“To nebude prechádzka”: ako môže KĽDR odpovedať na potenciálny útok USA

“To nebude prechádzka”: ako môže KĽDR odpovedať na potenciálny útok USA

Washington 13. apríla 2017 (HSP/sputnik/Foto:TASR/AP-Jo Jung-ho)

 

K brehom Južnej Kórey smeruje veľká skupina amerického námorníctva na čele s lietadlovou loďou Carl Vinson. Po raketovom útoku na sýrsku leteckú základňu Šajrat sa experti boja, že Donald Trump rovnako neočakávane dá príučku severokórejskému prezidentovi Kim Čong-unovi. Armáda KĽDR má však veľký útočný potenciál a je schopná odvetného úderu

Ilustračné foto

Sily nie sú vyrovnané

Reklama

USA majú kolosálne vojenské možnosti vo Východnej Ázii, môžu teda vykonať zničujúci útok na Severnú Kóreu kedykoľvek. Chrbticou americkej moci je siedma flotila, pozemná a letecká skupina dislokovaná v Japonsku a Južnej Kórei.

Celkový počet vojakov vrátane námorníkov a príslušníkov námornej pechoty je viac ako 70 tisíc. Bez príchodu posíl môžu Spojené štáty podnikať veľké údery z mora a vzduchu, a tiež vykonávať výsadkové operácie.

Reklama

Počas niekoľkých hodín môžu USA rozbombardovať Severnú Kóreu s pomocou jadrových zbraní za využitia diaľkových bombardérov B-52, B-2 a B-1. Okrem toho jadrový útok na KĽDR môže byť vykonaný aj z lodí či ponoriek, kde sa nachádzajú medzikontinentálne rakety.

Politickú podporu akcie Washingtonu proti KĽDR poskytnú Tokio a Soul. Nielen to, Japonsko môže k brehom premiestniť tri skupiny s lietadlovými loďami a Južná Kórea posilniť úspešné bombardovanie útokom po zemi.

Proti Severnej Kórei sa už dávno vytvorila mocná vojenská aliancia. V ratingu portálu Global Firepower USA stoja na prvom mieste, Japonsko na siedmom a Kórea na jedenástom, KĽDR až na 25.

 

Zničujúca moc

Reklama

Armáda Severu je vybavená sovietsko-čínskou technikou a pochybnými modelmi techniky svojej výroby. Najviac zraniteľné jednotky KĽDR sú letectvo a tankové jednotky, kde je najväčšie množstvo zastaranej techniky. Ani flotila nie je nijako zaujímavá.

KĽDR sa však prekonala vo vytváraní delostreleckých systémov a raketových systémov s malým a stredným dostrelom. Sever má, podľa Global Firepower, k dispozícii 4300 kusov diel (proti 5374 Južnej Kórei), 2225 samohybných diel (proti 1900) a 2400 raketových systémov (proti 214).

Kolosálna ničivá sila sa však nachádza v raketových vojskách KĽDR. Komunisti majú stovky raketových systémov s raketami schopnými niesť jadrové nálože. Severokórejské rakety môžu doletieť do akéhokoľvek bodu na území svojho južného suseda a zasiahnuť lode protivníka v blízkej námornej zóne, to znamená do 500 míľ.

Hroznou zbraňou je raketa Nodon-1 (dolet 1,3 tisíc kilometrov), Hwaseong-6 (do 500 kilometrov), Hwaseong-5 (do 300 kilometrov) a KN-02 (do 70 kilometrov). K nedostatkom týchto rakiet patrí malá presnosť a slabá ochrana proti prostriedkom protivzdušnej obrany. USA a Južná Kórea budú môcť s vysokou pravdepodobnosťou zostreliť väčšinu vypustených rakiet, časť z nich však tak ako tak doletí k svojmu cieľu.

Na najzraniteľnejšom mieste sa nachádza Soul, ktorý od hranice delí len 24 kilometrov. Tento megapolis môže byť zničený jednou delostreleckou salvou severu. Záchrana hlavného mesta Južnej Kórey je najväčšou úlohou v hypotetickom vojnovom konflikte. Existuje veľké riziko veľmi početných obetí v Soule aj v ďalších juhokórejských mestách.

Reklama

Protivníkov KĽDR tiež zastavuje nepredvídateľnosť komunistickej strany, fanatická vernosť národa a armády voči lídrovi krajiny. Pritom ale odstránenie Kim Čong-una nezbaví Washington, Soul a Tokio bolesti hlavy.

Po prvé, obraz zosnulého mladého prezidenta doplní Panteón severanov, stane sa symbolom nekompromisného boja s imperializmom. Po druhé, politický režim KĽDR pravdepodobne nepadne. V Severnej Kórei funguje totalitný usporiadanie, pre ktoré je vlastné ľahko vytvárať nových lídrov.

 

Nevyhnutná katastrofa

Zakladateľ portálu Military Russia Dmitrij Kornev si myslí, že Severná Kórea je pripravená klásť dostatočný odpor v prípade napadnutia a mobilizovať ohromnú armádu.

“Avšak šťastie sa od KĽDR čoskoro odvráti. Nikto sa tejto krajiny nezastane. Čína a Rusko pravdepodobne zaujmú neutrálnu pozíciu. Južanom budú najaktívnejšie pomáhať USA.
Možnosti severu podlomí veľmi slabá ekonomika KĽDR, ktorá nemôže dokonca ani v mierových časoch zabezpečiť potraviny pre obyvateľstvo,” hovorí Kornev.

Podľa jeho názoru čaká Severnú Kóreu nevyhnutná porážka, USA ale budú musieť zapojiť pozemné sily. “Bude sa jednať o vzdušno-pozemnú operáciu, ktorú sme mohli sledovať v Afganistane a v Iraku. Jednoduchá prechádzka to nebude. Na zničenie severokórejských vojsk bude treba okolo pol roka,” tvrdí Kornev.

Expert je hlboko presvedčený, že v KĽDR veľmi dobre chápu katastrofický záver vojny a nemajú záujem na eskalácii napätia. Neustále rinčanie zbraňami zo strany komunistického režimu Kornev vysvetľuje nevyhnutnosťou uspokojovať vnútorné otázky a tiež počítaním s finančnou a materiálnou pomocou výmenou za nekonanie.

“Nemyslím si, že veľké mocnosti, vrátane USA, sú naozaj pripravené k ozbrojenému konfliktu na kórejskom polostrove. Existuje až príliš veľké riziko, že namiesto obmedzenej operácie na zadržiavanie režimu sa to zmení v najkrvavejší konflikt od čias druhej svetovej vojny,” dodal Kornev.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali