Organizátorov výbuchov v Chersonskej oblasti na Ukrajine nezistila polícia ani tajné služby, ale… telefónni chuligáni

Organizátorov výbuchov v Chersonskej oblasti na Ukrajine nezistila polícia ani tajné služby, ale… telefónni chuligáni

Moskva 30. novembra 2015 (HSP/Foto:YouTube)

 

Ešte aj dnes má polovica obyvateľov Krymu problémy s osvetlením a kúrením. Ukrajina nemieni obnoviť dodávky elektriny na polostrov. Polícia, ani tajné služby dodnes nezistili, kto vyhodil do povetria stožiare diaľkového elektrického vedenia

To, čo sa nepodarilo polícii a tajným službám, zvládli… telefónni chuligáni. Dvaja populárny ruskí pranksteri (telefónni chuligáni, humoristi) za pomoci známych ukrajinských politikov sa predsa dopátrali a zistili, kto zorganizoval a vykonal výbuchy v Chersonskej oblasti. O tom samotní praknsteri Vovan (Vladimír Kuznecov) a Lexus (Alexej Stoľarov) porozprávali v priamom prenose v televíznej relácii.

Reklama
Na snímke praknsteri vľavo Vovan (Vladimír Kuznecov) a Lexus (Alexej Stoľarov) počas živého vysielania televízie Life News
Na snímke praknsteri vľavo Vovan (Vladimír Kuznecov) a Lexus (Alexej Stoľarov) počas živého vysielania televízie Life News

Prezradili, že s ukrajinskými politikmi komunikovali 3 týždne, teda spojili sa s nimi niekoľko dní pred výbuchmi. Na začiatku, pochopiteľne, ich chceli nachytať na hruškách a pripraviť humoristickú reláciu, avšak po prerušení dodávok elektriny na Krym sa rozhodli dopátrať, kto stojí za výbuchmi a čo to všetko znamená.

Telefónni srandisti, ktorí vedia zmeniť hlas a zahrať si „úlohu“, volali organizátorom blokády Krymu a predstavovali sa ako ukrajinský poslanec a poradca prezidenta Anton Geraščenko a minister vnútra Ukrajiny Arsen Avakov. Dokonca usporiadali niekoľko internetových a telefónnych konferencií, keď na jednom konci „drôtu“ bola ich obeť a na druhom – falošní Anton Geraščenko a Arsen Avakov.

Reklama

Najprv v mene Antona Geraščenka zavolali exilovému „lídrovi“ krymských Tatárov Mustafovi Džamilevovi a poprosili ho aby dal kontakt na organizátorov a „prevádzkovateľov“ blokády Krymu. Džamilev im ochotne dal číslo mobilu Lenura Isľamova, ktorý je iniciátorom a „veliteľom“ blokády Krymu. Isľamov im prezradil, kto uskutočnil diverziu v Chersonskej oblasti.

Pikantériou je to, že pranksteri sa s Isľamovom o tohto človeku už rozprávali, ešte takmer 10 dní pred výbuchmi – samozrejme, z úplne iného dôvodu a vtedy vôbec netušili, že práve tento človek vykoná diverziu. Ešte 11. novembra Lenur Isľamov zavolal pranksterom – falošným Geraščenkovi a Avakovi – a posťažoval sa, že má problém a požiadal ich o pomoc. Prezradil, že jedného spolubojovníka zadržali na policajnej stanici v Zaporožskej oblasti. Dal im číslo mobilu. Pranksteri zavolali nejakému Enverovi a opýtali sa, aké má problémy. Prezradil, že bol na „služobke“ v Berďansku a vezie 6 mín a 2 ručné protitankové granátomety…

Pranksteri sa porozprávali s dôstojníkom, ktorý im vysvetlil, prečo zadržali Envera: nemal príslušné doklady na prevoz zbraní. Mal síce akési kópie dokladov, ale polícia žiadala originály dokumentov. Preto sa mali na miesto činu dostaviť Enverovovi šéfovia, ktorí vraj potrebné doklady mali. Zbrane smerovali – kam inde – na hranicu s Krymom…

Pranksteri vysvetlili, že diverziu v Chersonskej oblasti nepriznáva iba ukrajinské vedenie, pretože na polícii a v tajných službách presne vedia, čo sa stalo – nie náhodou Bezpečnostná služba Ukrajiny tento incident kvalifikuje ako teroristický čin. Žiadne pochybnosti nemajú ani na ministerstve vnútra Ukrajiny. Pranksteri sa spojili so šéfom polície v Chersonskej oblasti Arturom Merikovom, ktorý potvrdil, že výbuchy zorganizovala skupina „exilových“ krymských Tatárov, ktorí pokračujú v blokáde Krymu.

„Máme s nimi problémy. Zastavujú ľudí, kontrolujú doklady a ich veci a na to vôbec nemajú právo. Títo krymskí Tatári u nás vyhodili do vzduchu jeden stožiar a ďalšie tri stožiare vyhodili do vzduchu v Čaplinke. Chceli sme to opraviť, ale nepúšťajú tam opravárov. Ak chcú protestovať, tak by to mali robiť mierovou cestou a nie vyhadzovať niečo do luftu. Výbuch bol a môžeme to kvalifikovať ako teroristický čin,“ potvrdil náčelník polície v Chersonskej oblasti Artur Merikov.

Reklama

Lenur Isľamov prezradil „Geraščenkovovi a Avakovovi“, že stožiare do povetria vyhodil príslušník bataliónu Donbas Enver Kutia narodený v r. 1969. Keď mu pranksteri „kamarátsky“ poradili, aby tohto človeka na nejaké obdobie  niekde schoval, pretože prípad začala riešiť Bezpečnostná služba Ukrajiny, ten sa iba usmial. Prezradil, že je v kontakte s jej vedením a samotná Bezpečnostná služba Ukrajiny pracuje na tom, aby celý incident predstavila tak, že stožiare v Chersonskej oblasti vyhodili do vzduchu agenti ruských tajných služieb.

Navyše Lenur Isľamov šokoval pranksterov správou, že litovská ambasáda sponzoruje organizátorov blokády Krymu sumou 50 tisíc eur mesačne. Tým dokáže „nakŕmiť“ 500 – 600 ľudí, ktorí v súčasnosti blokujú ukrajinskú hranicu s Krymom.

Eugen Rusnák

Video si môžete pozrieť tu:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali