Komentár a odpoveď na otázky masmédií Lavrova “na okraj” XVI. Zasadnutia hláv špeciálnych služieb, bezpečnostných agentúr a orgánov činných v trestnom konaní cudzích štátov – partnerov FSB Ruska

Komentár a odpoveď na otázky masmédií Lavrova “na okraj” XVI. Zasadnutia hláv špeciálnych služieb, bezpečnostných agentúr a orgánov činných v trestnom konaní cudzích štátov – partnerov FSB Ruska

Krasnodar 6. októbra 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-Ivan Sekretarev)

 

Komentár a odpoveď na otázky masmédií Ministra zahraničných vecí Ruska Sergeja Lavrova „na okraj“ XVI. Zasadnutia hláv špeciálnych služieb, bezpečnostných agentúr a orgánov činných v trestnom konaní cudzích štátov – partnerov Federálnej bezpečnostnej služby Ruska v Krasnodare, 4. októbra 2017

Na snímke ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov

Som rád možnosti zúčastniť sa pravidelného zasadnutia vedenia špeciálnych služieb, bezpečnostných agentúr a orgánov činných v trestnom konaní zahraničných krajín – partnerov FSB, ktoré sa koná už po 16. krát.

Reklama

Na dnešnom zasadnutí v Krasnodare sú prítomní zástupcovia 75. štátov z piatich medzinárodných organizácií vrátane OSN, SCO, SNŠ, EÚ, v ktorých existuje mechanizmus protiteroristického boja a ktoré nadviazali kontakty s príslušnými orgánmi Ruskej federácie. Stretnutia tohto druhu sú vždy veľmi užitočné, pretože okrem prezentácie politických postojov, ktoré sú verejnosti dobre známe, všetky štáty majú možnosť dôverne, v profesionálnej rovine vymeniť si skúsenosti získané jednotlivými štátmi v boji proti terorizmu, proti financovaniu a zásobovaniu terorizmu, v boji proti teroristickej a  extrémistickej ideológii, pre odvrátenie teroristických útokov Všetky tieto otázky sú zahrnuté do programu.

Som presvedčený, že po dnešnom otváracom ceremoniáli, na ktorom mám tu česť vystúpiť s vyhlásením, sa účastníci stretnutia venujú čisto profesionálnej a pragmatickej diskusii, ktorá je dôležitá z dvoch hľadísk. Po prvé, priamo pomáha intenzívnejšie a účinnejšie spolupracovať pri potláčaní teroristickej činnosti. Jeden príklad – založená pri FSB Ruska Medzinárodná banka dát , do ktorej sú zaradené informácie o zahraničných teroristoch-bojovníkoch a viacerých ďalších aspektoch protiteroristickej činnosti. Druhý význam takých dôverných profesionálnych rozhovorov, ktoré sa tu uskutočnia v najbližších dvoch dňoch, spočíva v tom, že okamžite sa ozrejmi nutnosť odstúpenia od  dvojitých štandardov, od politizácie teroristickej činnosti, od pokusov využívať extrémistov na dosiahnutie krátkodobých sebeckých geopolitických úloh. Profesionáli si vzájomne rozumejú a pre nich je dôležité, aby sme im neprekážali, ak máme záujem o vymetenie teroristickej hrozby z povrchu zeme, alebo aspoň, aby sa stala menej závažnou.

Reklama

Je uspokojivé, že na tomto mieste všetci uznávajú dôležitosť udalosti v OSN – založenie novej funkcie koordinátora protiteroristického úradu, šéfom ktorého bol menovaný ruský diplomat s hodnosťou zástupcu Generálneho tajomníka OSN V.I.Voronkov. Dnes sa o ňom už povedalo veľa dobrých slov a jeho zástupca vystúpil na plenárnom zasadnutí. Veríme, že nový Protiteroristický úrad OSN bude sformovaný v skorej budúcnosti – má len „bez roku týždeň“,  či skôr dva týždne od dátumu vzniku.

Súčinnosť s OSN je mimoriadne dôležitá. Jedná sa o najlegitímnejšiu  a univerzálnu organizáciu, v rámci ktorej bola vybudovaná rozsiahla štruktúra mechanizmov na potláčanie teroristických prejavov a koordináciu činností týmto smerom. Nie je náhodou, že zároveň s prítomnosťou predstaviteľov OSN na zasadnutiach, organizovaných FSB Ruska, zástupcovia samotnej Federálnej služby po každom takomto zasadnutí navštevujú New York a doručujú správy protiteroristickým výborom Bezpečnostnej rady OSN o výsledkoch rokovaní, informujú o hlavných záveroch na ktorých sa dohodli účastníci stretnutia. Myslím si, že taká výmena skúseností a informácií si zasluhuje všemožnú podporu, vrátane vzťahov OSN so všetkými ostatnými krajinami.

 

Vo svojom vystúpení ste spomenuli „Džabhat an-Nusra“. Môžeme očakávať akési praktické kroky v boji proti tejto organizácii v zóne deeskalácie v Idlib? Ruský prezident Vladimir Putin navštívil Turecko a teraz kráľ Saudskej Arábie Salman bin Abdul Aziz Al Saud prichádza do Moskvy. Očakávajú sa určité praktické kroky v rámci tohto vzájomného pôsobenia?

Lavrov: Sme opakovane upozorňovali na skutočnosť, že západná koalícia, ešte predtým ako v Sýrii začala činnosť VKS Ruska, sa správala vo vzťahu k ISIL všeobecne dosť pasívne. Pokiaľ ide o Džabhat an-Nusra, tejto organizácie sa prakticky nedotýkali. Po nasadení na žiadosť Prezidenta SAR B. Asada VKS Ruska, ktoré podporili armádu Sýrie v boji proti terorizmu, sa podstatne zintenzívnila činnosť americkej koalície pri ničení bojovníkov ISIL.  Ale až do nedávna, aj po nástupe novej administratívy USA, nebadať, žeby koalícia sa seriózne pustila do Džabhat an-Nusra (teraz má iný názov, ale podstata sa nezmenila).

Reklama

Pokiaľ ide o Idlib, tam sa vyskytli vskutku veľmi znepokojujúce udalosti. Po odsúhlasení zón deeskalácie v tejto časti Sýrie militanti porušili svoje povinnosti a pokúsili sa s podporou Džabhat an-Nusra dobyť územia, obsadené armádou SAR. Tieto pokusy boli zmarené vďaka našej pomoci. V nedávnych rokovaniach v Ankare medzi Prezidentom Ruska V. Putinom a tureckým prezidentom R.T. Erdoganom boli dosiahnuté výsledky. Sledujem novinky. Prišli správy, že ozbrojené skupiny, ktoré sa zaradili do dohody o zóne deeskalácie v Idlib začali aktívnejšie odporovať Džabhat en-Nusra. V tejto veci im budeme pomáhať a podporíme tiež armádu SAR.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali