Djokovič odvrátil okamžitú deportáciu, súd bude v nedeľu

Djokovič odvrátil okamžitú deportáciu, súd bude v nedeľu

Melbourne 14. januára 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Mark Baker)

 

Austrálsky minister pre imigráciu Alex Hawke zrušil srbskému tenistovi Novakovi Djokovičovi vízum. Líder svetového rebríčka tak zrejme nebude môcť štartovať na grandslamovom turnaji Australian Open. Podľa agentúry AFP sa voči verdiktu odvolal, prostredníctvom právnika požiadal o súdny príkaz na zabránenie jeho deportácie. Súd sa bude jeho odvolaním zaoberať v nedeľu

Novak Djokovič
Na snímke srbský tenista Novak Djokovič

Hawke vyhlásil Djokovičove vstupné víza za neplatné. Zdôvodnil to “zdravotnými dôvodmi, pre zachovanie poriadku a na základe toho, že je to verejnom záujme”. Srb čelí vyhosteniu z krajiny iba tri dni pred štartom Australian Open, kde by mal obhajovať titul. “Vláda premiéra Scotta Morrisona je pevne odhodlaná chrániť austrálske hranice, obzvlášť v súvislosti s pandémiou COVID-19,” vyhlásil Hawke. Zrušenie víz znamená, že Djokovič nebude môcť tri roky vstúpiť na austrálske územie.

Reklama

Ešte v piatok Djokovičov prípad riešil Federálny a rodinný súd, hráčov zástupca Nick Wood žiadal o pozastavenie verdiktu o zrušení víza. Právnici ministerstva pre imigráciu súhlasili, že pokiaľ nebude súdny proces ukončený, tak Djokoviča nedeportujú z krajiny. Právnik Stephen Lloyd uviedol, že tenista zostane na slobode a nezadržia ho minimálne do soboty, keď absolvuje pohovor s imigračnými úradníkmi. Vtedy by sa mal vrátiť do detenčného hotela, kde bude až do nedeľného súdu.

Djokovičov právnik Nick Wood dúfa, že jeho klientovi vrátia víza, aby mohol v pondelok štartovať na turnaji. Wood tvrdí, že dôvod zrušenia je iracionálny. Na súde okrem iného argumentoval tým, že rozhodnutie ministra Hawkeho zrušiť tenistovi vízum bolo urobené na základe predpokladu, že jeho prítomnosť v Austrálii by podnietila antivaxerské tendencie v krajine. “(Hawke)” nemá žiadny racionálny základ pre opodstatnenie svojho rozhodnutia, že by sa v prípade Djokovičovho zotrvania zvýšili v krajine antivaxerské tendence,” uviedol Wood pred Federálnym a rodinným súdom, ktorý viedol opäť sudca Athony Kelly.

Reklama

Štart Djokoviča na prvom grandslamovom turnaji sezóny bol dlho otázny. Austrália má prísne protipandemické opatrenia a tenista nie je proti koronavírusu zaočkovaný. Na Australian Open chcel štartovať na základe výnimky po údajnom prekonaní COVID-19 v decembri. Pre neplatné víza ho však zadržali už pri prílete do krajiny vo štvrtok 6. januára a následné dni strávil v hoteli pre imigrantov. V pondelok uspel s odvolaním na súde a začal trénovať. Minister Hawke však v piatok využil svoju právomoc a vízum mu opätovne zrušil.

Dvadsaťnásobnému grandslamovému šampiónovi malo štart na januárovom turnaji zabezpečiť prekonanie choroby, pričom pozitívny test mal byť zo 16. decembra. Následne však vyšlo najavo, že sa o deň neskôr zúčastnil na slávnostnom ceremoniáli v Novakovom tenisovom centre v Belehrade, kde bez rozstupov či prekrytia horných dýchacích ciest pózoval približne s dvadsiatkou detí. Odôvodnil to tým, že výsledok testu dostal až po tom, ako na podujatie vyrazil. Následne však – už vedomý si karantény – poskytol rozhovor pre reportéra francúzskeho denníka L’Équipe, za čo sa neskôr ospravedlnil. Rozruch spôsobil aj cestou z Belehradu do Španielska, ktorá sa konala v období 14 dní pred príletom do Austrálie. Pritom v cestovnom vyhlásení tvrdil, že v tom čase nikam necestoval. Vinu za nesprávnu informáciu zvalil na agenta, ktorý zaňho údajne cestovné doklady vypĺňal.

“Noleho” prípad má v Austrálii aj politické pozadie. V krajine, ktorú čakajú v lete celoštátne voľby, platia už takmer dva roky jedny z najprísnejších pandemických reštrikcií na svete. Výnimka pre tenistu, ktorý v minulosti spochybňoval očkovanie, čelila veľkej kritike tamojších obyvateľov. “Táto pandémia bola veľmi náročná pre každého Austrálčana, no držali sme spolu a zachránili sme životy. Mali sme jeden z najnižších počtov úmrtí a najlepšie ekonomické i vakcinačné výsledky v rámci celého sveta,” povedal premiér Morrison v oficiálnom vyhlásení. “Austrálčania toho mnoho obetovali a právom očakávajú, že výsledok ich obety budeme ochraňovať.”

 

Reakcie zo Slovenska

Člen predsedníctva strany Hlas-SD Branislav Becík pomenoval politiku kompetentných voči tenistovi Djokovičovi nasledovne: “Ak sa nepodriadiš, tak ťa zničíme”.

Reklama

Becík uviedol, že osobne vyzval slovenský tenisový zväz, aby sa podporne vyjadrili na stranu zdravého, neočkovaného a špičkového tenistu Novaka Djokoviča.

“Je predsa záujmom a zámerom nás všetkých, čo uznávame šport ako cestu ku zdravému životu a životnému štýlu, aby nelogické kroky a diskriminácia skončila! Ak sa aj touto formou neohradíme proti obmedzeniam, ktoré na nás pácha naša vláda, ktorá likviduje šport a kultúru – môžeme očakávať od našich amatérov a pomstychtivcov sediacich v našej vláde, že sa budú ubrať na obraz napríklad takej Austrálie!”

Dodal, že ho teší iniciatíva tenistu Dominika Hrbatého a Martina Kližana, ktorí vyjadrili podporu srbskému tenistovi. “Je nad slnko jasné a dnes už každý vie, že tu nejde o zdravie, ale o snahu za každú cenu ponížiť a podriadiť si človeka! Teší ma úprimne taktiež podpora špičkových slovenských futbalistov Škrtela a Haraslína, ktorí sa nebáli verejne a na plné ústa povedať čo si o tejto šikane myslia!”

“No a ruku na srdce! Čakal by som, že sa podporne vyjadrí aj splnomocnenec pre šport a bývalý špičkový slovenský tenista Karol Kučera, ktorý sedí na úrade vlády ale mlčí! Mlčí a poslušne šúcha nožičkami ako mu to prikazujú názory iných, ako aj  jeho stranícka príslušnosť k strane OĽaNO – k strane bez budúcnosti, ktorú čaká chvalabohu pre Slovensko a slovenský národ – politický cintorín… Je čas, aby sa šport a kultúra zjednotili! A pravdaže sa ku ním pridali aj ďalšie organizácie a inštitúcie, lebo len takouto cestou dokážeme zmariť snahu slovenskej vlády likvidovať slovenský národ a uberať sa gréckou cestou.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

18:56

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac. Ide o úsek Čadca, Bukov – Oščadnica s tunelom Horelica. Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) o tom informoval v novom seriáli na sociálnej sieti.

18:56

Udržateľnosť dôchodkového systému sa ani po zmenách, ktoré vo štvrtok schválila Národná rada (NR) SR v novele zákona o sociálnom poistení, nezlepšila. Na sociálnej sieti na to upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

18:55

Ustanovenia Zákonníka práce (ZP) o povinnosti dodávateľa služby na území SR vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom, by sa mali zmeniť. Vyplýva to z návrhu novely ZP z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok do druhého čítania. Nadobudnutie účinnosti novely sa navrhuje od 1. augusta.

18:52

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili “jasný sľub” strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok v plnej výške priemerného dôchodku v danej kategórii. Vyhlásil to vo štvrtok premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na sociálnej sieti s tým, že ocenil schválenie novely ústavnou väčšinou.

18:26

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov neuspeli ani v druhom prípravnom zápase pred MS 2024 vo Fínsku. Vo štvrtok podľahli rovesníkom z Česka 3:4 po predĺžení. Prvý duel prehrali 0:3.

18:16

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vo štvrtok povedal, že Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť svoju protivzdušnú obranu. Vyjadril sa tak počas rokovaní ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri.

 Jens Stoltenberg
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
18:11

Sever Turecka zasiahlo vo štvrtok zemetrasenie s magnitúdou 5,6. Epicentrum sa nachádzalo v provincii Tokat, oznámili miestne úrady. Bezprostredne nehlásili žiadne obete ani škody.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali