Pentagon uznal, že ruské stíhačky sú lepšie ako americké

Pentagon uznal, že ruské stíhačky sú lepšie ako americké

Washington 6.júla 2015 (HSP/FB-dudkin/tn.nova.cz/Foto:tabloidpulsa,digitalcombatsimulator)

 

Americké ministerstvo obrany šokovalo svet, keď priznalo, že ruské stíhačky sú lepšie ako americké lietadlá

Ruská stíhačka
Ruská stíhačka

Všetko to začalo v denníku USA Today, ktorý zverejnil rozhovor s americkým generálom Hale Homburgom. Ten rozprával o neuveriteľnom úspechu, ktorého pri cvičení dosiahli indickí piloti proti americkým stíhačkám F-15C a D prezývaným Eagle. Indovia na ruských stíhačkách Su-30MKI vyhrali takmer 90 percent všetkých súbojov! Zaskočeným novinárom povedal: “Nie sme zase tak technicky vpredu, ako sme sa domnievali. F-15ky majú zásadný význam pre našu vzdušnú prevahu. Nečakané víťazstvo Indov na ruských strojoch je pre nás skutočnou studenou sprchou … ”

Reklama

Potom sa o zvláštne ruské víťazstvo začal zaujímať týždenník Newsweek. Keď sa jeho novinári špárali v tom, za akých podmienok vzdušné súboje prebiehali, zistili, že proti americkým F-15kám bojovali nielen moderné Su-35MKI, ale aj MiG-27, MiG-29 a dokonca aj zastarané MiG-21. Indickí piloti na týchto strojoch dokázali poraziť nielen americké “Orly”, ale aj francúzske Mirage. Výsledky boli nemilým prekvapením aj pre amerických pilotov, ktorí sú na svoje stroje náležite pyšní.

Americká stíhačka F-15C
Americká stíhačka F-15C

Naopak úspech Suchojov príliš nezaskočil ruských vojenských odborníkov a konštruktérov. Generálny projektant továrne, ktorá tieto lietadla vyrába, Michail Simonov, povedal ruskému denníku RIA Novosti, že Su-27 bol vyvinutý špeciálne pre boj s americkými lietadlami Eagle. Jeho taktické i technické vlastnosti ho predurčujú pre prevahu nad súperom. Jediné, čo ruskí konštruktéri nečakali, bolo uznanie amerických kolegov.

Reklama

Cvičenie samozrejme nebolo úplne objektívne. Lietadlá neboli vyzbrojené ostrou muníciou, ale len foto-puškami, ktoré simulujú guľomety. Americké lietadlá sa už od doby vojny vo Vietname spoliehajú predovšetkým na špičkové rakety, takže obmedziť ich len na guľomety nebolo úplne fér. V týchto podmienkach sa jasne prejavili výhody ruských strojov: vysoká manévrovacia schopnosť a silnejší ťah. Vďaka nim boli ruské stroje schopné odvážnych akrobatických manévrov a bez problémov sa dostávali za americké Orly.

Na Rusov nemáme. Američania sú si kvalít ruských lietadiel dobre vedomí – preto si tiež pred niekoľkými rokmi od Moldavska kúpili celú letku MiG 29, ktoré dôkladne preštudovali a teraz proti nim cvičia.

V súčasnosti najlepšia stíhačka sveta, Suchoj piatej generácie Su T-50 PAK-FA

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:12

Cieľom európskych liberálov, ktorí v Európskom parlamente (EP) vystupujú pod značkou Obnovme Európu (RE), je bojovať proti vplyvu krajnej pravice po eurovoľbách a v novom zákonodarnom zbore EÚ upevniť svoju pozíciu “jazýčka na váhach” pri formovaní európskej legislatívy spolu s ľudovcami a socialistami. V rozhovore pre Európsku redakciu (ENR) – projekt, ktorého súčasťou je aj TASR – to uviedla šéfka RE Valérie Hayerová.

Valérie Hayerová
Kandidátka do eurovolieb a šéfka strany Obnovme Európu (RE) Valérie Hayerová počas prejavu na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu
13:00

Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol smútočnú omšu za zosnulého kritika Kremľa Alexeja Navaľného, uvádza sa v dekréte uverejnenom v utorok.

Patriarcha Kirill, blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, podpísal dekrét, ktorým zakázal kňazovi Dmitrijovi Safronovi udeľovať požehnanie, nosiť kríž a rúcho na obdobie nasledujúcich troch rokov.

12:46

Miera nezamestnanosti vo Švédsku dosiahla v marci najvyššiu úroveň za posledných deväť mesiacov.

Sezónne neupravená miera nezamestnanosti sa minulý mesiac vyšplhala na 9,2 % z februárovej úrovne 8,5 %. Zvýšila sa aj v medziročnom porovnaní, keďže v marci 2023 predstavovala 7,7 %.

12:35

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy na Slovensku vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %.

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali