Prečo sa puč v Turecku nepodaril a čo môžeme ďalej očakávať?

Prečo sa puč v Turecku nepodaril a čo môžeme ďalej očakávať?

Ankara 17. júla 2016 (HSP/Foto:TASR/AP, AP-Burhan Ozbilici)

 

Dnes ráno vyšla o tureckom vojenskom prevrate na ruskom webe rusvesna.su nová informácia, tentoraz z pera ďalšieho ruského novinára Andreja Polunina, ktorý v rozhovore vyspovedal zástupcu riaditeľa Tavrického informačno-analytického centra RISI Sergeja Jermakova a odborníka z Inštitútu problémov medzinárodnej bezpečnosti RAN Alexeja Fenenka.

Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Informácie z článku Andreja Polunina dopňlňajú informácie, ktoré včera poskytol Grigorij Ignatov a ktoré sme zverejnili na Hlavných správach včera. Záujemcovia o presné znenie Poluninovej správy v ruštine sa môžu pozrieť tu.

Reklama

 

Chronológia udalostí tureckého pokusu o vojenský prevrat

Reklama

Polunin najprv zhrnul celý priebeh pokusu o vojenský puč, ktorý sa odohral v noci z piatka na sobotu (15/16.7.2016) na základe informácii zverejnených tureckými masovokomunikačnými prostriedkami.

Podľa Poluninových informácii  puč sa odohral približne nasledovne. Okolo 23:00 vyšli do ulíc vojaci, ktorí blokovali aj mosty cez Bospor v Istanbule, vzali pod kontrolu niektoré objekty infraštruktúry v mestách a pokúsili sa obsadiť aj medzinárodné letisko v Istanbule a prerušili vysielanie štátnej televízie.

Premiér Turecka Binali Yildirim ako prvý informoval o tom, že v krajine sa vojaci pokúsili previesť vojenský prevrat. Na celom území Turecka sa vyhlásil výnimočný stav a začali prichádzať prvé informácie o násilných stretoch medzi vojakmi a občanmi. Masovokomunikačné prostriedky informovali, že tanky obkľúčili budovu parlamentu v Ankare, vystrelili niekoľko rakiet na budovu národnej televízie TRT. Prišlo aj k ostreľovaniu prezidentského paláca.

Prezident Turecka Erdogan, ktorý oddychoval okamžite zareagoval a vyzval obyvateľov vyjsť do ulíc, kvôli ochrane demokracie. O 4:00 predstúpil Erdogan pred žurnalistov na istanbulskom letisku a prehlásil, že účastníci prevratu ponesú tvrdé následky. V reči k národu označil pokus o prevrat zradou a ohrozením štátu a tiež informoval že operácia proti prívržencom prevratu sa úspešne skončí a moc sa nedostane do rúk vojenských pučistov.

Prvotná verzia o organizátoroch prevratu zaznela z úst ministra justície Bekira Bozdaga. Podľa jeho informácii zodpovednosť za prevrat nesie hnutie Chizmet, v čele ktorého stojí spisovateľ a bývalý politik Fethullah Gülen, ktorý momentálne žije v americkej Pennsylvánii. Gülenovci však odmietli toto obvinenie a k pokusu o vojenský puč sa nehlásia.

Reklama

Nadránom turecká tlač informovala, že pokus o prevrat iniciovali niektorí členovia vojenskej prokuratúry a 46 vyšších vojenských dôstojníkov. Zaznela informácia, že v armáde prišlo k rozkolu. Pučistov podľa tureckej verzie podporovali len niektoré jednotky pozemných vojsk a letectva.

Erdogan tvrdil, že skupina pučistov získavala rozkazy od svojich vodcov z USA. Uistil, že v tureckých ozbrojených silách sa vykoná čistka. Podľa správ z tureckej televízie a novín 5 generálov a 29 plukovníkov bolo odvolaných zo služby. Agentúra Reuters informovala, že desiatky vojakov zložili zbrane a vzdali sa polícii na námestí Taksim v centre Istanbulu. V sobotu približne o 10:00 už bolo zatknutých približne 1500 osôb. Turecké masovokomunikačné prostriedky zverejnili, že počas pokusu o vojenský prevrat zahynulo 60 ľudí, 17 z nich boli príslušníci špeciálnych jednotiek tureckého ministerstva vnútra a medzi obeťami je aj jeden pučistický turecký generál.

Prezident RF Vladimír Putin v čase prebiehajúceho prevratu viedol zasadanie, na ktorom sa prerokoval postup na skorý a bezpečný návrat ruských turistov z Turecka, ktorí sa nachádzajú v hotelových komplexoch. Podľa ruských informácii  išlo približne o 5 000 ruských turistov, v prvom rade Rusi doporučili turistom neopúšťať hotelové komplexy a zorganizovali špeciálne letecké spojenie pre turistov, ktorí sa chcú vrátiť domov.

Ja len podotýkam, že ani v hotelových komplexoch nie sú turisti v bezpečí, z Tunisu a Egypta v posledných mesiacoch sú známe prípady útoku teroristov na prímorské hotelové komplexy, pri ktorých hotelová ochranka nedokázala (niektorí tvrdia že ani nechcela) chrániť európskych turistov a teroristi povraždili a zranili niekoľko desiatok turistov. Istotne však sú turisti viac v bezpečí v hotelových komplexoch, ako keby sa voľne pohybovali po uliciach miest, pocit bezpečia je však veľmi iluzórny.

 

Reklama
Na snímke muž pózuje s tureckou vlajkou pred autom, ktorý zničil vojenský tank
Na snímke muž pózuje s tureckou vlajkou pred autom, ktorý zničil vojenský tank

 

Interview Andreja Polunina s analytikom Sergejom Jermakovom

Po zhrnutí priebehu divného pokusu o vojenský prevrat v Turecku (ktorý už ako divný a zinscenovaný označili aj niektorí západní novinári a odborníci) prikročil Andrej Polunin k otázkam na ruského analytika a odborníka Sergeja Jermakova, zástupcu riaditeľa Tavrického informačno-analytického centra RISI.

Na otázku čo treba vidieť za pučom v Turecku a aké budú nasledujúce udalosti odpovedal Sergej Jermakov nasledovne. Podľa jeho slov pokus o prevrat v Turecku odborníkov neprekvapil a mnohí ho aj očakávali. Erdogan sa rozhodol z Turecka vytvoriť autokratický režim. Takmer od začiatku svojho politického pôsobenia mal Erdogan rozbroje s tureckou generalitou. Rozpory sa prehĺbili, keď Erdogan nasadil armádu v operáciách, s ktorými časť generálov nesúhlasila. Tento nepodarený pokus o štátny prevrat je len prvou akciou tohto druhu, problémy s armádou budú pokračovať.

Na otázku, prečo sa pokus o vojenský prevrat nepodaril Jermakov uviedol, že momentálne tureckí vojaci nemajú zjavného vojenského lídra, ktorý by mohol vziať na seba zodpovednosť a úspešne vykonať prevrat, ktorým by sa armáda dostala k moci. Podľa Jermakova dnes Erdogan obviňuje so zosnovania puču Fetullaha Gülena, ktorý sa momentálne nachádza v exile v americkej Pennsylvánii. Ak je pravdou, že Gülen naozaj stál v čele prevratu a turecká armáda nemala skutočného lídra, je to jeden z možných dôvodov neúspechu celej akcie. Je takisto aj možné, že prevrat zinscenoval Erdogan sám. Celkovo plán na prevrat bol dobrý a vychádzal z odskúšaných scenárov, nakoniec však nevyšiel, pričom počas prevratu nestratil Erdogan ani na minútu kontrolu nad krajinou. Informácia o tom, žeby Erdogan požiadal o azyl Nemecko sa nepotvrdili, pučisti takisto rozhodne nevystúpili v masovokomunikačných prostriedkoch a neoboznámili verejnosť so svojimi cieľmi. To boli prvé chyby, ktorých sa dopustili.

Na otázku, ako hodnotí Jermakov činnosť Erdogana počas prevratu, Jermakov odpovedal, že Erdogan hral vabank, keď vyzval ľudí vyjsť do ulíc proti tankom, pretože sa zvýšil počet obetí. Ľudia v uliciach zachránili Erdogana pred totálnym politickým pádom a Erdogan vyšiel z konfliktu ako víťaz. Jermakovovi pripomínal puč v Turecku puč v ZSSR v auguste 1991, kedy tiež celý plán bol postavený správne, armáda vyšla do ulíc, nakoniec sa však udalosti odohrali úplne ináč, ako iniciátori puču predpokladali. V Turecku podobne ako v ZSSR v roku 1991 takisto celá armáda neprešla na stranu pučistov. Po niekoľkých hodinách sa začali rovnako ako v roku 1991 v  ZSSR kde sa vzdali sovietski vojaci aj tureckí vojenskí  pučisti vzdávať.

Na otázku ako sa bude v Turecku ďalej vyvíjať situácia Jermakov odpovedal, že situácia v Turecku je výbušná, ekonomické problémy budú ďalšie dianie v Turecku značne ovplyvňovať. To že sa vykonala čistka v tureckej armáde, ktorá postihla najmä vyšších a starších dôstojníkov ešte neznamená, že Erdogan armádu ovládol.  Navyše ak na miesta zatknutých a odstavených vyšších dôstojníkov (generálov, plukovníkov, majorov) dosadí narýchlo povýšených kapitánov a majorov na ktorých sa spolieha, utrpí výrazne efektivita tureckej armády. Erdogan bude musieť ísť na kompromis. Určite však Erdogan niektorých vyšších dôstojníkov tvrdo a exemplárne potrestá – tu sa ukáže v plnej miere podľa Jermakova jeho surový a zákerný charakter.

Na otázku ako sa budú rozvíjať ďalšie vzťahy medzi Ankarou a Moskvou Jermakov odpovedal že turecký prezident pochopil, že za prevratom nestoja Rusi,  a naznačil, že stopa vedie k USA. Jermakov si myslí, že pokus o prevrat oslabí vzťahy medzi Tureckom a  USA a toto ochladnutie sa určite prejaví aj v dianí v Sýrii. Celkovo politické a  ekonomické dianie v Turecku bude podľa Jermakova značne nestabilné.

 

Interview s Alexejom Fenenkom

Reklama

V uvedenom článku potom Andrej Polunin položil niekoľko otázok aj odborníkovi z Inštitútu problémov medzinárodnej bezpečnosti RAN Alexejovi Fenenkovi. Fenenko hneď na začiatku povedal, že nevylučuje možnosť Erdoganovho zinscenovania celého puču. Momentálne je nepodstatné, či puč zinscenoval Erdogan, alebo nie. Jednota, profesionalita a efektivita tureckej armády sa poslednými udalosťami nesmierne znížila. Ak existuje rozkol v tureckej armáde, stráca Turecko jeden zo svojích bezpečnostných pilierov.

Fenenko naznačil, že úpadok tureckej armády, ktorá prestáva byť politickým exponentom je zrejmý  približne od roku 2006, kedy armáda uvoľnila svoje pozície v politickej aréne poloislamistickým zoskupeniam. Postupné vzdaľovanie sa Turecka od modelu Kemala Ataturka, ktorý krajinu budoval na sekularizme a armádu považoval za garanta politického diania v Turecku, je viac ako zrejmý.

Momentálne Tureckom burcuje islamizácia štátu a neoosmanizmus. Snahy o vytvorenie Kurdistanu v Iraku a Sýrii a preformátovanie celého Blízkeho východu podľa plánu amerických neoconov, Turkov nesmierne dráždia, kurdské útoky na území Turecka ešte viac neoosmanizmus a islamizáciu v Turkoch prebúdzajú. Ak bude konflikt eskalovať, Turci nechcú pripustiť vznik Kurdistanu na území Sýrie, Iraku a Turecka a tento fakt ešte viac prehĺbi rozpory medzi Tureckom a USA. Či však dokáže Ankara svoj vplyv v Turecku a na Blízkom východe udržať je podľa Fenenka veľmi otázne.

Na otázku Polunina či by bol pre Rusko výhodný variant rozpadu Turecka Fenenko odpovedal, že ak vznikne vojna v Turecku a bude pokračovať islamizácia krajiny, bude to pre Rusov nevýhodné, rovnako ako bude nevýhodný fakt uzavretia Bosporu a Dardanel. A na záver povedal, že ISIL oproti tureckým islamistom bude len detským strašidielkom.

Branislav Krasnovský

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali