“Vojnový zločinec” Miloševič oslobodený v plnom rozsahu a médiá mlčia?

“Vojnový zločinec” Miloševič oslobodený v plnom rozsahu a médiá mlčia?

Bratislava 20. augusta 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Darko Vojinovic)

 

Slobodan Miloševič bol haagským tribunálom oslobodený. Táto informácia prebehla takmer bez povšimnutia svetovej verejnosti a médií, všíma si Štefan Harabin.

“Ako trestného sudcu s 35 ročnou praxou ma zaujala informácia o verdikte haagskeho tribunálu pre vojnových zločincov bývalej Juhoslávie o oslobodení Slobodana Miloševiča, bývalého prezidenta Juhoslávie. Cítim potrebu sa vyjadriť k tomuto verdiktu s pohľadu trestného aj medzinárodného práva,”,hovorí Štefan Harabin.

Reklama
Na archívnej snímke z roku 1997 bývalý juhoslovanský prezident Slobodan Miloševič máva svojim stúpencom v Belehrade
Na archívnej snímke z roku 1997 bývalý juhoslovanský prezident Slobodan Miloševič máva svojim stúpencom v Belehrade

V roku 1999 som ako predseda Najvyššieho súdu navštívil Najvyšší súd zväzovej republiky Juhoslávie. V tej spojitosti sme ako delegácia dostali celý rad dôkazov o tom, že Miloševič nemal nič spoločné s masakrami v Bosne ktoré sa predostierali svetovej verejnosti. Medzinárodné mainstreamové médiá na pokyn politikov vykresľovali Miloševiča ako vojnového zločinca zodpovedného za genocídu a etnické čistky. Nakoniec bol v roku 2001 na základe medzinárodného zatykača unesený do Haagu. Prečo unesený? Pretože ústavný súd Juhoslávie na požiadavku vydania reagoval tak, že vydanie nie je možné a že Miloševič môže byť súdený v Juhoslávií. Vtedajší premiér Zoran Djindič podpísal dekrét, ktorý má takú právnu úroveň, ako by to podpísal nejaký úradník na okresnom úrade, respektíve nejaký kotolník. Na základe tohto dekrétu bol Miloševič unesený do Haagu a bola v roku 2002 vydaná obžaloba z vojnových zločinov, genocídy a etnických čistiek. Miloševič sa obhajoval sám. Ako trestný sudca som niektoré momenty sledoval a zarazilo ma, že mu boli obmedzované práva na obhajobu, zo strany medzinárodného trestného tribunálu. Miloševič žiadal prerušiť väzbu zo zdravotných dôvodov, čo mu bolo odmietnuté a 11. marca 2006 zomrel vo väznici v Haagu. Zaujímavé na tomto prípade sú momenty trestnoprávne a medzinárodnoprávne.

Na snímke sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin
Na snímke sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin

V roku 1999 dala naša vláda na požiadanie NATO súhlas na prelety lietadiel cez územie Slovenska na Juhosláviu. S pohľadu nášho vnútroštátneho a ústavného poriadku na to vláda nemala mandát ani uznesenie národnej rady. Navyše ani NATO nemalo mandát na bombardovanie Juhoslávie od OSN. Vláda na čele z Dzurindom, Miklošom a Kukanom konala jednoznačne svojvoľne. Následkom toho bolo v Juhoslávii zabitých minimálne 2000 civilistov. Aby sa zahmlila táto politická akcia, začali sa zneužívať nástroje trestného práva na medzinárodnej úrovni. Prokurátori v Haagu ktorí podľahli politike vydali zatykač na Miloševiča.

Reklama

Ďalšia vec je, ako sa k tomu stavali médiá. Tie dennodenne prinášali vyjadrenia politikov o tom že Miloševič je balkánsky mäsiar a zločinec. Takisto dennodenne sa dávali správy z haagskeho pojednávania a vždy sa podsúvalo verejnosti, že je to vojnový zločinec. Hovorím to preto, lebo si všimnite aká je situácia teraz. Haagsky tribunál v marci oslobodil Miloševiča v celom rozsahu, ale neurobil o tom tlačovú konferenciu, pritom počas procesu ju robili každý deň. Naše médiá však o tom neuverejnili absolútne nič! Ľudia sa zrejme nesmú dozvedieť že Miloševič je nevinný a že politici z neho urobili zločinca a použili na to politických prokurátorov v Haagu. Tento záver je dôležitý aj pre slovenské pomery. Pretože máme skúsenosti ako sa snažia politici používať prokurátorov na realizáciu ich politických cieľov.

Video k článku si môžete pozrieť tu:

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali