Francúzsko po parížskych útokoch požiadalo o pomoc ostatné štáty Únie

Francúzsko po parížskych útokoch požiadalo o pomoc ostatné štáty Únie

Brusel 17. novembra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:AP-Geert Vanden Wijngaert)

 

Podľa agentúry DPA, Francúzsko dnes oficiálne požiadalo štáty Európskej únie o podporu a pomoc pri vojenských operáciách v Sýrii a inde vo svete, uviedol dnes francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian. UNHCR vyzval európske krajiny, aby po parížskych útokoch neobviňovali utečencov

Krajina tak po prvýkrát aktivovala článok 42.7 zmluvy EÚ podľa, ktorého majú ostatné štáty únie “povinnosť poskytnúť pomoc a podporu” tej členskej krajine, ktorá sa stala obeťou útoku.

Reklama

Zmienená pomoc by mohla mať formu “buď spolupráce v rámci francúzskej intervencie v Sýrii či Iraku alebo aj úľavy či podpory Francúzska v iných operáciách,” uviedol dnes Le Drian po stretnutí v Bruseli so svojimi rezortnými kolegami z krajín EÚ. Všetci z nich podľa jeho slov z takouto pomocou súhlasili.

DPA doplnila, že členské krajiny EÚ budú onedlho ešte s Francúzskom viesť technické rokovania, aby spresnili charakter ponúkanej pomoci.

Reklama

Piatkové teroristické útoky v Paríži vykonali tri koordinované skupiny strelcov a samovražedných atentátnikov, ktorí zabili najmenej 129 ľudí. K zodpovednosti za tieto útoky sa prihlásil takzvaný Islamský štát.

 

Aktivácia článku 42.7 o vzájomnej vojenskej pomoci je v EÚ historickou premiérou

Francúzsko po dnešnej aktivácii článku 42.7 zmluvy EÚ, ktorý sa týka poskytnutia vzájomnej vojenskej pomoci, uskutoční sériu bilaterálnych rokovaní s členskými štátmi EÚ o tom, ako konkrétne môžu Parížu pomôcť v boji proti medzinárodnému terorizmu.

Aktiváciu článku 42.7, ktorý je obdoba článku 5 NATO (Washingtonskej dohody), oznámil dnes francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian. Touto záležitosťou sa dnes zaoberajú európski ministri obrany v rámci zasadnutia Rady EÚ pre obranu v Bruseli.

Reklama

Článok 42.7 zmluvy EÚ uvádza, že ostatné štáty únie majú “povinnosť poskytnúť pomoc a podporu” tej členskej krajine, ktorá sa stala obeťou útoku. Francúzsko chce toto znenie dosadiť po sérii koordinovaných útokov v Paríži, ku ktorým došlo v piatok 13. novembra.

Le Drian už avízoval, že Francúzsko osloví členské štáty únie na bilaterálne technické rokovania, kde by Paríž predniesol konkrétne požiadavky akými spôsobilosťami a možnosťami konkrétny štát môže Francúzom pomôcť v ich boji s Islamským štátom (IS) v Sýrii a Iraku. Francúzsky minister obrany zároveň pripomenul, že niektoré krajiny EÚ už francúzskej strane v boji proti teroristom pomáhajú.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová v rámci rokovania ministrov prečítala príslušný článok a zdôraznia, že na jeho aktiváciu sa formálne nevyžaduje žiadne rozhodnutie. V rámci NATO je pre aktiváciu článku 5 potrebný súhlas Severoatlantickej rady (NAC), ktorá je hlavným rozhodovacím orgánom aliancie.

K žiadosti o aktiváciu článku 42.7 dochádza prvý raz v histórii EÚ. To podľa nemenovaných diplomatov EÚ predstavuje isté riziko, že článok 42.7 nikdy nebol odskúšaný, a je možné, že sa nenaplnia vysoké očakávania z jeho nastavenia.

Tento krok zo strany Francúzska je vnímaný ako získanie potrebnej politickej podpory a záväzkov zo strany ostatných členských štátov pre úsilie Paríža účinnejšie bojovať s terorizmom.

Reklama

Mogheriniová aj napriek tomu, že ide o historicky prvé opatrenie tohto druhu, vyzvala všetky členské štáty, aby konali zodpovedne a aby EÚ ukázala jasnú jednotu.

Slovensko je podľa ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) pripravené pomôcť Francúzsku v boji proti terorizmu. “Francúzsku sme vyjadrili solidaritu a sme pripravení zodpovedne v zmysle článku o vzájomnej pomoci preskúmať a reagovať na francúzske požiadavky ako prídu,” povedal Glváč.

Podľa štátneho tajomníka rezortu Miloša Koterca treba počkať na konkrétne požiadavky Francúzska v boji proti tzv. Islamskému štátu. “Sme pripravení v rámci našich spôsobilostí pokračovať v boji proti terorizmu aj touto cestou,” doplnil.

 

UNHCR vyzval európske krajiny, aby po parížskych útokoch neobviňovali utečencov

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyzval dnes európske krajiny, aby na nedávne parížske útoky nereagovali odmietaním či obviňovaním utečencov, z ktorých drvivá väčšina uteká pred konfliktami a prenasledovaním. Informovala o tom agentúra Reuters.

“Obávame sa reakcií niektorých štátov, a síce, že budú chcieť ukončiť zavedené programy či zriecť sa svojich záväzkov stanovených na riešenie utečeneckej krízy (ako napríklad relokácie), prípadne budú sľubovať vybudovanie ďalších bariér, ” uviedla dnes hovorkyňa UNHCR Melissa Flemingová.

“Sme hlboko znepokojení jazykom, ktorý démonizuje utečencov ako skupinu. Je to nebezpečné, pretože to prispeje ku xenofóbii a strachu,” dodala. Flemingová zároveň vyjadrila aj obavu UNHCR, ktorú vo veci vyvolala “doposiaľ nepotvrdená” informácia, že jeden z parížskych útočníkov sa do Európy dostal spolu s prílevom utečencov.

Najlepším spôsobom, ako podľa nej ďalej riešiť migračnú krízu, by mohlo byť zlepšenie procesu prijímania utečencov v Grécku a Taliansku a tiež implementácia plánu EÚ na relokáciu 160.000 utečencov.

Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) dorazilo tento rok do krajín Európskej únie cez Stredozemné more už 832.193 utečencov a približne 3505 ďalších svoju plavbu za lepším životom neprežilo, doplnil Reuters.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali