ŠKOLSTVO: Štát rozhoduje o osude waldorfskej školy na Slovensku už 12 rokov

ŠKOLSTVO: Štát rozhoduje o osude waldorfskej školy na Slovensku už 12 rokov

Bratislava 18. apríla (TASR) – Jediná základná škola na Slovensku, ktorá učí podľa waldorfskej pedagogiky, nemá ani po 12 rokoch fungovania oficiálne "požehnanie" od štátu. Súkromná základná škola waldorfská na Vihorlatskej v Bratislave prevádzkuje prvý ročník alokovanej triedy už aj v Košiciach. O jej ďalšom osude by malo ministerstvo školstva rozhodnúť tento rok.

Ministerstvo tvrdí, že experimentálne overovanie bolo schválené pre základnú školu, kde absolventi končia príslušný stupeň vzdelania až po ukončení deviatich rokov. "Realizácia tohto experimentálneho overovania nemohla byť preto kratšia ako deväť rokov," dôvodí hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. V roku 2008 sa však začala reforma exministra Jána Mikolaja, ktorá stanovila aj nové pravidlá pre experimentálne overovanie, a tak Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) odporučil predĺžiť overovanie do roku 2013.

V tomto školskom roku bude známe, ako dopadli v Testovaní 9 prví absolventi z reformných ročníkov základných škôl, takže ich výstupy sa podľa ministerstva porovnajú s absolventmi waldorfskej základnej školy. Výsledky monitora budú súčasťou hodnotiacej správy o experimentálnom overovaní. "Ministerstvo školstva môže v zmysle platnej legislatívy rozhodnúť o uplatnení výsledkov experimentálneho overovania v systéme vzdelávania až na základe predloženia komplexných údajov spracovaných v záverečnej správe garantom," dodal Kaliňák. V rebríčku škôl, ktoré pripravil inštitút INEKO, na základe minuloročných výsledkov deviatackeho testovania, sa Súkromná základná škola waldorfská na Vihorlatskej, umiestnila medzi bratislavskými školami na treťom mieste.

Minulý týždeň zorganizovalo ministerstvo školstva stretnutie odborníkov, ktorí diskutovali o waldorfskej pedagogike. "Myslím, že sa nám podarilo presvedčiť ministerstvo o tom, že naša škola funguje dobre, že naši žiaci sú minimálne rovnako úspešní ako žiaci iných škôl, že sa bez problémov umiestňujú aj v najnáročnejších stredných školách. Verím, že ministerstvo dá našej škole zelenú a že sa naši žiaci a ich rodičia nebudú musieť báť, že o svoju školu prídu," domnieva sa hovorkyňa školy Xénia Činčurová.

Reklama

Ak aj školu ministerstvo schváli, otázkou ostáva, ako sa v nej bude vyučovať. Školský zákon totiž hovorí, že každá škola musí postupovať podľa štátneho vzdelávacieho programu. Waldorfské školy majú však vlastné osnovy. "Bývalý minister školstva Eugen Jurzyca nám pri návšteve školy povedal, že predlžujú experimentálne overovanie o tri roky, aby za ten čas dopracovali legislatívu. Prešli tri roky a s legislatívou sa v tomto smere nič neurobilo. Miesto toho sa ministerstvo školstva snaží na nás aplikovať niečo, čo vzniklo tesne pred pôvodným dátumom ukončenia nášho overovania – pravidlá sa menia počas hry samotnej," nazdáva sa Činčurová. Rodičia si podľa nej školu vybrali práve preto, že poskytuje alternatívu.

V okolitých krajinách waldorfské školy fungujú buď ako štátne, ako je to napríklad v Česku, kde je 15 škôl s waldorfskou pedagogikou, či v Maďarsku (25 škôl), alebo ako súkromné. Tak je to vo väčšine krajín EÚ. Na Ukrajine sú štyri, v Rumunsku ich je 13, v Rakúsku 18 a vo Fínsku 26. V Bratislave prevádzkujú okrem základnej školy aj dva waldorfské detské kluby, pretože podľa zákona nemôžu fungovať ako waldorfské škôlky. Materské waldorfské školy nie sú zaradené do siete škôl, pretože podľa ministerstva školstva v súčasnosti štátny vzdelávací program pre materské školy neumožňuje uplatňovať waldorfský vzdelávací systém. Zriaďovateľ základnej školy požiadal štát aj o zaradenie strednej školy do školskej siete, ministerstvo však zatiaľ žiadosti nevyhovelo.

Reklama

Žiaci waldorfskej školy sa neučia z klasických učebníc a nejdú podľa ministerstvom schválených rámcových učebných plánov štátneho vzdelávacieho programu, ktorý je stanovený pre základné školy. Takmer počas celého štúdia nedostávajú známky okrem posledných dvoch ročníkov. Okrem toho sa v škole napríklad kladie dôraz na ručné práce a remeslá.

Waldorfská pedagogika je založená na antropozofii, ktorej autorom je nemecký filozof Rudolf Steiner. Internetová stránka bratislavskej waldorskej školy ju charakterizuje ako filozofický smer, ktorý učí rozumieť človeku, vidieť svet a deje v súvislostiach, čo je predpokladom kvalitnej práce učiteľa.

maš vs

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali