Čínske ponorky budú ťažšie odhaliteľné. Princíp ochrany je úplne nový

Čínske ponorky budú ťažšie odhaliteľné. Princíp ochrany je úplne nový

Peking 22. decembra 2016 (HSP/sputnik/Foto:TASR/AP-Jo Jung-ho)

 

Podľa údajov médií dosiahli vedci z Čínskej akadémie vied a HUST úspechy pri vytvorení novej technológie aktívnej akustickej ochrany ponoriek

Na rozdiel od prevládajúcich pasívnych technológií ochrany sú technológie aktívnej obrany určené buď na potlačenie a maskovanie hluku, alebo na rušenie akustických prostriedkov protivníka.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

O význame zavedenia novej technológie pre čínsku flotilu píše v komentári pre Sputnik ruský vojenský odborník Vasilij Kašin: “Čínska technológia je vedľajším efektom rozsiahleho výskumu, uskutočňovaného v Číne v oblasti kvantovej komunikácie a kvantových výpočtov. Dôležitou oblasťou týchto výskumov je práca na takzvaných topologických izolátoroch.

Topologické izolátory sú tvorené dielektrikom, ale ich povrchom prechádza prúd. Predpokladá sa, že topologické izolátory môžu hrať úlohu nosičov informácie v budúcich kvantových počítačoch. Ale práca s nimi prináša aj neočakávané výsledky.

Reklama

Čínski vedci experimentovali s topologickými izolátormi v tvare prsteňcov určitého tvaru z hliníkovej zliatiny s priemerom asi 14 centimetrov. Ovládaním skupiny takých prsteňov získavali možnosť vysielať odrážajúce sa od nich zvukové vlny potrebným smerom. V skutočnosti to znamená, že týmto spôsobom chránená ponorka dokáže presmerovávať zvukové vlny, odrázenú jej telom, v bezpečnom smere a zaručiť tak, že tieto vlny nebudú zaregistrované hydroakustickou stanicou protivníka. Súdiac podľa popisu by mala byť táto technológia maximálne vhodná ako protiváha proti aktívnym hydroakustickým detekčným prostriedkom – sonarom, pracujúcim na rovnakom princípe ako rádiolokačné stanice. Generujú akustický signál a odhaľujú loď protivníka podľa odrazu tohto signálu od jeho tela.

Zatiaľ nie je jasné, do akej miery bude táto metóda fungovať proti pasívnym detekčným prostriedkom, ktoré sa snažia registrovať hluk vychádzajúci bezprostredne z lode (hluk mechanizmov a pod.). V niektorých prípadoch sa dáva takýmto metódam prednosť.

Ale aj keď metóda nebude fungovať voči pasívnym systémom ozbrojených detekčných zložiek, ide o dôležitý prielom, ktorý dokáže podstatne zmeniť podobu ponorkovej vojny. Je jasné, že toho vieme málo o reálnom využití novej metódy v praxi. Využitie nového systému bude záležať na jeho cene, technickej spoľahlivosti a schopnosti vydržať dlhé používanie v tvrdých podmienkach. Avšak dosiahnutý výsledok môže dovoliť ČĽR rýchlo vyriešiť jeden z najpálčivejších problémov svojho vojenského priemyslu – problém relatívnej nedostatočnosti protilodnej obrany. To sa značne odrazí na čínskych programoch strategického zbrojenia a na rozvoji flotily “.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali