Američania znervózneli, iracké šiítske milície zaútočili na pozície Kurdov v Sýrii

Američania znervózneli, iracké šiítske milície zaútočili na pozície Kurdov v Sýrii

Moska/Damask 4. júna 2017 (HSP/Warfiles/Foto:Screenshot:YouTube)

 

Ruský analytik Peter Archipov včera večer publikoval na portáli Warfiles zaujímavý materiál o najnovších udalostiach v Sýrii.

Podľa Archipova Američania, ktorí momentálne v Sýrii vsadili na kurdskú kartu, ostali výrazne zaskočení. Včera totiž členovia irackých šiítskych milícii Hashd al Shaabi prekročili iracko sýrske hranice a zaútočili na oblasti pod kontrolou Kurdov v provincii El Hasaka na severovýchode Sýrie. Milície Hashd al Shaab patria k elitným vojenským oddielom s bohatými vojenskými skúsenosťami, členovia milícii úspešne bojovali proti teroristom aj v oblasti Mosúlu.

Reklama

Časť Kurdov, ktorých Američania využívajú ako zástupnú armádu už vyjadrili svoj nesúhlas s vtrhnutím irackých šiítskych milícii na sýrske územie kontrolované Kurdami.  Protesty im však zatiaľ veľmi nepomohli, pred šiítskymi bojovníkmi Kurdi evakuovali niekoľko stoviek Kurdov, pretože sa obávajú etnických čistiek zo strany šiítskych bojovníkov. Nie je vylúčená ani možnosť ozbrojeného konfliktu medzi Kurdami a Šiítmi.

Reklama

Podľa informácii ruského špecialistu Konstantina Trujevceva z Ruskej akadémie Vied (Centrum islamských štúdii) šiítske milície Hashd al Shaabi vznikli za výdatnej pomoci Iránu. Iránski dôstojníci a členovia špeciálnych jednotiek viedli výcvik irackých šiítov. Členovia milícii Hashd al Shaabi majú vynikajúce vzťahy s Kurdami – nie však sýrskymi či irackými, ale tureckými Kurdami, čo robí ich vstup do konfliktu ešte zaujímavejšími.

Konstantin Trujevcev uviedol, že v irackej provincii Ninive západne od Mosúlu sa nachádzajú enklávy a vojenské oddiely tureckých Kurdov (Kurdi, ktorí pred rokmi utiekli z Turecka aj s rodinami a usadili sa v Iraku, ich počet sa neustále zvyšuje). Tureckí Kurdi bez problémov povolili šiítskym milíciam Hashd al Shaab prechod cez svoje územie a umožnili im prechod na sýrsko-irackú hranicu.

Aj v Sýrii existuje enkláva “tureckých Kurdov”, ktorá nespolupracuje s USA. Tureckí Kurdi v Sýrii a v Iraku majú rovnakú reč, písmo, dejiny i zvyklosti a prakticky ich odlíšiť nie je možné. Títo Kurdi neudržiavajú práve najlepšie vzťahy s proamerickými “demokratickými Kurdami” a sú ochotní sa skôr dohodnúť s členmi kurdskej RPK, ktorá je výrazne prorusky orientovaná. Podľa Trujevceva situácia absolútne nevyhovuje Američanom.

“Sýrska provincia el Hasaka hraničí s irackou provinciou Niniveh a s oblasťou Sindžár, kde je totálny zmätok. V tejto oblasti sú proamerickí Kurdi, protiamerickí Kurdi, šiítske milície, jezidi, svoje ciele tu sleduje Irán, bojujú tu členovia iránskych elitných oddielov. Oblasť znervózňuje aj Turkov, ktorí sa obávajú vzniku Kurdistanu” uviedol Tu Konstantin Trujevcev.

Podľa Trujevceva sa rozohrala veľmi zaujímavá intriga, ktorá evidentne zaskočila Američanov. Či ide o čisto americko-iránske súperenie, alebo či má táto intriga aj hlbšie korene ukážu až najbližšie týždne. Američania sa snažili ovplyvniť situáciu v sýrskom Kurdistane, proamerickým Kurdom posielali inštruktorov, zbrane, v oblasti pôsobia členovia amerických špeciálnych jednotiek (Navy Seals, Zelení Bareti).

Reklama

Iránske elitné jednotky pôsobia v Sihdžáre a už v irackom Mosúle sa ukázalo, že Američania nedokážu vytlačiť Iráncov a Iránci v šiítskych oblastiach Iraku proste dominujú. Trujevcev tvrdí, že Iránci sa pokojne mohli rozhodnúť vytlačiť Američanov aj z oblasti Kurdistanu, rovnako ako sa im to podarilo v šiítskych oblastiach Iraku. Americké letectvo napriek svojím leteckým úderom nedokáže presadiť americkú dominanciu na zemi, kde má americká zástupná armáda zložená z proamerických Kurdov viacero problémov.

Trujevcev poukázal na skutočnosť, že aj v Iraku kontrolujú Američania vzdušný priestor, do pozemných operácii však americkí vojaci radšej z bezpečnostných dôvodov nejdú a iracká armáda nepracuje podľa ich predstáv. Naproti tomu Iráncami vycvičení šiíti z Hashd al Shaabi ktorí sú aj vysoko motivovaní slávia úspechy v pozemných stretoch. Podľa Trujevceva však pre Šiítov nemá oblasť provincie el Hasaka prakticky význam, oblasť je etnicky zložená z rôznych kurdských etník, vrátane Jezidov. Preto v prieniku milícii Hashd al Shaab vidí Trujevcev nielen rukopis Iránu, ale vníma celú akciu v širšom geopolitickom kontexte, ktorého cieľom je oslabenie amerického vplyvu na Blízkom východe.

Ďalší ruský odborník pre Blízky východ Kiril Semjonov sa stotožňuje s väčšinou Trujevcevových tvrdení. Vstup Hashd al Shaabi na sýrsku pôdu povedie k eskalácii konfliktu, do ktorého môžu byť v širšej miere zatiahnuté aj americké jednotky. Tie sa doteraz snažili vyhýbať sa priamemu zásahu do bojov (s výnimkou niektorých akcií špeciálnych kománd). Ak sa Američania zapoja do bojov proti Hashd al Shaab, môže to viesť k novému výbuchu napätia aj v Iraku, čo Američanom v žiadnom prípade momentálne nevyhovuje” uviedol Kiril Semjonov.

video Hashd al Shaabi

Reklama

Aj Kiril Semjonov zastáva názor, že pravdepodobne ide o odpoveď na americké aktivity v oblasti mesta Tanf, kde Američania zaútočili letecky na proiránske milície, ktoré sa snažili priblížiť k mestu, kde sa nachádza výcvikové stredisko protiasadovských síl. V meste sa nachádzajú aj členovia amerických, britských či nórskych špeciálnych jednotiek. Pre Američanov je neprijateľné, aby Sýrčania získali priamy kontakt s irackými šiítmi a snažili sa zastaviť postup sýrskych jednotiek a ich spojencov. Momentálny útok irackých šiítov z irackej strany pre Američanov znamená nové problémy a zhoršuje ich celkové postavenie. Američania sa totiž nespoliehajú na veľkú bojaschopnosť zvyškov protiasadovských síl, ktoré sa pod ich vedením snažia pretransformovať.

Skúsenosti z Iraku ukázali, že letectvo nedokáže situáciu udržať pod kontrolou a príslušníkov amerických, britských či nórskych špeciálnych jednotiek nie je až tak veľa, aby dokázali sláviť úspech v priamom strete na bojovom poli, práve naopak ak by sa dostali do boja s presilou, znamenalo by to pre nich množstvo problémov.

Podľa ruského odborníka keďže sa týchto aktivít nezúčastňuje oficálna sýrska armáda, nemajú ani Američania ako oficiálne útočiť proti sýrskym jednotkám v blízkosti mesta Tanf. Netreba zabúdať ani na skutočnosť, že sýrske a iránske jednotky v oblasti mesta Tanf sú premiešané z ruskými výsadkármi, priamo zaútočiť na ruské vojenské jednotky si Američania podľa odborníkov netrúfnu.

Ak Američania stratia vplyv v provincii el Hasaka, môže to viesť k postupnému kolapsu proamerických a projordánskych síl pôsobiacich na juhu Sýrie.

Peter Archipov

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali