Straty tureckej armády v bojoch proti Kurdom sú čoraz ťažšie

Straty tureckej armády v bojoch proti Kurdom sú čoraz ťažšie

Ankara 1. júna 2016 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Tureckému prezidentovi Erdoganovi pribudli nové vrásky na čele. Zvýšili sa totiž bojové aktivity Kurdskej strany pracujúcich, ktorá v juhovýchodnom Turecku už niekoľko desaťročí bojuje za svoj vlastný štát

Erdogan už niekoľkokrát obvinil Rusov zo skutočnosti, že Kurdom dodávajú protitankové a protilietadlové rakety, ktoré Kurdi používajú v útokoch proti tureckým armádnym jednotkám. O zničenom tureckom vojenskom vrtuľníku AH – Bell Kobra sme písali aj na našom portáli. Informácie si môžete pozrieť tu.

Reklama
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Vyzerá to tak, že zoznam Rusmi dodávaných zbraní bude musieť Erdogan rozšíriť aj o protitankové míny a diaľkovo odpaľovacie nálože, a podľa môjho názoru by si Erdogan perspektívne do zoznamu mohol doplniť aj protipechotné míny, s ktorými sa tureckí vojaci v horách Kurdistanu s určitosťou pri svojich bojových aktivitách stretnú.

Včera zverejnili členovia Kurdskej strany pracujúcich zábery z útoku na tureckú vojenskú kolónu. Jeden z automobilov s tureckými vojakmi pravdepodobne nabehol na protitankovú mínu, alebo sa stal obeťou odpálenia na diaľku. Turecký automobil s posádkou a vojakmi výbuch rozmetal na márne kúsky. Turci ešte neupresnili počet obetí, do automobilu sa zmestí cca 20 vojakov. Priame informácie si môžete pozrieť tu.

Reklama

Zničený ľahkoopancierovaný turecký automobil sa nazýva Kipri a je v službe tureckej armády od roku 2010. Automobil je tureckou verziou izraelského opancierovaného automobila Navigator. Automobil vyrábala firma BMC. Podľa informácii z rusvesny si Turecko objednalo 468 týchto automobilov vhodných pre presun vojakov i zásob, do 13.5.2013 do služby uviedli 278 automobilov. Zvyšok sa nepodarilo získať, pretože firma BMC zbankrotovala.

Kipri je ľahko opancierované nákladné auto vhodné do náročného terénu, ktoré chráni posádku a presúvaných vojakov pred paľbou z ľahkých pechotných zbraní nepriateľa. Automobil nemá výzbroj, chýba aj ochrana proti mínam, dôkazom čoho je samotný výbuch a zničenie automobilu.

Väčšina armád pri presunoch svojich vojakov kvôli ich bezpečnosti používa bojové automobily, ktoré by mali vydržať výbuch nástražného systému alebo míny v objeme až 6 kg trotilu. Výbuch míny pri takto skoncipovanom vozidle môže zlikvidovať kolesá a nápravy, samotné telo automobilu však výbuchu odolá, pričom posádka je chránená aj pred črepinami.

Normálne armády pri presunoch svojich vojenských kolón používajú aj automobily rádiolektronického boja, ktorý blokuje prípadný signál určený na diaľkové odpálenie, signál sa aktivuje až po zrušení blokácie, to už je však kolóna v dostatočnej vzdialenosti.

Zdá sa, že Erdogan opätovne šetril na nesprávnom mieste a hazardoval tak z finančných dôvodov so životmi vlastných vojakov. Ani by ma neprekvapilo, keby sa zistilo, že niekto z Erdoganových blízkych participoval aj na zavádzaní automobilov Kipri do výzbroje tureckej armády. Keďže ale Erdogan väčšinu novinárov, ktorí ho kritizovali, v Turecku pozatváral, obávam sa, že sa daná informácia v tureckej tlači neobjaví.

Reklama

Ukazuje sa však, že na Kurdov, na rozdiel od Merkelovej a Bruselu Erdoganove vyhrážky neplatia a nevyzerajú, že by chceli svoje bojové aktivity ukončiť. Koľko mŕtvych tureckých vojakov však delí Erdogana od prípadného vojenského prevratu, si netrúfam určiť.

Video z výbuchu si môžete pozrieť tu:

Branislav Krasnovský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali