Gazeta Polska: Čo po Rusku? Alebo niektorí poľskí „experti“ pripravujú rozdelenie Ruska na satelitné štáty

Gazeta Polska: Čo po Rusku? Alebo niektorí poľskí „experti“ pripravujú rozdelenie Ruska na satelitné štáty

Varšava 14. mája 2017 (HSP/Foto: Screenshot Gazeta Polska)

 

Kým v Európskej únii, USA a najhlasnejšie v Poľsku a pobaltských štátoch politici a médiá stále strašia „ruskou hrozbou a agresiou“, niektorí „mierumilovní experti“ v Poľsku pripravujú plány, ako rozdeliť Rusko na niekoľko podradných štátov…

Článok v poľských novinách “Čo po Rusku”

Túto „stratégiu“ vo veľmi rozsiahlom článku „Čo po Rusku?“ (teda to asi treba chápať tak – čo bude po likvidácii Ruska…) prezentoval jeden z najvplyvnejších poľských denníkov Gazeta Polska. Autor článku Jakub Augustyn Maciejewski nešetrí kritikou na východného suseda, obviňuje ho zo všetkých smrteľných hriechov, označuje za agresora a tradične „prezrádza“ jeho agresívne úmysly: údajne chce napadnúť takmer všetky európske štáty, obsadiť veľký kus územia EÚ a pod. Samozrejme, ako vždy v podobných prípadoch, kritik neuvádza ani jeden relálny dôkaz…

Reklama

Pozoruhodné je však niečo iné: obviňujúc „ruského agresora“, poľský „expert“ navrhuje, aby Západ… rozdelil územie Ruska na niekoľko malých štátov. Podľa autora článku, by to nebolo miešanie sa do cudzích záležitostí, žiadna agresia alebo kriminál, ale taká „malá technická úprava.“ Autor tohto „projektu“ prízvukuje: “Svet potrebuje národné štáty, vrátane ruského, ale nepotrebuje starodávne impérium na čele s moderným Nerom…”

Autor článku likvidáciu Ruska ako štátu považuje za normálnu vec a navrhuje vlastne to, z čoho mainstream a západní politici obviňujú Rusko, lenže v tomto prípade napadnutie a zničenie Ruska autor považuje za spravodlivé riešenie. Priamo píše: “Rozdelenie Ruska vôbec nie je fantastický scenár.” Snaží sa dokazovať, že ruské „impérium“ treba zničiť.

Reklama

Jakub Augustyn Maciejewski, samozrejme, nachádza aj „dôkazy“. Odvoláva sa na mienku poľského profesora Andrzeja Nowaka, ktorý tvrdí, že v Rusku prekvitá rasizmus a Rusi nenávidia domácich moslimov a naopak. Zasa neuvádza žiadne dôkazy, iba tvrdenia tohto profesora, ktorý svoje závery vykonštruoval na „neznámom materiáli“…

Rusko a jeho susedia

Podľa autora článku v Rusku je „duchovné vákuum“ a v krajine neexistuje žiadna idea a myšlienka, ktorá zjednocuje všetky národy a národnosti krajiny. Je presvedčený, že Rusko nemá žiadne perspektívy, pretože súčasná vláda je podľa neho zlá a prípadné víťazstvo opozície by tiež nič nevyriešilo, pretože ani tá nemá žiadnu ideu a víziu. Jakub Augustyn Maciejewski ani vodcu ruskej opozície Alexeja Navalného nepovažuje za „spasiteľa“ Ruska, tvrdí, že v prípade, ak sa stane ruským prezidentom, bude realizovať veľmi tvrdú politiku voči južným republikám, migrantom a utečencom z moslimských krajín a Zakaukazska.

Jediné východisko pre Rusko, ktoré navrhuje autor článku, je jeho rozdelenie na desiatky malých národnostných štátov. Na mieste Ruska by, podľa poľského „stratéga“ zostala Tatárska republika, Baškírsko, Ural, Západná Sibír, Východná Sibír, Európske Rusko a pod. Tvrdí, že dobrovoľný odchod mnohých národov zo zostavy Ruska by skoncoval s diktátom Moskvy. Je to logické: na mieste silného Ruska by sa vytvorili desiatky politicky a  ekonomicky bezvýznamných slabých štátov, ako napríklad, Luxembursko a Lichtenštajnsko.

“Strihanie” územia Ruska

Autor článku vyzýva Západ, aby nezaháľal, vysúkal si rukávy a začal pracovať na rozdelení Ruska. Hlavne, má „pomôcť“ malým republikám, aby sa vymanili spod vplyvu Moskvy. Tvrdí, že všetko funguje úplne fantasticky tam, kde Kremeľ stratil svoj vplyv: „Mier prišiel tam, kde Rusko stratilo svoj vplyv. Nádherným príkladom je Východná Európa: pobaltské krajiny, Ukrajina alebo Moldavsko žijú v mieri, kým Kremeľ nezačína využívať ruskú národnostnú menšinu, zatvárať plynové kohútiky alebo robiť nátlak v zahraničnej politike. Nie je žiaden dôvod obávať sa, že nezávislé Čečensko, Tatarstan alebo Dagestan sa premenia na svetovú hrozbu,“ tvrdí autor článku.

Nie je zmysel doslovne prekladať toto „historické dielo“ poľského autora a polemizovať s nim. Pobaltské štáty sú preňho ideálnym príkladom slobody a demokracie, zabúda iba, že pomaly polovica obyvateľstva týchto štátov sú takzvaní „neobčania“, ľudské práva ktorých sa denno-denne porušujú. O mieri, pokoji a demokracii na Ukrajine sa radšej ani nebudeme zmieňovať. To, čo sa tam deje, nevidí iba slepec.

Reklama

Podľa autora článku, Moskva by sa mala mlčky prizerať, čo sa deje vo svete, a poslúchať všetkých „šéfov“ – USA, Veľkú Britániu, Nemecko a spol. Za ešte lepší variant poľský novinár považuje vytvorenie na území súčasného Ruska desiatky „nezávislých“ štátov. Otázkou je, ako by reagoval vážený Jakub Augustyn Maciejewski, keby sa dozvedel, že podobný scenár niekto pripravuje pre Poľsko – a ako by sa mu páčilo, že podobný scenár, ktorý navrhuje pre Rusko, to isté Rusko by navrhlo pre Poľsko? Nuž, no comment…

Eugen Rusnák

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

06:58

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. Neoznámil však žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Raoni Metuktire, Emmanuel Macron
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílsky náčelník Raoni Metuktire sa vítajú na ostrove Combu v Brazílii
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali