Iniciatíva Zastavme hazard žiada skutočnú reguláciu hazardných hier

Iniciatíva Zastavme hazard žiada skutočnú reguláciu hazardných hier

Bratislava 9. novembra 2017 (HSP/Foto:IZH)

 

Ministerstvo financií SR sa chystá budúci rok novelizovať zákon o hazardných hrách, pričom sa uvažuje o liberalizácii trhu s online hazardnými hrami. Predpokladáme, že sa otvorí aj otázka regulácie herní na území miest a obcí. Od februára sme študovali viaceré zahraničné štúdie a snažili sme sa porovnať reguláciu hazardných hier na Slovensku s reguláciou v zahraničí. Musíme však skonštatovať, že reguláciu na Slovensku nemáme a posledná novela zákona o hazardných hrách bola veľkou premárnenou príležitosťou.

Iniciatíva Zastavme hazard žiada skutočnú reguláciu hazardných hier

Jozef Melicher povedal: „Veľmi nás znepokojuje, že sa neustále množí reklama na hazardné hry. Na jar sme mali oblepenú celú Bratislavu reklamou na kasína a niektoré herne. Reklamy na hazard je plný Internet a nájdete ju aj v rádiách, televízii či na pobočkách pošty. Niektoré pošty viac pripomínajú prevádzku hazardných hier ako poštu. Veľmi nás znepokojuje, že mnohé reklamy ponúkajú hazardné hry ako spôsob zárobku či obohatenia a prípadnú výhru prezentujú ako spôsob naplnenia si snov a zabezpečenia svojich životne dôležitých potrieb. Neúčasť na hre býva niekedy vykresľovaná ako osudová chyba, ktorá viedla k strate rozprávkovej výhry. Pýtame sa: ak štát vylúčil poberateľov sociálnych dávok z herní kvôli ich ochrane, prečo dovolil, aby boli bombardovaní reklamou na iné druhy hazardných hier? Reklama na hazard je neetická a vo vyspelej krajine by mala byť zakázaná.“

Reklama

Peter Beňa uviedol: „Posledná novela zákona o hazardných hrách je účinná od januára a už vo februári sa objavili vážne chyby, kvôli ktorým treba zákon opraviť. Napríklad zákon umožnil patologickým hráčom, aby znova hrali, hoci predtým mohli v herni požiadať, aby ich z hrania vylúčili. Dnes túto možnosť nemajú. Zmeny v charaktere všeobecne  záväzných nariadení priniesli v Bratislave úplný chaos. Hoci boli predstavené viaceré alternatívy regulácie, mnohé z nich boli protizákonné takže jedinou zmysluplnou a zákonnou možnosťou ostal úplný zákaz herní. Prax ukázala, že podmienka 30 % petície pri zákaze hazardu v obci prakticky obmedzila demokraciu a dala neprimerané tromfy do rúk hazardnej lobby. Ukážkovým príkladom je práve Bratislava. Napriek tomu, že takmer 1 800 dobrovoľníkov venovalo viac ako 10 000 hodín dobrovoľníckej práce počas dvoch rokov, aby sa im podarilo vyzbierať podpisy 136 139 Bratislavčanov, je zákaz hazardu v Bratislave neustále napádaný. Prokuratúra sa postavila na stranu hazardnej lobby, podala na súde žalobu proti zákazu herní a úplne ignoruje ducha zákona a jasne prejavenú vôľu občanov zakázať hazard.  Po krádeži podpisov, bezprecedentnom preposielaní osobných údajov Ministerstvu vnútra SR pokračuje vojna hazardnej lobby so slušnými ľuďmi v Bratislave a na strane hazard lobby hrá prokuratúra právne kľučky. Ako to vyriešiť?

Zodpovedný za smerovanie Slovenska je pán premiér Róbert Fico a jeho vláda. Preto vyzývame vládu Slovenskej republiky, aby sa postavila na stranu Bratislavčanov, zarazila tieto nechutné hry na občanoch Bratislavy a vypustila zo zákona podmienku petície na zákaz hazardu. Iba tak sa zabezpečí presadenie demokraticky vyjadrenej vôle Bratislavčanov, ale aj obyvateľov iných miest a obcí bez neustálych súdnych sporov. Súčasne navrhujeme asi 10 opatrení, ktoré umožnia zmysluplnú reguláciu. Uvedomujeme si, že prevádzkovatelia hazardných hier budú mať strach z toho, že ich zrazu všetky mestá a obce zakážu. Predpokladáme však, že po zrušení podmienky petície sa veľké mestá vydajú cestou miestneho referenda, napríklad počas komunálnych volieb, kedy sa budú môcť všetci obyvatelia mesta vyjadriť aký druh regulácie hazardných hier požadujú.“

Reklama

Matej Perašín uzavrel: „Dnes na Slovensku nemáme základnú ochranu hráčov pred problémovým hraním a nie sú zavedené základné preventívne opatrenia ako povinná registrácia hráčov s preukazovaním totožnosti, či povinné hráčske limity na dennú, týždennú a mesačnú prehru. Máme deravý register vylúčených osôb, ktorý umožňuje hru hráčom, ktorí by nemali hrať. Manželskí partneri a deti hráčov nemajú žiadnu ochranu. Ochrana mladistvých je deravá a tak si aj 15-roční žiaci základných škôl môžu založiť hráčske účty a hrať online hazardné hry. V takejto situácii je liberalizácia trhu online hazardných hier úplne neprípustná. Vyzývame preto vládu Slovenskej republiky, aby zastavila liberalizáciu online hazardných hier a prípravila účinnú reguláciu hazardných hier a zamerala sa na ochranu hráčov a ich rodín. Budúci týždeň na Ministerstve financií predstavíme naše konkrétne návrhy a riešenia.“

 

Za iniciatívu Zastavme hazard

Peter Beňa

Matej Perašín

Reklama

Jozef Melicher

Anton Chromík

Redakciu informoval Peter Beňa z Iniciatívy Zastavme hazard.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali