Damašek vystríha Turecko a NATO pred narušením sýrskeho vzdušného priestoru

Damašek vystríha Turecko a NATO pred narušením sýrskeho vzdušného priestoru

Damašek 23. októbra (HSP/Foto:TASR/AP-Ariel Schalit)

 

Veliteľstvo sýrskej armády vo štvrtok vydalo vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že bude zostreľovať lietadlá Turecka, ktoré narušia sýrsky vzdušný priestor. O varovaní Turecka informoval server rusvesna, ktorý uverejnil článok Vladimira Ardejeva

V komuniké sýrskej armády sa doslovne hovorí, že “Sýrska armáda a ozbrojené sily upozorňujú na pripravenosť zostreľovať vojenské lietadlá Turecka ľubovoľnými prostriedkami v prípade, ak tieto lietadlá narušia vzdušný priestor Sýrie”.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Velenie sýrskej armády obviňuje Ankaru z bombardovania civilných cieľov na severe provincie Aleppo, vrátane útoku na dedinu Chassadzek. Podľa sýrskeho vojenského komuniké Erdoganov režim nesie zodpovednosť za smrť 150 civilných obyvateľov v dedinách Chassadzek, Bardija a Chesija, ktorí zahynuli pri útokoch tureckých lietadiel.

Rodi Osman, hlava vlády “Sýrskeho Kurdistanu” informoval, že turecké letectvo a delostrelectvo v posledných dvoch dňoch ostreľovali sýrskych Kurdov na severe Sýrie v oblasti al Shachba, kde Kurdi bojovali voči ISIL. Podľa Rodi Osmana turecké letectvo podniklo 26 náletov v tejto oblasti.

Reklama

Dňa 18.10.2016 na dedinu Chassadzek zaútočili aj dve belgické F-16, pri leteckom útoku zahynulo 6 civilistov. Ruské a ani sýrske letectvo v oblasti v ten deň neoperovalo. Ruská protilietadlová obrana však nálet belgických lietadiel sledovala a počas diplomatickej výmeny názorov Rusi zdokladovali do sekundy neoprávnené pôsobenie dvoch belgických stíhačiek F-16 v sýrskom vzdušnom priestore.

Belgické stíhačky F-16 pôsobili v oblasti na príkaz USA, ktoré sa obávajú o osudy vlastných lietadiel. USA očakávali, že prípadné zostrelenie belgických stíhačiek by radikalizovalo situáciu v Sýrii a umlčalo by čoraz silnejšie kritické hlasy voči USA v NATO a EÚ.

Podľa ruského analytika Dmitrija Abzalova z Centra strategických komunikácii síce Sýrčania vystríhajú Turkov pred narušením ich vzdušného priestoru, odkaz je však adresovaný aj USA a Západu. Sýrčania sa snažia predísť možným incidentom v sýrskom vzdušnom priestore, pretože aktivizované ruské a sýrske protilietadlové rakety znamenajú pre cudzie lietadlá priveľkú hrozbu.

Podľa Dmitrija Abzalova, samozrejme do sýrskeho vzdušného priestoru neprenikajú len turecké lietadlá, ale aj americké a západné lietadlá, ktoré sa nachádzajú na tureckej leteckej základni Incirlik. Ruské a sýrske S-300 a S-400 nebudú riešiť o aké lietadlo ide a zlikvidujú všetky ciele, ktoré nemajú čo robiť v sýrskom vzdušnom priestore.

Pre Rusov i Sýriu je momentálne veľmi dôležité, aby sa maximálne stabilizovala situácia na severe Sýrie, odkiaľ môže prísť k útokom na oblasť Aleppa. Sýrska vládna armáda a jej spojenci sa pripravujú na novú vlnu bojových operácií, ktoré sa majú začať po ukončení prímeria, predĺženého do 24.10.2016.

Reklama

“Samozrejme, ani sýrska armáda a ani Rusi si neželajú, aby sa zopakoval incident z Deir ez Zor, pri ktorom akoby omylom zaútočili americké lietadlá na pozície sýrskej armády (zahynulo približne 60 sýrskych vojakov a 100 bolo zranených). Existuje aj možnosť, že Turecko naruší sýrske hranice aj svojími pozemnými jednotkami za predpokladu, že turecké letecké sily získajú nad sýrsko-tureckou hranicou leteckú nadvládu,” podčiarkuje ruský expert.

Podľa ďalšieho ruského vojenského analytika Anatolija Cyganka, Damašek jednoznačne Ankaru vystríha pred vojenským dobrodružstvom. Cyganok je presvedčený, že momentálne sa Erdoganovi uľavilo a snaží sa sedieť na dvoch stoličkách. Chce sa priateliť s USA a NATO, na druhej strane však nechce stratiť znova ekonomické výhody zo spojenectva s Ruskom. “Jeho mocenské balansovanie v Sýrii je však veľmi zložité a náročné” tvrdí vojenský analytik

Podľa Cyganka rozpory Ankary a Washingtonu v súvislosti s kurdským problémom sú značné. USA sa snažia hrať kurdskou kartou, Turci zase vytláčajú zo severnej Sýrie Kurdov a podporujú oddiely Turkomanov. Postupne ako silnejú Asadove pozície sa však časť Turkomanov odkláňa od Ankary a zbližuje sa s Damaškom. Erdogan pod tlakom môže dospieť k skratovej silovej reakcii a od toho sa ho snaží oficiálny Damašek svojím vyhlásením o zostreľovaní tureckých lietadiel odradiť.

V posledných troch dňoch zmenil výrazne turecký líder Erdogan svoj postoj k Asadovi. Pre Erdogana už nie je dôležitý okamžitý odchod Asada, ale začal Asada považovať za hlavu jedinej právnej legitímnej vlády v Sýrii a o Asadovom osude môžu rozhodnúť podľa Erdogana len samotní Sýrčania vo svojich najbližších voľbách. Podľa Cyganka stretnutie ruského prezidenta Vladimíra Putina a tureckého prezidenta Redzepa Erdogana v Istanbule výrazne ovplyvnilo politické aktivity a názory tureckého lídra.

Anatolij Cyganok upozorňuje na článok v tureckých novinách Akşam s názvom “Nemáme držať spolu so Západom?” V článku sa podľa Cyganka hovorí, že Turecko už nestojí tam, kde sa nachádzalo pred 100 rokmi. Jeho politická, ekonomická a sociálna transformácia vytvorila dynamiku hľadania nového statusu v regionálnom i globálnom priestore. Ustrnúť v geopolitickej koncepcii 20. storočia, determinovanej rozpadom Osmanskej ríše alebo obdobím Studenej vojny, nemôže byť zmysluplnou koncepciou ani pre Turecko a ani pre Západ.

Reklama

Podľa Anatolija Cyganoka momentálne Erdogan vyvíja nátlak na USA i Brusel, pričom straší vstupom Turecka do ODKB (Организация Договора о коллективной безопасности), ktorej členmi je väčšina bývalých republík ZSSR (s výnimkou Ukrajiny, Uzbekistanu, Gruzínska a Azerbajdžanu).

Útok belgických lietadiel na dedinu Chassadzek podľa ruského politológa a analytika Dmitrija Abzalova predstavuje “prieskum bojom” a ide o pokus USA cestou provokácie preveriť reakciu Sýrie a Ruska na možné údery zo strany koaličných vojsk. Američania, ako je ich zvykom, strkajú z politických dôvodov do popredia ako zástupnú armádu svojich spojencov z NATO. “Vyhlásenie Sýrie o zostreľovaní tureckých lietadiel síce môže byť považované za nebezpečné, toto vyhlásenie však vyhovuje záujmom Ruska” vyjadril svoje presvedčenie ruský analytik.

“Tvrdé vyhlásenie Damašku umožňuje Moskve vystupovať v mäkšej pozícii a tak, aby sa nakoniec nerozhorel z drobnejšieho incidentu široký vojnový konflikt. Vďaka sýrskemu vyhláseniu môže Rusko pôsobiť oveľa presvedčivejšie v pozícii moderátora riešenia sýrskeho konfliktu,” tvrdí Dmitrij Abzalov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali