekvátna ochrana

Rádio Frontinus dostalo za diskusiu s Mazurekom likvidačnú pokutu. Hovorkyňa Rady: Oblasti ľudskej dôstojnosti a ľudskosti prináleží adekvátna ochrana

Slovensko 27. apríla 2017 (HSP/Foto: TASR -Erika Ďurčovák,Michal Svítok )

 

Rada pre vysielanie a retransmisiu na svojom pondelkovom zasadnutí rozhodla, že žilinské rádio Frontinus odvysielaním programu Debata na telefón dňa 2. októbra 2016 s jediným hosťom, poslancom NR SR za stranu Ľudová strana – Naše Slovensko Milanom Mazurekom, vraj porušila zákon o vysielaní a retransmisii. Rada zároveň rozhodla o pokute vo výške 15.000 eur, ktorú možno považovať za likvidačnú.

Ilustračná snímka

Rade sa nepáčili názory Mazureka týkajúce sa riešenia rómskej problematiky, väzenského systému, sociálneho systému, dôchodkov a prerozdeľovania verejných financií, ktoré označila za vyhranené a výlučne jednostranné.

Reklama

Rada tiež odsúdila kritické vyjadrenia ku konaniu vlády, predstaviteľov koalície a opozície, výboru pre ľudské práva, riaditeľa RTVS Václava Miku, generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, poslankyne Lucie Nicholsonovej a mimovládnej organizácie Ľudia proti rasizmu.

V stanovisku sa tiež uvádza, že v relácii nebola poskytnutá akákoľvek názorová oponentúra čím podľa rady prišlo k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti politicko-publicistického programu. Za uvedené vytknutia rada uložila rádiu upozornenie na porušenie zákona.

Reklama

 

Likvidačná pokuta?

Pokutu žilinskému rádiu vo výške 15.000 eur rada zdôvodnila tvrdením, že odvysielalo vyjadrenia o neprispôsobilosti, sociálnych výhodách, násilí a vandalizme príslušníkov rómskeho etnika spôsobom porušujúcim zákaz skrytou formou podnecovať nenávisť na základe príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine.

Druhým dôvodom boli podľa členov rady odvysielané vyjadrenia o nebezpečenstve, ktoré predstavuje skupina islamských imigrantov, spôsobom porušujúcim zákaz skrytou formou podnecovať nenávisť na základe viery a náboženstva.

Na snímke poslanec Milan Mazurek

Rada pre vysielanie a retransmisiu zdôvodnila výšku pokuty aj tvrdením, že Frontinus odvysielalo explicitné urážlivé vyjadrenia na adresu rómskeho etnika, čím porušilo zákaz otvorenou formou znevažovať alebo hanobiť na základe príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine.

Reklama

Vzhľadom na počet doručených sťažností súvisiacich s uvedenou reláciou, ktorých bolo len osem, pôsobí pokuta vo výške 15.000 eur ako neprimerane vysoká. O stanovisko k uvedeným informáciám sme požiadali Radu pre vysielanie a retransmisiu. Odpovedala hovorkyňa Lucia Jelčová:

 

Prečo pristúpila rada k tak vysokej pokute pre rádio Frontinus? Boli podľa rady vyjadrenia hosťa rádia tak závažné, že za to prislúcha rádiu likvidačná pokuta?

Výšku pokuty Rada určuje podľa závažnosti a následkov porušenia povinnosti, miery zavinenia a prihliadnutím na rozsah vysielania. Oblasť ľudskej dôstojnosti a ľudskosti (§ 19), pod ktorú v rámci zákona o vysielaní a retransmisii (ZVR) ustanovenie o zákaze podnecovania nenávisti, ku ktorému vysielaním relácie Debata na telefón s hosťom M. Mazurekom prišlo, je považovaná za jednu z najdôležitejších, a preto jej prináleží adekvátna ochrana. Práve preto porušenie § 19 patrí k tým porušeniam, za ktoré zákon určuje najvyššiu pokutu – v rozpätí od 3 319 eur do 165 969 eur vysielateľovi televíznej programovej služby a v rozpätí od 497 eur do 49 790 eur vysielateľovi rozhlasovej programovej služby. V tomto konkrétnom prípade Rada vyhodnotila, že miera závažnosti porušenia a rozsah zásahu si vyžiadali sankciu vo výške, o ktorej rozhodla.

Nejde pritom o ojedinelú sankciu – za porušenie § 19 v posledných rokoch uložila Rada napr. pokutu 50 000 eur vysielateľovi RTVS za program Večer pod lampou či pokuty vo výške 25 000 eur, 15 000 eur, 12 000 eur vysielateľovi MAC TV, s.r.o. za program Extrémne rodiny.

Reklama

 

Je 8 sťažností počet, ktorý je relevantný, aby bola udelená tak vysoká pokuta? Toľko sťažností dajú dokopy hocakí neprajníci ktoréhokoľvek média.

Počet sťažností nemá na rozhodnutie Rady žiaden vplyv; bez ohľadu na to, či Rada na vysielanie programu dostane jednu alebo desiatky sťažností, pri prešetrovaní možného porušenia zákona a určení sankcie postupuje rovnako. Zo ZVR vyplýva, že ak Rada zaeviduje sťažnosť s obsahom totožným s už skôr zaevidovanou sťažnosťou, priradí ich k sebe. Počet 8 sťažností v tomto konkrétnom prípade teda pri rozhodovaní Rady o výške sankcie nehral rolu.

 

Neobávate sa, že takýmito pokutami likvidujete média a zároveň vysielate signál, že sa treba obávať, čo ktorý hosť v relácii povie? Nemyslíte si, že takto nepriamo obmedzujete slobodu slova? Médium, ktoré vysiela live predsa nikdy nevie, čo kto v relácii povie. Viackrát už boli aj štandardní politici obvinení, že sa vyjadrovali extrémisticky alebo veľmi expresívne, prípadne proti nim za ich vyjadrenia boli podané žaloby alebo trestné oznámenia.

Cieľom Rady rozhodne nie je likvidácia médií ani obmedzovanie slobody slova, Rada len dohliada na to, aby subjekty, ktoré spadajú pod jej jurisdikciu, vysielali v súlade so zákonom. Objektívnu zodpovednosť za to, čo bolo odvysielané, nesie vždy vysielateľ. Ten by mal poznať ustanovenia zákona o vysielaní a retransmisii a vysielať tak, aby nedošlo k ich porušeniu. Samozrejme, živé vysielanie v tomto smere kladie na vysielateľa vyššie nároky. A to, že ide o živé vysielanie, berie Rada v zreteľ. Vysielateľ však má aj v živom vysielaní mnoho prostriedkov na to, aby zabránil tomu, že k dôjde k porušeniu zákona.

Sporným v prípade konkrétneho vysielania Debaty na telefón nie je teda samotná účasť M. Mazureka. Problematické je, že v programe zazneli jeho vyjadrenia, ktoré podnecovali nenávisť na základe príslušnosti k národnosti alebo etnickej skupine, viery a náboženstva a znevažovali resp. hanobili na základe príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine, pričom vysielateľ sa nijakým spôsobom nesnažil tieto jeho vyjadrenia, ktorými došlo k porušeniu zákazu podnecovania nenávisti, korigovať, a tak relácia ako celok naplnila podstatu porušenia predmetného ustanovenia.

 

Rada rádiu vytkla aj skutočnosť, že poslanec Milan Mazurek bol jediným hosťom relácie. Aj iné rádia, vrátane verejnoprávneho, majú v niektorých reláciách len jedného hosťa. Prečo práve v tomto prípade je to neobjektívne?

Aj v prípade druhej uloženej sankcie – upozornenia na porušenie zákona, ktorú Rada uložila za to, že touto reláciou vysielateľ porušil pravidlá objektivity, platí rovnaké východisko. K  porušeniu pravidiel objektivity neprišlo tým, že M. Mazurek bol jediným hosťom relácie, ale tým, že mu zo strany vysielateľa nebola vytvorené žiadna názorová oponentúra, čím sa relácia ako celok stala neobjektívnou a nevyváženou. Kritériom pre posúdenie objektivity programu nie je počet hostí – v relácii môže byť pokojne aj päť hostí, no pokiaľ zastávajú všetci rovnaký názor a nevyvažuje ho ani moderátor, môže byť vo výsledku neobjektívna, zatiaľ čo relácia a s jediným hosťom, ktorému ale oponuje a chýbajúce dotknuté strany zastupuje moderátor, je ako celok objektívna a vyvážená. Pravidlá o objektivite a nestrannosti sa pritom v zmysle zákona vzťahujú len na spravodajské a spravodajsko-publicistické programy.

Reklama

 

O stanovisko sme požiadali aj samotné Rádio Frontinus ako aj poslanca Mazureka. Budeme vás informovať.

 

 

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali