Pracovníčka londýnskeho letiska Heathrow prepustená na základe obvinenia, že urazila moslimov

Pracovníčka londýnskeho letiska Heathrow prepustená na základe obvinenia, že urazila moslimov

Londýn 12. novembra (HSP/Foto:TASR)

 

Halawi pracovala na letisku 13 rokov

Nohad Halawi zistila na vlastnej koži, že keď v dnešnej Británii si o človeku myslia, že urazil islam, môže mu to zničiť život. Halawi pracovala v predajni kozmetiky v bezcolnej zóne na londýnskom letisku Heathrow 13 rokov. Bola poctivou a obľúbenou pracovníčkou. Keď sa však dostala do konfliktu so svojimi moslimskými kolegami, bola okamžite prepustená. “Nepovedala som nič zlé.“ povedala.

Reklama

 

Falošné obvinenie

Reklama
Ilustračné foto

“Rozprávali sme sa o čomsi inom a ja som povedala, “Nuž nie je každý ako ty. Ty si taký “alawi”, čo znamená “Boží muž” v akomkoľvek náboženstve,” vysvetľovala. “A druhý moslim stál blízko pri mne a zrazu začal vyskakovať a ziapať na mňa pred kolegami a cestujúcimi: “Urazila si islam!” pokračovala.

Znie to ako smiešne obvinenie, ale medzi moslimskými zamestnancami Heathrow sa začal šíriť chýr, že Halawi je proti islamu. Začala byť považovaná za problém a nakoniec bola prepustená. Halawi však nie je antimoslimská. Hovorila o tom, aké je bolo trápne vysvetľovať rodine a priateľom, že prišla o prácu len preto, lebo je “rasistka“.

Povedala, že je to totálna lož.

Halawi je právne zastúpená Kresťanským právnickým strediskom (Christian Legal Centre), na čele ktorého stojí Andrea Williamsová. “To, čo sa stalo Nohad, je obrovská nespravodlivosť,” povedala Williamsová pre CBN News. “Veď ona vôbec nikoho neurazila. Ale keď si o nej začali myslieť, že urazila Alaha a jeho proroka Muhammada, prišla o prácu, ktorú vykonávala mnoho rokov a teraz zasa žije v strachu pred odplatou.”

 

Reklama

Semenisko protikresťanského proselytizmu

Halawi bola taktiež šikanovaná kvôli tomu, že je kresťanka a musela počúvať moslimov, ako sa vysmievali Ježišovi. Ale ešte ďalšie veci, ktoré Halawi zakúsila, by mali znervózniť cestujúcich využívajúcich letisko Heathrow.

Halawi počula moslimských zamestnancov vychvaľovať teroristické útoky 9/11 v Amerike a 7/7 v Británii. Taktiež videla, ako moslimovia prinášali korán do práce a ako jeden muž sa snažil obracať ostatných na islam a rozdával letáky s radikálnym obsahom.

“Prišiel jednoducho k nám a povedal, “Keď konvertuješ na islam, všetky tvoje starosti pominú,'” uvádza. A mne a ostatným kolegyniam povedal, že “Keď sa neobrátiš na islam teraz do konca sveta, skončíš v pekle” a “Obráť sa teraz, pretože islam napreduje.'” Halawi hovorí, že keď sa sťažovala na tohto zamestnanca, tento prepustený nebol.

 

Reklama

Porušovanie predpisov v prospech moslimov

Halawi videla, ako moslimský zamestnanec letiska prechádzal cez bezpečnostnú kontrolu bez toho, aby musel ukazovať osobné doklady jednoducho preto, lebo na menovke mal moslimské meno.

Jo to to isté letisko Heathrow, na ktorom v roku 2006 bolo zmarený pokus o prepašovanie tekutín cez bezpečnostnú kontrolu s cieľom vyhodiť nad Atlantickým oceánom do vzduchu americké lietadlo.

Finančne je Halawi zruinovaná. Ťažko si hľadá miesto a zápasí s depresiou. “Kto mi už len dá prácu, keď každý vie, že ‘som rasistka. Vlastne nám zničili život,” povedala.

Letisko Heathrow neodpovedalo na žiadosť o komentovanie tohto príbehu.

 

Nadbieha Británia moslimom?

Keď je prípad Halawi pravdivý, prečo letisko v kresťanskej Británii dovoľuje prenasledovanie kresťanov ako je Halawi, zatiaľ čo na druhej strane chráni a pretláča islam?

“Je pozoruhodné, ako úrady v našej krajine sa idú pretrhnúť, len aby vyhoveli požiadavkám islamu,” hovorí Williamsová. “Ochrana” islamu je už dlhé roky v Británii celonárdný jav”. “Myslím si, že v istom zmysle všetky tieto veci je možné vnímať duchovnými termínmi. A ja si myslím, že dnes vo Veľkej Británii žijeme pohanské časy,” pokračovala Williamsová.

“Sme odovzdaní a oslepení. Národ je oslepený. Je to hromadná slepota. A je divné, že zatiaľ čo zosmiešňuje a zhadzuje kresťanstvo, zatiaľ čo kresťanstvo vytláča z verejného priestoru, islamu všemožne vychádza v ústrety“, tvrdí.

Reklama

Halawi nedostala nijakú pomoc zo strany britských súdov. Jej advokát Paul Diamond sa odvolal na Európsky súdny dvor v Luxemburgu, kde je tento prípad prezentovaný ako jasný prípad náboženskej diskriminácie. Halawi len dúfa, že Európsky súdny dvor sa k právam kresťanov nepostaví tak laxne ako Británia.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali