Richard Sulík: “Slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie – vláda nemusí byť vzorný žiak”

Richard Sulík: “Slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie – vláda nemusí byť vzorný žiak”

Bratislava 10. júna 2016 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Od 1. júla nás čaká slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie. Európa však čelí množstvu problémov, ktorému sa bude musieť postaviť aj Slovensko

Medzi priority slovenskej vlády počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ bude okrem iného patriť aj riešenie migračnej krízy. Či sa však dokáže slovenská vláda zhodnúť na jednom kompromise so svojimi kolegami z európskej dvadsaťosmičky, zostáva vzhľadom na rozdielne názory otázne. O tom, ako bude napokon vyzerať slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie a či sa podarí Slovensku počas polročného predsedníctva naplniť svoje priority, sa v diskusnej relácii O 5 minút dvanásť rozprávali europoslanci Richard Sulík, Eduard Kukan, Pál Csáky a splnomocnenec vlády SR pre slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie Ivan Korčok.

Reklama
Na snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík
Na snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík

 

Slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie – vláda nemusí byť vzorný žiak

Reklama

Martin Strižinec: Pán Sulík, Vaše postoje s Robertom Ficom sú v mnohom veľmi podobné. Líšite sa možno vo forme, ani nie tak v obsahu.

Richard Sulík: Veľakrát je forma rozhodujúca. Výrok „budeme monitorovať každého moslima“, je jednoznačne za čiarou a v podstate až smiešny, keď sa človek nad tým zamyslí, čo to konkrétne znamená. Ale myslím si, že sú oveľa podstatnejšie veci ako niektoré výroky, a to je postoj v tej samotnej veci. Nemyslím si, že teraz Slovensko, len preto, že bude slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie, musí prevziať všetky názory Európskej únie. To jednoducho spolu nesúvisí, sme suverénna krajina a mali by sme hovoriť to, čo si myslíme. Takže tu si dovolím s pánom Kukanom nesúhlasiť, že počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ musíme byť vzorný žiak, ktorý príjme všetky postoje Európskej únie. Naša vláda vôbec nemusí byť vzorný žiak, ale má robiť to, o čom je presvedčená, že je správne.

Martin Strižinec: Bude to robiť? Robí to?

Richard Sulík: V otázke utečencov súhlasím s postojom vlády, čiže za seba môžem povedať, áno, robí to, ale v mnohých iných oblastiach to nerobí, ale o tom je demokracia, ľudia majú to, čo si zvolili. Každopádne, nemal by to byť nejaký základný light motív našej politiky počas slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie, že smieme robiť len to, čo sa bude v Bruseli páčiť, a to našťastie už tak ani medzičasom nie je.

 

Reklama

Nie sme povinní akceptovať migráciu

Martin Strižinec: Bude ľahké presvedčiť ďalšie krajiny, že toto je to správne riešenie? Hovoríme najmä o tých krajinách, do ktorých prúdia státisíce ľudí.

Richard Sulík: Niektoré krajiny už presvedčené sú, hlavne krajiny V4 a v krajinách, kam prúdia státisíce ľudí, napríklad Nemecko, tam si osobne myslím, že je veľký rozdiel medzi tým, čo si myslí vláda a tým, čo si myslia voliči. Ale pán Korčok teraz vravel, že migrácia bude fungovať len ak bude udržateľná a vymenoval niektoré tri akoby podmienky, ale automaticky to vychádza, že my sa s migráciou musíme zmieriť, ale ja odmietam migráciu vôbec. Jednoducho, keď občania žijúci v jednej krajine migráciu nechcú, čo si myslím je na Slovensku úplne evidentné. Vychádza to či už z prieskumov alebo z nejakého referenda, tak my nie sme povinní akceptovať migráciu akoby to bolo niečo, čo spadlo z neba a je to tu a musíme to riešiť. My ešte stále máme možnosť migráciu jednoducho odmietnuť.

Uzavrieť hranice a kontrolovať ľudí, čo sem prídu, je krok číslo jeden. Posúdiť žiadosti o azyl sme povinní, lebo my sme sa k tomu zaviazali v medzinárodných dohovoroch, najmä teda Ženevská konvencia, to je v poriadku, ale to je pár percent prípadov, možno ani toľko nie, čo naozaj majú nárok na azyl, podľa toho, ako my poznáme azylové konanie a zvyšné obrovské počty ľudí migrujú, lebo chcú lepšie žiť, čo je plne pochopiteľné. Je to povedzme aj ich dobré právo, ale naše dobré právo je odmietnuť a povedať nie.

 

Reklama

Zlyhanie Európskej komisie

Martin Strižinec: Pred slovenským predsedníctvom v Rade Európskej únie prijmeme 100 utečencov. Atmosféra, ktorá tu bola do volebnej kampane – chránime Slovensko, nechceme moslimské ucelené komunity a vôbec, tak teraz ľudia ako majú chápať to, že zrazu ideme prijať 100 utečencov na dobrovoľnej báze. Naozaj si slovenská politika v tomto neprotirečí?

Richard Sulík: Jasné, že v tom je rozpor, keď najprv premiér povie všetky tie veci, a potom zoberie 100 utečencov. Ale 100 je našťastie tak málo, že to v podstate nehrá rolu. Je jedno kedy to bolo sľúbené, je to v rozpor s tým, čo hovorí premiér, keď sa blížia voľby. Ale rád by som povedal ešte niečo ku Grécku. Áno, roky si Grécko neplnilo svoje povinnosti vyplývajúce zo Schengenskej dohody. Európska únia to vedela, dokonca začala konať ešte na jeseň 2009 kedy spustili tzv. infringement proces, teda zisťovanie. Na jar 2010 dospeli k záveru, že Gréci porušujú v množstve bodov Schengenskú zmluvu, potom prešlo 6 rokov a sa nespravilo vôbec nič. To je to zlyhanie Európskej komisie, že sa na to dívali a nerobili nič. Gréci si neplnia svoje povinnosti, to samé o sebe je zlyhanie a Európska komisia, ktorá má na to páky, konkrétne infringement proces, tak zistí zlyhanie a nerobí nič. To čo je? To jasné zlyhanie. A to, že Gréci to teraz plnia, to nie je, že zrazu si vstúpili do svedomia, to je výsledok toho, že Rakúsko malo tú odvahu zorganizovať konferenciu krajín západného Balkánu a tam sa dohodlo, že Macedónsko uzavrie macedónsko-grécku hranicu, a tým pádom sú nútení konať. To je reč, ktorej Gréci rozumejú, ničomu inému a keďže nechcú mať 50-tisícové tábory, tak musia konať. To je jediné, čo funguje a sme opäť na začiatku debaty, že treba uzavrieť hranice.

 

Politika Nemecka je pokrytecká. Dnes má Európa väčší problém, ako je Krym, myslí si Sulík

Sulík následne na svojej sociálnej sieti uviedol: “A možno je načase si uvedomiť, že politika Nemecka je pokrytecká. Na jednej strane pretlačia sankcie pre Rusko, ktoré našim firmám škodia, lebo sme veľa vyvážali do Ruska, zároveň si v Únii robia potichu ďalej Nord Stream. Asi jediné, čo môžeme spraviť, je ich znervózniť a môžeme im to pripomínať. Oni si to postavia aj tak, vôbec nebudú brať ohľad na takéto reči. Otázka je, či by Slovensko nemalo brať viac ohľad na svoje záujmy, lebo doteraz vždy, keď sa robila európska politika proti záujmom Slovenska, napríklad poslať dve miliardy do Grécka, tak boli tu politici, ktorí začali, že „lebo geopolitika, musíme byť dobrí Európania“ a všetky tie omáčky. Keď ide o nemecké záujmy, oni vôbec nemajú najmenšie problémy. Jednoducho si to spravia, aj keď je to v jasnom protiklade s tým, čo je akože európska politika. Potom sa len čudujeme, že občania nemajú dôveru v Európsku úniu. No jasné, keď sa Nemecko takto správa. My to Nemecko nezmeníme, to plne súhlasím, ale môžeme jednoducho tiež začať dbať na svoje záujmy, oveľa viac a nerobíme to.

Ruské sankcie boli zavedené pred dvoma rokmi, vtedy aj my ako SaS sme povedali, že to považujeme za správny krok, pretože to bola reakcia na Krym. Odvtedy prešli dva roky, dnes má Európa oveľa väčší problém, ako je Krym, a to je vojna v Sýrii, tá nebude ukončená, keď sa nedohodne Rusko povedzme s Amerikou a s Tureckom. Bez Ruska sa nepodarí tú vojnu ukončiť, ona tam stále je a ja teda považujem za veľmi krátkozraké teraz predlžovať sankcie, ktoré navyše škodia Európe.”, uviedol Sulík

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali