Dokedy bude Európa slúžkou USA?

Dokedy bude Európa slúžkou USA?

Moskva 14. júna 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Sergei Grits)

 

Ruský korešpodent Terentij Belov na ruskom serveri politpuzzle.ru uverejnil zaujímavý článok s názvom Drahá chiméra ruskej agresie alebo vytriezvenie Európy. Záujemcovia o presné znenie článku sa môžu pozrieť tu.

Podľa Belova v štátoch NATO existuje čoraz silnejšie vnútorné pnutie. V čase kedy USA manipulujú baltickou kartou a ruskou hrozbou, pričom chcú na území baltických štátov rozmiestniť vojenské sily Aliancie, Európa si čoraz viac uvedomuje, že je značne nerentabilné mrhať európske peniaze na riešenie problémov, ktoré majú USA s Ruskom.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Európski lídri nie sú hlúpi a samozrejme vedia, že USA manipulujú s ruskou hrozbou a epxanziou, ktorá neexistuje a že Rusko ako veľmoc len bráni svoje geopolitické záujmy. Kruh vojenských základní USA a NATO sa rozširuje okolo Ruska a nie naopak, takže hovoriť o ruskej hrozbe je naozaj zavádzajúce.

Navyše všetci politici v Európe sú si reálne vedomí skutočnosti, že spojené armády NATO sú početnejšie ako Ruská armáda, aj keď výcvik a bojové odhodlanie Ruskej armády netreba brať na ľahkú váhu. Najmä v prípade, ak by Rusi bránili vlastnú krajinu.

Reklama

Budovanie základní a zvyšovanie tlaku na Rusko je však stratégiou zbrzďovania Ruska, ktorú preferuje Washington. Európski lídri takisto vedia, že všetky geopolitické hry Washingtonu vždy priniesli zisky najmä USA, Európa získa len odrobinky, ktoré jej USA zhodia zo stola. Financovať americké plány a nemať z nich žiaden prospech sa preto reálne uvažujúcim a pragmatickým európskym politickým a ekonomickým kruhom, ktoré USA úplne nekontrolujú naozaj nechce.

Navyše aj pre najžoviálnejších a najmenej rozhľadených európskych politikov je už zrejmé, že posilnenie USA v pozícii svetového žandára by prinieslo ešte väčšiu dominanciu USA. USA by cez politické proamerické figúrky v Bruseli, ktoré hrajú v americkom tričku a takisto cez proamerických lídroch v jednotlivých štátoch EÚ doslovne ovládli Európu.

Nasledovalo by okamžité presadenie TTIP a to by znamenalo reálny koniec samostatnej európskej politiky. Zbohom slobodné obchodovanie s Čínou a so svetom, zbohom ruský trh, všetko by zhltli USA, ktoré by milostivo dovolili odhryznúť si z koláča len svojím najvernejším pätolízačom a otrokom.

O amerických podnikateľských aktivitách si predstavitelia európskych koncernov naozaj nemôžu robiť žiadne ilúzie – bolestne sa o tom poučil napríklad nadnárodný koncern Volkswagen v známej afére s emisiami, ktorá oslabila ich pozície na americkom trhu, Rozprávať smutné príbehy o transparentnosti a prehľadnosti v biznise v americkom ekonomickom priestore by mohli aj japonské koncerny. Preto je zrejmé, že ekonomické špičky v Európe, ktoré nie sú v područí USA veľmi po posilnení USA netúžia.

Pokiaľ nezačala kríza s imigrantami, ktorú podľa niektorých analytikov iniciovali práve USA s cieľom vyvinúť politický nátlak na európske štáty a upevniť svoje dominantné postavenie v čoraz viac reptajúcej EÚ (ktorú držia na uzde proamerickí lídri v Bruseli s čoraz väčším vypätím síl) situácia finančne nebola pre EÚ až tak nepríjemná a náročná.

Reklama

Európa síce trpela kvôli sankciám proti Rusku (len pripomínam, že USA s Ruskom veselo obchoduje bez sankcií aj ďalej), nemusela však vo veľkom financovať vojenské aktivity USA.

Pripomeňme, že nech bol ZSSR akýmkoľvek štátom, nikdy nenútil svoje satelity zúčastňovať sa bojov v Afganistane a ani financovať sovietske aktivity v tomto regióne alebo v regiónoch Afriky. Ich vojenskými spojencami boli najmä Kubánci, ktorí sa dobrovoľne zúčastňovali aktivít v Latinskej Amerike a Afrike

Konflikt v Sýrii a rast napätia v Afrike a v Čínskom mori však priniesol so sebou zvýšenie finančného zaťaženia USA (tie majú chvalabohu tentoraz dosť vlastných finančných problémov, takže sa im nedarí) a preto USA so samozrejmosťou pána zvyknutého rozkazovať, hodili veľkú časť finančného bremena na plecia európskych štátov. K tomu im výdatne prispievalo a prispieva obohrané hysterické trúbenie proamerických zombifikovaných médii v európskom mediálnom priestore o slobode, demokracii, ruskej hrozbe a pod.

Keď sa však bližšie pozrieme na pozadie aktivít NATO tak najväčšia ťarcha nového USA presadzovaného zvyšovania financií organizácie pripadá práve na Nemecko a Veľkú Britániu. Veľká Británia je tradičný spojenec USA, čo USA prikážu Veľká Británia vpodstate bez reptania plní, Nemecko podľa viacerých kritikov cez Merkelovú jasne ukazuje že je nesvojprávny štát v tvrdom područí USA.

Nemci však začínajú nehoráznym požiadavkám USA klásť čoraz silnejší odpor (preto k nim smeruje aj najsilnejšia imigračná vlna) a dokonca si dovolili byť nervózni z toho, že im USA odmietli vydať ich zlato, uložené v amerických depozitoch.

Reklama

Francúzom sa aktivity USA veľmi financovať nechce, Poľsko by aj financovalo, keby malo z čoho (Slovensko, Rumunsko, Pobaltie a Bulharsko netreba komentovať), takže do hry preto vstupuje dosť neochotne so svojimi finančnými zdrojmi aj Kanada.

Nezabudnime však na skutočnosť, že držiteľovi Nobelovej ceny za mier, americkému prezidentovi Barackovi Obamovi sa čoraz viac kráti jeho čas i čas jeho administratívy. Kvôli americkým prezidentským voľbám, v ktorých pripravuje cestu pre Hillary Clintonovú potrebuje nielen vyčistiť stôl od amerických neúspechov (čo sa mu veľmi nedarí), ale potrebuje pre Clintonovú pripraviť takú pozíciu, aby mohla pokračovať v klasickej americkej nátlakovej zahraničnej politike namierenej voči celému svetu.

V zahraničnej politike, ktorá tradične nepozná pojem spolupráca a mier, ale je postavená na pojmoch dolár, vojna, zdroje, strach, dominancia, zvrátenosti a trest.

Branislav Krasnovský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:10

Slovenský futbalista Róbert Mak strelil dva góly v nedeľňajšom zápase 26. kola austrálskej A-League, v ktorom jeho FC Sydney deklasovalo Perth Glory 7:1. Mak si pripísal v piatej minúte stretnutia aj asistenciu pri presnom zásahu Jordana Courtneyho-Perkinsa. Gólové momenty 33-ročného ofenzívneho univerzála prišli v 68., respektíve 74. minúte. Sydney potvrdilo proti poslednému tímu úlohu favorita a v tabuľke sa dostalo na štvrtú priečku.

10:02

Inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ v marci 2024 vykonali 3800 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Úradnú kontrolu vykonali u 1122 právnych subjektov a 1835 prevádzok. Nedostatky sa zistili pri 220 kontrolách, z uvedeného počtu bolo zistených 764 nedostatkov. Uviedla to v aktuálnej správe Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

09:53

Top destináciami tohto roka sú pre európskych cestovateľov Taliansko, Grécko a Španielsko. Obyvatelia Slovenska plánujú dovolenku najmä pri mori, pričom si ako svoju cieľovú destináciu plánujú zvoliť Chorvátsko. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu európskej banky Revolut, ktorý sa uskutočnil na vzorke 15.000 respondentov vrátane 1000 ľudí na Slovensku.

09:48

K erupcii sopky Ibu došlo v nedeľu v ranných hodinách miestneho času na východe Indonézie. Sopka chrlila oblak popola vysoký viac než tri kilometre. Tamojšie úrady vyzvali miestnych obyvateľov, aby sa okoliu sopky vyhýbali.

08:36

Rusko uviedlo, že v noci na nedeľu nad viacerými západnými oblasťami krajiny zostrelilo dovedna 17 ukrajinských dronov. S odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra AFP.

08:35

Bývalého hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina hospitalizovali v sobotu po jeho návrate do väznice v New Yorku – krátko po tom, čo tamojší najvyšší súd zrušil rozsudok z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov.

08:34

Ekonomické prínosy členstva Slovenska v Európskej únii (EÚ) sú významné. Integrácia do EÚ prináša priemernému občanovi SR dodatočný blahobyt v objeme 4000 eur a štvorčlennej domácnosti približne 16.000 eur za obdobie piatich rokov. Jedna tretina tohto príspevku k blahobytu však závisí od toho, ako efektívne sa dostupné prostriedky v ekonomike využívajú. Poukázali na to analytici Národnej banky Slovenska (NBS) v štúdii venovanej nadchádzajúcemu 20. výročiu členstva v EÚ. Slovensko do únie vstúpilo 1. mája 2004.

08:00

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamasu v Pásme Gazy.

08:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v sobotu neskoro večer ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru krajiny.

07:59

Múzeum Louvre v Paríži začalo s francúzskym ministerstvom kultúry diskusiu o zlepšení podmienok vystavovania slávneho portrétu Mony Lisy od Leonarda da Vinciho. Ako jedna z možností sa uvádza aj vystavenie tohto obrazu v samostatnej miestnosti. Ako podľa agentúry AFP to v sobotu uviedla riaditeľka múzea Louvre Laurence des Cars, takáto zmena by návštevníkom poskytla lepší umelecký zážitok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali