Robert Fico: Chceme spojiť budúcnosť Slovenska s Nemeckom a Francúzskom, a tak sa hodnotovo a geopoliticky zakotviť na Západe

Robert Fico: Chceme spojiť budúcnosť Slovenska s Nemeckom a Francúzskom, a tak sa hodnotovo a geopoliticky zakotviť na Západe

Bratislava 24. júna 2017 (HSP/Foto:screenshot Robert Fico Facebook)

 

Robert Fico sa v poslednej dobe profiluje ako najväčší “eurohujer” na Slovensku. Vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti, hovorí, že chce budúcnosť Slovenska spojiť s krajinami ako Nemecko a Francúzsko. Fico ďalej uvádza, že chce hlbšiu integráciu a čo je hlavné, chce Slovensko geopoliticky a hodnotovo zakotviť na Západe.

Na snímke premiér Robert Fico

“Chceme spojiť budúcnosť Slovenska s najvýznamnejšími hráčmi Európy, ako je Francúzsko a Nemecko, alebo chceme, aby išlo cestou rôznych avantúr či dobrodružstiev, ako to navrhuje opozícia? Ja som jednoznačne za prvú alternatívu!”, hovorí premiér SR vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti Facebook.

Reklama

Robert Fico je presvedčený, že Nemecko a Francúzsko zaradia “vyššiu rýchlosť” a budú chcieť hlbšiu spoluprácu a integráciu predovšetkým členských štátov eurozóny.

“Som za to, aby sme boli pri tom, aby nám tento vlak neušiel. Ak tak urobíme, tak si ochránime našu menu, euro. Určite si pomôžeme, pokiaľ pôjde o približovanie sa životnej úrovne Európskej únie, ale predovšetkým sa hodnotovo a geopoliticky zakotvíme medzi najvyspelejšie krajiny západnej Európy,” tvrdí Fico.

Reklama

Premiér vo svojom blogu tiež vysvetľuje, čo je to podľa neho “jadro EÚ”, do ktorého chce dostať Slovensko:

“Pod jadrom EÚ rozumiem najviac integrované členské štáty používajúce spoločnú európsku menu. Slovensko dosiahlo v súčasnosti najvyššiu možnú mieru integrácie. Sme nie len v EÚ, ale aj v Schengene a máme EURO. A nikto nemôže povedať, že táto miera integrácie nás poškodila. Práve naopak.”

Podľa Fica oblasti, v ktorých hlbšia integrácia prebehne a na ktoré budú musieť krajiny majúce záujem byť v tzv. jadre reagovať, sú rôznorodé. Je možné, že v časovom slede to bude najskôr bezpečnosť a obrana, ale neskôr určite sociálna oblasť, daňová a rozpočtová politika, lepšie riadenie Eurozóny a podobne.

Robert Fico však zrejme zámerne vynecháva skutočnosti, ktoré budú vyplývať z hodnotového a geopolitického zakotvenia Slovenska medzi krajinami západnej Európy. “Hodnotami” sa totiž na Západe myslí taktiež prijímanie imigrantov, multikultúrna spoločnosť, podpora LGBTI, gender ideológia, rušenie tradičných hodnôt a rodiny a mnoho ďalších nežiadúcich javov.

Premiér  tiež chce Slovensko  ekonomicky a geopoliticky úplne “pricucnúť” k západnej Európe. Na takéto kroky však nemá žiaden mandát od obyvateľov Slovenska. Pri vstupe do Európskej únie sa totiž o tejto hlbokej integrácii nič nehovorilo. Z prieskumov verejnej mienky taktiež vyplýva , že drvivá väčšina Slovákov nechce patriť ani na jednu ani na druhú stranu, ale chce spolupracovať aj so západom aj s Ruskom.

Reklama

Dnes Západ nie je to, čo bol, keď sme o ňom snívali za socializmu. Nie je to slobodná spoločnosť, ale skôr neustály výnimočný stav (Francúzsko), kontrola a dohľad myslenia (Nemecko), teroristické výbuchy a znásilňovanie žien pôvodného obyvateľstva migrantmi. Zároveň na Západe, s ktorým nás chce premiér Fico integrovať, prebieha sociálny neomarxistický experiment, ktorý sa snaží zlikvidovať rodinu. Ako tento experiment skončí, dnes nikto nevie, ale zdá sa, že nie veľmi dobre pre pôvodné obyvateľstvo.

V rámci férovosti by aj o týchto aspektoch jadra Európy mal Fico hovoriť. Ale nehovorí.

Video Roberta Fica si môžete pozrieť tu:

Samuel Gdovin

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:23

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v piatok apeloval na uzavretie celosvetovej dohody o zvládaní budúcich pandémií. Členské krajiny sa teraz pripravujú na posledný týždeň rokovaní.

08:15

Americký prezident Joe Biden privíta budúci týždeň v Bielom dome jordánskeho kráľa Abdalláha II., témou ich rozhovoru bude situácia na Blízkom východe v súvislosti s pokračovaním rokovaní o prímerí v Gaze.

08:00

Tri telá sa našli v piatok na odľahlom mieste v mexickom štáte Baja California, v rovnakej oblasti, kde sa minulý týždeň stratili dvaja Austrálčania a jeden Američan. Na mieste sú forenzní odborníci.

07:44

Verejná komisia na prešetrenie podozrení zo zasahovania zahraničia do kanadských volieb v rokoch 2019 a 2021, ktoré vrátili k moci liberálnu vládu Justina Trudeaua, skonštatovala prítomnosť takýchto zásahov. Nemali však vplyv na výsledok volieb.

07:31

Palestínske hnutie Hamas uviedlo, že jeho delegácia odcestuje v sobotu “s pozitívnym duchom” naspäť do Káhiry, kde chce obnoviť rozhovory o prímerí v Pásme Gazy v rámci najnovšieho úsilia o zastavenie takmer sedemmesačnej vojny s Izraelom.

07:23

Kanadská polícia v piatok oznámila, že zadržala troch ľudí, ktorí sú občanmi Indie, v súvislosti s vlaňajšou vraždou sikhského aktivistu Hardeepa Singha Nijjara. Zároveň uviedla, že v súvislosti s vraždou vyšetruje aj možné napojenie na indickú vládu.

07:10

Nepálsky najvyšší súd nariadil vláde, aby obmedzila počet povolení na výstup na Mount Everest a ďalšie vysoké hory. Agentúre AFP to v piatok povedal právnik, ktorý sa zasadzoval o takéto obmedzenie.

06:45

Pozemný útok izraelskej armády na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy sa môže skončiť masakrom, varoval v piatok riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podľa humanitárnych organizácií našlo v Rafahu útočisko približne 1,2 milióna Palestínčanov.

06:35

Americkí vojaci presunuli výstavbu plávajúceho móla, ktoré má slúžiť na dodávky humanitárnej pomoci do Pásma Gazy, z mora neďaleko pobrežia mesta Gaza do izraelského prístavu Ašdod. Odôvodnili to nepriaznivým počasím.

06:30

Pozastavenie obchodu s Izraelom zo strany Turecka má prinútiť Izrael k prímeriu v Pásme Gazy a k zvýšeniu dodávok humanitárnej pomoci. Vyhlásil to v piatok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:38

Elon Musk predpovedal koniec dolára, ak sa USA nevysporiadajú so svojím štátnym dlhom.

„Musíme niečo urobiť s naším štátnym dlhom, inak bude dolár bezcenný,“ napísal na svojej sociálnej sieti X.

Počas Bidenovho prezidentovania vzrástol štátny dlh USA na 34,4 bilióna dolárov. Ako predpovedá MMF, v roku 2024 prekročí hranicu 123 % HDP krajiny.

Včera 20:12

Americké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v piatok Rusko zo série “zlomyseľných” kybernetických útokov proti európskym krajinám vrátane Slovenska.

Včera 20:04

Jemenskí húsíjski povstalci v piatok pohrozili eskaláciou svojich útokov na lode smerujúce do izraelských prístavov ako odvetu za prípadnú izraelskú ofenzívu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. V Rafahu našlo útočisko pred bojmi v iných častiach tejto enklávy vyše milióna Palestínčanov.

Včera 19:57

Ceny ropy v piatok klesli a za celý týždeň smerujú k najvýraznejšiemu poklesu za posledné tri mesiace. Náladu na trhoch ovplyvnil najmä horší než očakávaný vývoj na americkom pracovnom trhu za apríl. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 19.03 h SELČ 83,25 USD (77,49 eura) za barel (159 litrov). Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 42 centov (0,50 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI s júnovým kontraktom dosiahla 78,46 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 49 centov (0,62 %).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali