Utajená stránka vojny v Sýrii, výhliadky v rozpore s okolnosťami

Utajená stránka vojny v Sýrii, výhliadky v rozpore s okolnosťami

Damask 16. októbra 2017 (HSP/RusVesna/Foto:TASR/AP-Hassan Ammar)

 

Portál RusVesna publikoval analýzu sýrskeho vojensko-politického experta Abbása Hamzu o viacerých zaujímavých aspektoch posledného diania v Sýrii.

Ilustračné foto: Sýrčan kráča okolo bilbordov s portrétom sýrskeho prezidenta Bašara Asada

Podľa posledných informácii zo sýrskych zdrojov, niekoľko stoviek teroristov z ISIS a iných protiasadovských organizácii prekročilo v posledných hodinách sýrske hranice a uniklo na územie Izraela, iní teroristi utiekli na územie Jordánska či Iraku.

Reklama

Podľa informácii zo sýrskych vojenských zdrojov bol útek teroristov na územie okolitých krajín spôsobený veľkými stratami banditov. Tieto straty im spôsobili sýrske vládne sily a ich spojenci. Teroristi sa snažia obnoviť svoje bojové možnosti, k čomu potrebuju čas, aby sa mohli spamätať z utŕžených úderov.

Potvrdilo sa to, čo už analytikom naznačovali udalosti posledných týždňov – že bojová moc teroristov je oslabená a teroristi budú musieť získať čas na to, aby sa spamätali z utŕžených rán. Zvyšky teroristov sa sťahujú k hraniciam Sýrie, tam kde na ne nebudú môcť sýrske vojská dosiahnuť, skupiny na juhozápade krajiny sa sťahujú na izraelské územie. Pre teroristov je životne dôležité obnoviť svoje technické rezervy, bojaschopnosť, fyzický a psychický stav, ako aj posilniť svoje rady.

Reklama

Donedávna ako útočisko teroristi využívali aj územia na severe Sýrie, ktoré boli kontrolované zčasti Tureckom a protureckými skupinami. Turci pomohli v provincii Idlib a Latakia vybudovať veľké množstvo zdravotníckych zariadení, skladov a hotelov, kde mohli teroristi získať výzbroj, oddýchnuť si či liečiť svoje rany. Pred niekoľkými mesiacmi však Ankara zmenila svoj vzťah k teroristickým organizáciam a zahájila aktívne vojenské operácie proti nezákonným ozbrojeným skupinám, z ktorých časť sa spolieha neustále na americkú pomoc.

Ankara má vysoké geopolitické ambície a celkovo uvažuje podobne, ako uvažovali Američania v čase II. svetovej vojny. Washington odmietol vstúpiť spočiatku do vojny proti nacistickému Nemecku, pretože mu vyhovoval konflikt v Európe, ktorý automaticky oslaboval všetky krajiny a zvýhodňoval postavenie USA. Američania sa do vojny zapojili až vtedy, keď vyhodnotili, že im nehrozí väčšie nebezpečenstvo a je možnosť zaujímavého zisku v podobe posilnenia amerických geopolitických pozícii.

Dnes si Turecko uvedomuje, že dni existencie ISIS sú už spočítané a Erdogani túži posilniť turecký vplyv v regióne. Pre Turkov je životne dôležité, aby sa neposilnili pozície Kurdov v Sýrii alebo Iraku, ktorí by mohli potom volať po ďalšom zjednotení s Kurdmi v Turecku. To by znamenalo definitívny koniec Turecka v tej podobe, ako ho dnes poznáme. Turci otvorene nesúhlasia s formovaním kurdského štátu a budú bojovať proti vzniku samostatného Kurdistanu.

Kurdi však v Sýrii patrili k najvýznamnejším stranám konfliktu a úspešne bránili kurdské územia pred radikálnymi islamistami. Kurdskí zástupcovia, ktorí za sebou cítia podporu USA budú obhajovať a presadzovať minimálne svoje názory na ďalšie povojnové usporiadanie Sýrie. Ankara, aby dokázala Kurdom a ich tlaku odolať, musí získať nejaké výhody. Tie podľa Ankary dosiahne najrýchlejšie pomocou vojenských úspechov na severe Sýrie. Vojenské úspechy Turecku na severe Sýrie, prípadne Iraku umožnia presadiť ich predstavy v ďalších diplomatických rokovaniach.

Izrael takisto sleduje svoje ciele. Otvorene podporuje teroristov z radov protiasadovskej opozície, poskytuje im na svojom území ubytovanie, liečenie, výcvik i zásoby. Dôvod je prozaický, porážka Sýrie by Izraelu umožnila vysporiadať sa s dvoma poslednými krajinami, ktoré predstavujú hrozbu izraelským plánom. Ide o Irán a Sýriu, ktoré sú rozhodnými odporcami politiky Izraela na Blízkom východe.

Reklama

Ak by sa podarilo zlikvidovať Asada a ponoriť Sýriu do chaosu, technicky by Izraelci prinútili Iráncov opustiť Sýriu. Izrael sa obáva Iránu a jeho ambícii a takisto sa obáva prepojenia Iránu s libanonskými šiítmi z organizácie Hizballáh. Táto libanonská organizácia už uštedrila Izraelu niekoľko nepríjemných úderov, Izraelci nedokážu problém s Hizballáhom úspešne riešiť. Nedokázali ho vyriešiť ani v minulosti, keď sa mohli spoliehať na bezprecedentnú americkú pomoc.

Izrael otvorene podporuje Drúzov a viaceré militantné skupiny, ktoré momentálne pôsobia najmä v pásme Golanských výšin. Pre Izrael je nepríjemné aj to, že každý neúspech izraelskej politiky posilňuje odbojného ducha Palestíncov, ktorí živoria v neľudských podmienkach v pásme Gazy.

Existujú krajiny, ktoré si neželajú ukončenie občianskej vojny v Sýrii a vyhovuje im, aby chaos v Sýrii pretrvával aj naďalej. Posledné udalosti na území Sýrskej republiky  však jasne demonštrujú rozhodnutie sýrskeho národa, ktorý sa zotavuje z hrôz vojny, určovať ďalšie osudy vlastného štátu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali