Kedy sa Čína zapojí do bojov v Iraku a v Sýrii?

Kedy sa Čína zapojí do bojov v Iraku a v Sýrii?

Damask/Peking 28. januára 2016 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Ng Han Guan)

 

V Iraku už Čína bojuje sprostredkovane. Iracké vzdušné sily používajú čínske útočné bezpilotné lietadlá dodané vlani a hrdo ukazujú zábery, na ktorých sú ciele ISIL ničené zo vzduchu. Na videošotoch ministerstva obrany Iraku je vidieť tiež čínskych odborníkov, ktorí pomáhajú Iračanom osvojovať si novú čínsku techniku. Takže Čína sa už zúčastňuje vzdušnej vojny v Iraku a získava skúsenosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Zvesti o zapojení Číny do ruskej leteckej kampane v Sýrii kolujú skoro od samého jej začiatku. Téma účasti Číny v sýrskej vojne sa znovu nastoľuje aj v týchto dňoch. Denník The Washington Times uverejnil v tomto týždni príspevok, v ktorom s odvolaním sa na nemenované americké vojenské zdroje oznámil, že pretože Čína je znepokojená propagandou ISIL v Sin-ťiangu (video s výzvami v čínštine), a rastúcim počtom čínskych občanov, ktorí odchádzajú bojovať za ISIL na Blízky východ, uvažuje ČĽR o účasti v sýrskej vojne. A, ako si myslia Američania, chce to robiť skôr spolu s Rusmi, než so silami Koalície.

Reklama

Denník tiež poznamenáva, že v decembri bol v Číne schválený zákon, ktorý prvýkrát umožňuje čínskym vojakom účasť v protiteroristických operáciách v zahraničí. A v tomto týždni zverejnilo MZV ČĽR prvý dokument o politickej stratégii Číny vo vzťahoch s arabským krajinám, v ktorom sa víta užšia spolupráca vo vojenskej sfére a v boji s medzinárodným terorizmom.

Hneď po uverejnení tohto príspevku v The Washington Times hovorca MZV Číny vyhlásil, že nemá informáciu o tom, že Čína uvažuje o účasti v sýrskej vojne.

Reklama

The London Review of Books uvádza ešte jeden dôvod, prečo nemôže Čína zostať bokom vojny v Sýrii. Podľa slov veľvyslanca Sýrie v Číne pomáhali tajné služby Turecka čínskym Ujgurom dostať sa do Iraku a Sýrie cez svoje územie, a nie sú žiadne záruky toho, že im znovu nepomôžu, tentoraz už ale dostať sa späť do Číny, a to s bojovými skúsenosťami. Veľvyslanec podotkol, že vzťahy medzi čínskymi a tureckými tajnými službami sú dnes viac ako napäté. Iná príčina: Sýria plánuje vynaložiť na obnovenie krajiny asi 30 miliárd USD. Zúčastniť sa rozdeľovania tejto sumy a zostať v krajine nadlho tiež nebude zlé z hľadiska ekonomického a vojenského.

Pred vojnou bola práve Čína pre Sýriu hlavným obchodným importérom s obratom cez dve miliardy USD. Čína tiež mala veľké záujmy v ropnom sektore Sýrie. Čína po niekoľko desaťročí zbrojila Sýriu aj napriek hrozbám USA, a v roku 2004 Asad dokonca navštívil osobne Peking, aby upevnil styky medzi oboma krajinami.

Čo sa týka Iraku, okrem dodávok útočných bezpilotných lietadiel a ich vyskúšania v reálnych bojových akciách, je Čína ochotná podľa informácie The Asia Times spolupracovať s Iračanmi v oblasti zberu a analýzy výzvedných údajov, dodávok zbraní a školení personálu. A podľa slov ministra zahraničia Iraku, v roku 2014 Čína vyjadrila dokonca želanie zasadzovať údery teroristom v Iraku. Minister tiež oznámil, že Čína sa už venuje výcviku irackých vojakov, neuviedol ale formát ani počet účastníkov. O priamych dodávkach zbraní z Číny do Iraku presné údaje nie sú k dispozícii.

Celkom pracuje teraz v Iraku okolo 10 tisíc čínskych občanov a v dobe aktívnej expanzie ISIL muselo ich byť viac ako tisíc evakuovaných. Na Čínu pripadá jedna tretina až polovica celého vývozu irackej ropy, a sám Irak bol v roku 2014 piatym najväčším dodávateľom ropy do Číny. Záujmy Číny v Iraku sú pochopiteľné.

Nie je tajomstvom, že Čína by veľmi chcela získať reálne bojové skúsenosti, ktoré chýbajú súčasným ozbrojeným silám tejto krajiny. A bolo by dobré ich získať nie v globálnej vojne, ale v regionálnej a čo možno čo najďalej od svojich hraníc. Irak a Sýria by boli ideálnym polygónom pre vyskúšanie čínskych zbraní a vojenských príslušníkov, pre koordinovanie akcií letectva a pod. Pritom Čína vidí, že všetky viac menej významné krajiny sveta majú skúsenosti z vedenia modernej vojny, a Čína v tom značne zaostáva.

Reklama

Prezident Číny hneď po zrušení sankcií navštívil Irán a Saudskú Arábiu. Mnohí očakávajú, že rozhodnutie o účasti alebo neúčasti vo vojne na Blízkom východe urobí Čína práve po vyhodnotení týchto návštevách.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

Včera 19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

Včera 19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

Včera 19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
Včera 19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

Včera 19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

Včera 18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

Včera 18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

Včera 17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali