EÚ sľubuje, že využije nové právomoci na blokovanie každého, koho považuje za “krajnú pravicu”

EÚ sľubuje, že využije nové právomoci na blokovanie každého, koho považuje za “krajnú pravicu”

Brusel 25. mája 2016 (HSP/BB/Foto:TASR/AP-Geert Vanden Wijngaert)

 

Predseda nevoleného výkonného orgánu Európskej únie (EÚ) prisľúbil, že bude blokovať všetkých populistov pravého krídla naprieč celým kontinentom

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker
Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker

 

Reklama

Jean-Claude Juncker, predseda Európskej komisie, sľúbil vylúčiť Norberta Hofera, vodcu rakúskej strany Slobodných (FPÖ), od akéhokoľvek rozhodovania v EÚ v prípade víťazstva v prezidentských vošbách. “Nebude žiadna diskusia ani dialóg s krajnou pravicou,” povedal liberálny byrokrat pre AFP.

Hofer v prvom kole volieb s prehľadom vyhral a jeho strana sa tak ukazovala ako najväčšia politická sila. Avšak v druhom kole prehral pravicový kandidát so stranou Zelených len o 0,6 percenta, po zahrnutí poštových hlasov a mesiacoch mainstreamovej mediálnej masáže, ktorá Hofera a jeho stranu nazývala “krajnou pravicou”.

Reklama

Pravicoví populisti sú pravidelne na horných priečkach prieskumov verejnej mienky po celom kontinente – vo Francúzsku, Švédsku, Holandsku a teraz aj v Rakúsku – a anti-migrační populisti sú pri moci v Maďarsku, Poľsku a Českej republike (prezident Zeman).

Definícia  “krajnej pravice” Junkera je trochu široká: maďarského konzervatívneho prezidenta Viktora Orbána nazval “fašistom”.

S posúvaním celého kontinentu vpravo môže mať Komisia veľa práce v snahe vylúčiť každú jednotlivú zvolenú vládu, ktorú bude považovať za “krajnú pravicu”.

Avšak od roku 2014 získala Komisia rad nových právomocí, ktoré by mohla vierohodne použiť – právomoci už boli mobilizované proti v Poľsku zvoleným konzervatívnym vodcom.

Komisia teraz môže vyvolať takzvaný mechanizmus “Rule of law” (článok 7 Zmluvy o EÚ) proti národom, u ktorých vníma odchýlenie sa od “spoločných ústavných tradícií všetkých členských štátov.” Nakoniec môžu byť uvalené “ďalekosiahle sankcie” a krajina môže byť zbavený všetkých hlasovacích práv v EÚ a samozrejme budú blokované všetky finančné prostriedky.

Reklama

V januári tohto roka, Frans Timmermans, prvý nevolený viceprezident Komisie , ktorý má na starosti “ľudské práva,” spustil mechanizmus prvýkrát proti poľskej vláde, ktorá sa dostala k moci vo voľbách v roku 2015.

Nová vláda sa nasledovne zaplietla do ústavného súdnictva vymenovaním nových sudcov a reorganizáciou poľskej štátnej televízie, pretože tieto boli nastavené tak, že presadzovali bruselské záujmy proti národným (podobne sú nastavené aj mnohé inštitúcie v SR).

Timmerman a Komisia dala Poľsku ultimátum a termín na jeho splnenie, ktorého platnosť vypršala 23. mája. Ako dnes uvádza Breitbart London, komisár cestoval do Poľska, aby “vyjednával” s tamojšou vládou. Neexistuje žiadny precedens, ktorý by určil, čo sa bude diať ďalej.

Avšak, odpor proti novým, výslovne anti-demokratickým silám EÚ (komisia a celkovo vláda v Bruseli) už začal. Maďarský prezident Viktor Orbán prisľúbil, že bude pomáhať Poľsku v boji proti Komisii.

“V budúcnosti, prosím, majte väčšiu zdržanlivosť v inštruovaní a zlikvidovaní parlamentu a vlády suverénneho demokratického štátu,” napísal poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro Timmermansovi v januári.

Reklama

“To nie je tá únia, ani ten druh členstva, na ktorom sme sa dohodli,” povedal Witold Waszczykowski, poľský minister zahraničia.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali