Výmena Savčenkovej za odsúdených Jevgenija Jerofejeva a Alexandra Alexandrova

Výmena Savčenkovej za odsúdených Jevgenija Jerofejeva a Alexandra Alexandrova

Kyjev/Moskva 25. mája 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky, Sergei Chuzavkov)

 

Príhovor k vrátenej hrdinke po jej návrate do vlasti bude mať aj prezident Porošenko

Budem otvorený. Priznám sa, ak sa nejedná o hoax, veľmi ma prekvapila informácia o dohodnutí výmeny Savčenkovej za dvoch Rusov Jerofejeva a Alexandrova, ktorých ukrajinská vláda považuje za regulérnych agentov ruskej vojenskej rozviedky GRU. Táto správa sa momentálne rýchlo šíri masovokomunikačným priestorom.

Reklama
Na snímke Nadija Savčenková poskytuje rozhovor novinárom po prílete na kyjevské letisko Boryspiľ
Na snímke Nadija Savčenková poskytuje rozhovor novinárom po prílete na kyjevské letisko Boryspiľ

Dokonca už sú známe aj informácie o tom, ako lietadlo so zajatými Rusmi už odletelo z Ukrajiny a údajne okolo 14.00 bude mať príhovor k vrátenej hrdinke, ktorá vystúpi na kyjevskom letisku aj samotný prezident Porošenko

Priznám sa, že poriadne nechápem, prečo Rusko na danú výmenu Savčenkovej za dvoch ruských občanov  pristúpilo.  Argumenty typu “ak nechápem ťah šachového veľmajstra, to ešte neznamená že ten ťah je zlý” skrývajú síce hlbokú pravdu, no stále nemôžu eliminovať skutočnosť, že aj šachový veľmajster môže potiahnuť zle kvôli rôznym objektívnym či subjektívnym príčinam.

Reklama

Pritom opäť zdôrazňujem, že nehodnotím uvedený ťah – na to mám chabé analytické predpoklady a takisto nedostatok informácii, len zdôrazňujem, že tento ruský ťah je mimo sféry môjho chápania. A priznám sa, že začínam dokonca uvažovať, či niektoré kritické tvrdenia Strelkova nemôžu byť aspoň zčasti pravdivé.

Dovolím si vysvetliť aj dôvody, prečo ruskú výmenu nechápem.

Od začiatku Rusko tvrdilo, že Jerofejev a Alexandrov sú síce Rusi, ale nie sú ruskí vojaci v aktívnej službe. Ukrajinci naopak tvrdili, že sa jedná o špeciálnych príslušníkov ruskej rozviedky GRU. Výmenou vlastne Rusi potvrdzujú, že Ukrajinci mali pravdu a chcú vlastne zachrániť svojích príslušníkov GRU. Predstava, že by chceli chrániť vlastných civilistov sa mi zdá byť pritiahnutá za vlasy.

Na snímke Jevgenij Jerofejev (vľavo) a seržant Alexander Alexandrov
Na snímke Jevgenij Jerofejev (vľavo) a seržant Alexander Alexandrov

Savčenková podľa ruskej verzie je teroristka a Jerofejeva a Alexandrova Ukrajinci podľa ruských tvrdení zatkli na území Donecka, ktoré v tom čase kontrolovali vojská doneckej republiky. Alexandrov a Jerofejev tam podľa Rusov boli ako dobrovoľníci. Výmenou Savčenkovej za Jerofejeva a Alexandrova vlastne Rusi spravili zo Savčenkovej alebo regulérnu príslušníčku armády, alebo z Jerofejeva a Alexandrova spravili teroristov. Takisto podľa mňa kontraproduktívne riešenie.

Prečo vymieňať Alexandrova a Jerofejeva za Savčenkovú, keď sa črtá aj možné silové riešenie. Čo tak popracovať trošku v rozviedke,  vyslať špeciálny oddiel na územie Ukrajiny, postrieľať romanticky napríklad nejakých členov Azova a získať zajatcov? Možno by sa podarilo zajať aj nejakého príslušníka iného štátu a výmena by sa mohla uskutočniť úplne elegantne v odbornom úzadí a pre Rusov bez “straty desiatky”. Ja viem, že ide o “kovbojské riešenie”, ale takéto akcie patria do kompetencie GRU. A Rusi by napriek výmene ostali ako sa hovorí po rusky “v čokoláde”.

Reklama

Alebo čo tak počkať si na prípadné obnovenie bojov na Ukrajine o ktorom sa šušká na ruských servroch? V ruských servroch sa hovorí o katastrofálnom stave Ukrajiny a jej problémoch. Ak by prišlo k podobným porážkam Ukrajincov ako boli v Ilovajsku alebo Debalceve, mohli Rusi predsa vymeniť Alexandrova a Jerofejeva kľudne aj za 100 zajatých ukrajinských vojakov a Porošenko by s tým musel súhlasiť, pretože tlak civilného sektora, hrdinských matiek a manželiek i ukrajinských detí by ho k tomu prinútil.

Savčenková je pre Ukrajincov symbolom boja proti Rusku. Samozrejme že nebude na Ukrajine sedieť vo väzení, ale s veľkou slávou sa omilostí a dostane sa do ukrajinského parlamentu, v ktorom už teraz sedia také “osobnosti”, ktorým Savčenkova nesiaha ani po členky. Pravdepodobne ju na Ukrajine môže čakať hviezdna politická kariéra a protiruský duch Ukrajincov sa propagandisticky ešte viac posilní.

A to nehovorím o škodoradostnej protiruskej propagande, ktorá sa vychrlí v západných pravdoláskarskych médiach.

Nezabúdajme, že pri výmenách zajatcov Ukrajinci často vrátili Donecku a Luhansku zmrzačených zajatcov, takže by ma ani neprekvapilo, keby Alexandrov a Jerofejev dostali od Ukrajincov ako darček na cestu nejakú injekciu a dajme tomu po týždni sa im náhle zhorší zdravotný stav. A Rusi môžu dokazovať čo chcú, čierny Peter ostane im. Navyše na Putina padne tieň podozrenia, že nedokáže predvídať a otrasie to jeho politickou pozíciou rozumného vodcu ruského sveta, prípadne ho začnú obviňovať že sám nariadil ich likvidáciu, aby nehovorili.

Samozrejme, podobnú injekciu by mohla  dostať na cestu domov aj Savčenková, Putinovi ale prípadný tragický koniec ukrajinskej hysterky stratenú popularitu nezvýši. Tu by som rád podčiarkol, že akceptujem všetky výhrady typu: “Branislav nemal by si čítať toľko špionážnych rodokapsov” ale napriek tomu som presvedčený, žeparanoja je stav, približujúci sa k dokonalému poznaniu. A ukrajinskí radikáli a tajní policajti  po zapaľovaní ľudí v Odesse už v mojom svete majú nie práve najčestnejšie miesto, takže si o nich ilúzie nerobím

Reklama

Takisto sa objavuje reálna možnosť, že ide o akciu “5 kolóny  proti Putinovi”, cieľom ktorej bude zmena politického smerovania Ruska. Pjakin vo svojích vystúpeniach neustále upozorňuje na podvratnú činnosť ruskej piatej kolóny. Ak by bola toto pravda, tak potom hrozia v najbližšej dobe nové a výraznejšie geopolitické zmeny, ktoré si každý domyslí.

Pritiahnuta za vlasy  sa mi zdá byť možnosť, že Putin chce prepustenie Savčenkovej použiť ako “útok pod falošnou vlajkou” napríklad proti prokuratúre, ktorá je podľa Pjakina dôležitou súčasťou “ruskej 5 kolóny”. Uvidíme ale, či budú nasledovať nejaké zmeny v rezorete.

Črtá sa mi teda len jedna ako tak logická možnosť, prečo Rusi súhlasili s výmenou Savčenkovej a jej vrátením na Ukrajinu. Savčenkova sa stane na Ukrajine hviezdou a rozbúri značne politické dianie na Ukrajine, ktoré môže priniesť so sebou radikalizáciu pomerov a politické zemetrasenia na Ukrajine. Tento politický pohyb môže priniesť obrovské zmeny.

Porošenko však má veľmi jednoduchú možnosť, ako nebezpečenstvo eliminovať – ak Rusi Savčenkovej injekciu na cestu nedali, alebo zabudli dať, nie je problém aby ju dostala od príslušníkov  ukrajinskej tajnej služby priamo na letisku. A Porošenko jej následne urobí krásny štátny pohreb, pričom za vrahov budú považovaní Rusi – takže vzťahy medzi Rusmi a Ukrajincami sa prepadnú ešte viac pod bod mrazu.

Na záver by som si vypomohol príslovím jedného z majorov ruskej tajnej služby, ktorého meno si už žiaľ nepamätám a ktoré uverejnil svojho času na analytickom servri voenkor.info.

“Netreba hysterizovať ako tehotná gymnazistka v ordinácii u venerológa, nepomôže to.”

Možno je prepustenie Savčenkovej súčasťou nejakej väčšej dohody, ktorá sa uzavrela v tajnosti v diplomatických kuloároch, veľmocí rovnako ako sa svojho času uzavrel pakt Molotov – Ribentropp. Ako historik však najlepšie viem, že tento pakt nemal dlhé trvanie.

Preto si počkajme, ako sa situácia vyvinie. Budem naďalej informovať o tom, čo sa dočítam na ruských servroch a zatiaľ končím mojím obľúbeným príslovím “Nikdy sa kaša neje taká horúca, ako keď sa dúcha”.

Branislav Krasnovský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali